28 January 2023

Μητσοτάκης για έκθεση Ράμμου: "Δεν θα με στείλετε σε Ειδικό Δικαστήριο με τέτοια κωλόχαρτα"


Το σημερινό μήνυμα Μητσοτάκη ήταν: "Δεν θα με στείλετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο με τέτοια κωλόχαρτα"

Σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ήταν η τελευταία μέρα συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 μια έκθεση από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κο Ράμμο. Η έκθεση απαντούσε σε σχετικό έγγραφο που του είχε καταθέσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε 6 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο ΑΓΕΕΘΑ κος. Φλώρος και ο Υπουργός Εργασίας κος Κωστής Χατζηδάκης.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την έκθεση, δήλωσε έξω από το κτήριο της ΑΔΑΕ: 

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι»

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Δήλωσε ενώπιον της Βουλής:

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της. Ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του. Για τον λόγο αυτό υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης»,


Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ξεκίνησε αυθημερόν.

Εν τω μεταξύ, μία εκστρατεία λάσπης ξεκίνησε κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου ότι τάχα έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι ο Ράμμος έχει "προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Η εκστρατεία λάσπης συνεχίστηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Μπορείτε εδώ να βρείτε τα πρακτικά της συζήτησης στην Βουλή:
.
Μπορείτε εδώ να βρείτε τα βίντεο της συζήτησης στην Βουλή:
- Της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου 2023 Α μέρος και Β μέρος, και

Αν μελετήσετε τα πρακτικά θα διαπιστώσετε μια συντονισμένη προσπάθεια ηθικής απαξίωσης του κου Ράμμου.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του βουλευτή της ΝΔ κου Μαρκόπουλου την πρώτη ημέρα συζήτησης:

"Για να δούμε όμως και τον κ. Ράμμο, τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Είπε ο κ. Τσίπρας πως πήρε έναν φάκελο από την ΑΔΑΕ. Όχι. Δεν πήρε φάκελο. Σκονάκι του έδωσε ο κ. Ράμμος. Του έδωσε σκονάκι στο οποίο του έγραψε, μάλιστα, και τι να πει. Ντροπή του κ. Ράμμου. Ντροπή του. Μήπως ο κ. Ράμμος ξεπληρώνει τα γραμμάτια διορισμού του στην ΑΔΑΕ; (Θόρυβος - Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Θα τα ακούσετε, θέλετε δεν θέλετε. Επίσης, για να μας πει ο κ. Ράμμος, αν ταυτίζεται με το στέλεχος, την κ. Κατερίνα Παπανικολάου, η οποία ήταν στο γραφείο του κ. Μπαλτά; «ΣΥΡΙΖΑ-Μάρκετ» το έχετε κάνει εκεί πέρα. Γιατί, κατά παράβαση νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, ενώ είχε η ΑΔΑΕ τα στοιχεία αυτά; Ο κ. Ράμμος λειτούργησε ως campaing μάνατζερ του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής. Είναι υπεράνω νόμου ο κ. Ράμμος, όταν αγνοείται η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Τι είναι αυτά τα πίτσι-πίτσι; Πόσες συναντήσεις έχει κάνει και τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Ράμμος με δικά σας στελέχη το τελευταίο διάστημα; Να ξεκαθαρίσει ο κ. Ράμμος και τον προκαλώ από το Βήμα, αυτό εδώ. [..] Για να δούμε όμως και τον κ. Ράμμο, τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Επιδιώκει ναι ή όχι μελλοντικό πολιτικό ρόλο; Ναι ή όχι; Τον προκαλούμε. Μέσα στις επόμενες ημέρες να πάρει θέση. Όχι μισόλογα. Δεν μπορεί ο κ. Ράμμος να εξελίσσεται στο delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)  Θα τα πω, θέλετε δεν θέλετε. Η ανεξαρτησία των αρχών όπως ορίζει το Σύνταγμα είναι ανεξαρτησία τόσο ως προς την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία όσο όμως και ως προς το υπόλοιπο πολιτικό και κομματικό σύστημα. Ο κ. Ράμμος είναι ανεξάρτητος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Κρατάει τις αποστάσεις; Γιατί δεν έχει ρωτήσει τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ για τις ενέργειές του; Τι είναι η ΑΔΑΕ; Τσιφλίκι του πατέρα του; Τι νομίζει ότι είναι ο κ. Ράμμος; Πολιτειακός, πολιτικός παράγοντας; (Θόρυβος απ’ την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Κατηγορώ τον κ. Ράμμο για αγνόηση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ. Δεν είναι ενός ανδρός ανεξάρτητη αρχή. Υπάρχει συλλογικότητα. Κατηγορώ τον κ. Ράμμο για πολιτικοποίηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Κατηγορώ τον κ. Ράμμο για μονομέρεια. Τον κατηγορώ για προσπάθεια εμπλοκής του στις επερχόμενες εκλογές γιατί την είδε πολιτειακός παράγων. Ο κ. Ράμμος είναι η Πέμπτη Φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Συριζαϊκός κρυφός άσσος. Δεν είναι αμερόληπτος ο κ. Ράμμος. Είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Αφήστε τις γελοιότητες.Είναι μειωμένης αξιοπιστίας επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής και δίνει την αίσθηση είτε καθοδηγούμενου, είτε καθοδηγητή. Πώς την έχετε δει ο κ. Ράμμος; Εκτός Συντάγματος;"

Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που έλαβαν τον λόγο στην συζήτηση, καταφέρθηκαν συντονισμένα κατά του Χρήστου Ράμμου. Του έκαναν προσωπικές επιθέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμάκωσε την εκστρατεία ηθικής εξόντωσης σε άλλο επίπεδο. Σε αυτό που αφορά στην επάρκεια του επικεφαλής της ΑΔΑΕ να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και το έκανε με τρόπο καθόλου κομψό.

Όταν πήρε τον λόγο ο Μητσοτάκης, ξεκίνησε να ρωτά επίμονα τον Τσίπρα εάν η έκθεση Ράμμου περιελάμβανε ονόματα παρακολουθουμένων προσώπων. Είπε ο Μητσοτάκης:

"Αξιοποιώντας κάποιες σπασμωδικές, λανθασμένες κατά την άποψή μας, ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής. Και κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο, έτσι δεν είναι; Έγραφε «απόρρητος» αυτός ο φάκελος επάνω, έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φέιγ βολάν. Αλλά δεν μας απαντήσατε, κ. Τσίπρα, και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, εάν στην επιστολή την οποία σας ενεχυρίασε ο Πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκαν τα ονόματα τα οποία δημοσιεύσατε σήμερα, ναι ή όχι; Υπήρχαν τα ονόματα ή δεν υπήρχαν; Θα δώσω δύο εκδοχές, θα έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε. Λοιπόν τα ονόματα υπήρχαν στην επιστολή, ναι ή όχι; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα, τότε παραπλανάτε ακόμα μια φορά το κοινοβούλιο. Αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν στην επιστολή. Εγώ λοιπόν μπορώ να σας πω, μετά βεβαιότητος, ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν, κ. Τσίπρα. Δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ; Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά, είναι απόρρητη. Άλλη επιστολή σας έστειλε;"

Αν διαβάσετε προσεκτικά την ομιλία του Μητσοτάκη θα διαπιστώσετε ότι αναφέρεται γύρω στις 15 φορές στον κο. Ράμμο αλλά όχι σε προσωπικό ύφος όπως έκαναν οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ και τα ΜΜΕ.

Πολλοί μετέφρασαν το τμήμα αυτό της ομιλίας του Μητσοτάκη ως επίθεση κατά του Τσίπρα. Όμως,  ρωτώντας συνεχώς ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα αν η επιστολή Ράμμου περιείχε ονόματα, δεν στόχευε να στριμώξει τον Τσίπρα.

Μέρος της εκστρατείας λάσπης κατά του Ράμμου ήταν αυτό το παραλήρημα. Ο Μητσοτάκης επεδίωκε ακόμα μία αθλιότητα. Ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Ράμμος δεν κάνει καλά την δουλειά του. Ότι είναι ανάξιος πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Πέρα δηλαδή από τις προσωπικές κατηγορίες που του απηύθυναν, ότι είναι άνθρωπος που κάνει εξυπηρετήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να τον βγάλουν και ανεπαρκή για την δουλειά.

Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε εμμέσως ότι ο Ράμμος συνέταξε μια θολή έκθεση που δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η έκθεση δεν έχει συμπεράσματα και ότι είναι περίπου ένα πατσαβούρι χωρίς καμία αξία. Ότι η έκθεση ήταν μια εξυπηρέτηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ήταν μια ατεκμηρίωτη και χωρίς αποδείξεις έκθεση.

Σκοπός του Μητσοτάκη ήταν να απαξιώσει τον Ράμμο και να τον βγάλει και αναξιόπιστο ενώπιον της κοινωνίας, μέσω των δελτίων ειδήσεων που πήραν αμέσως μετά την σκυτάλη από τον ίδιο τον Μητσοτάκη. 

Για τα δελτία ειδήσεων έγινε αυτό το σόου του προϊόντος που λέγεται Μητσοτάκης. Πέτυχε ακόμα μια φανταστική νίκη.

Η ηθική εξόντωση του Ράμμου όμως, είναι ο ενδιάμεσος στόχος κι όχι ο τελικός σκοπός του Μητσοτάκη.

Η ηθική εξόντωση του Ράμμου εξυπηρετεί τον απώτερο σκοπό του Μητσοτάκη που δεν είναι άλλος από το να υποβαθμίσει την έκθεση ως προϊόν συναλλαγής με έναν υποκινούμενο πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής κι όχι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας.

Γιατί όμως τέτοια αγωνία ο Μητσοτάκης να να αποδομήσει ως αναξιόπιστη την έκθεση Ράμμου? Διότι, πολύ απλά, αυτή ενδέχεται να είναι αποδεικτικό μέσο σε μελλοντικό ειδικό δικαστήριο! Όπως και κάθε επόμενη έκθεση της ΑΔΑΕ.

Και θα πείσει έτσι τους δικαστές ο Μητσοτάκης, αν τυχόν πάει σε ειδικό δικαστήριο? Η απάντηση είναι όχι. Αυτό που κάνει είναι ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη. Προσπαθεί να της βάλει στο μυαλό την ιδέα ότι αν τυχόν διωχθεί ποινικά, η δίωξή του θα είναι προϊόν συναλλαγής βασισμένη πάνω σε κατασκευασμένα στοιχεία. Σκευωρία δηλαδή! Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Πάντως, αν σχηματιστεί κυβέρνηση στην 1η κάλπη και έχει πείσει και την κοινή γνώμη για σκευωρία, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να κινητοποιήσει αρκετό κόσμο για να στήσει ένα επεισόδιο τύπου "εισβολή στο Καπιτώλιο" αλά Τραμπ. Το οποίο επεισόδιο μάλλον θα το ήθελε.