23 February 2021

Τα πρώτα γενέθλια της Επιτροπής Τσιόδρα


 

Η Επιτροπή Τσιόδρα έγινε ενός έτους!

Σαν σήμερα, στις 23/02/2020, με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, συνεστήθη η “Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19” η οποία έγινε γνωστή ως επιτροπή Τσιόδρα.

Δύο ημέρες μετά, με την ΠΝΠ της 25/02/2020, καθορίστηκε μία δέσμη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση με Υπουργικές Αποφάσεις.

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται ότι τα υγειονομικά μέτρα που θα προβλέπουν οι Υπουργικές Αποφάσεις λαμβάνονται ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, δηλαδή της Επιτροπής Τσιόδρα.

Με την ΠΝΠ της 20/03/2020, η Επιτροπή Τσιόδρα απέκτησε και την αρμοδιότητα να εισηγείται απαγόρευση κυκλοφορία και απαγόρευση συναθροίσεων.

Από τα 11 μέλη της Επιτροπής, μόλις τα 2 καταγράφονται ρητά ως λοιμωξιολόγοι, οι κύριοι Τσιόδρας και Χατζηγεωργίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Τσιόδρα είναι διαφορετική από την “Επιτροπή Λοιμωξιολόγων“. Μόνο για την Επιτροπή Τσιόδρα προβλέπεται ρητά στην νομοθεσία ότι έχει αρμοδιότητα για εισήγηση μέτρων και όχι για την “Επιτροπή Λομωξιολόγων. Συνεπώς, κάθε μέτρο φέρει την γνώμη της Επιτροπής Τσιόδρα.

Θυμίζουμε επίσης ότι η Επιτροπή Τσιόδρα έχει στο ενεργητικό της την φωτογραφική απόφαση για τον Μεγάλο Περίπατο (Δ1α/ΓΠ.οικ.31688/21.5.2020  ΦΕΚ Β 1970/2020). Με την απόφαση 1992/2020 του ΣτΕ κρίθηκε ότι η επίκληση λόγων δημόσιας υγείας στην απόφαση για τον Μεγάλο Περίπατο ήταν προσχηματική.

Περισσότερα για τις επιτροπές μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας 

Οι Επιτροπές της Πανδημίας και 

Οι Επιτροπές της Πανδημίας 2







Photo by Glen Carrie on Unsplash