03 February 2023

Προνομιακές σχέσεις μελών της Κυβέρνησης με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου



Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος. Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μήνυση. Αφορμή για την μήνυση ήταν δημοσιεύματα των ΜΜΕ που έκαναν λόγο για παρέμβαση του στο έργο της αστυνομίας με σκοπό να συγκαλυφθεί υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο γιός του. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται μηνύσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είναι αρκετά δημοφιλής πρακτική για τους "σελέμπριτιζ" της πολιτικής. Το "τελετουργικό" περιλαμβάνει συνήθως και παρατεταγμένες κάμερες έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου για να κάνει δηλώσεις ο πολιτικός - σελέμπριτι. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κος Ντογιακος, τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε εκδώσει δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο σταματάει η πρακτική της κατάθεσης μηνύσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διότι η αρμοδιότητα αυτή είναι της εισαγγελίας πρωτοδικών. Τί άλλαξε, λοιπόν, και έγινε δεκτή η κατάθεση μήνυσης στον Άρειο Πάγο από τον Θεοδωρικάκο? Γιατί έγινε τέτοια εξαίρεση εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον Θεοδωρικάκο? Υπάρχει δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα? Μία για τους κοινούς θνητούς και μία για τους άρχοντες? Θα πρέπει να υποψιαστούμε ότι τα μέλη της κυβέρνησης απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τον κο Ντογιάκο?


Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μήνυση για υπόθεση που αφορά τον γιό του (βλ. ρεπορτάζ iefimerida 01.02.2023)


Αμέσως μετά ακολούθησε και το απαραίτητο βλαχολεβέντικο "Θα τους πάω μέχρι τέλους" στο red carpet που είχαν στήσει έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου τα ΜΜΕ. Ο Θεοδωρικάκος, πλησίασε τις κάμερες αποφασιστικά και με κουτσαβακισμό που θα ζήλευε κι ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε (βλ. ρεπορτάζ capital.gr 01.02.2023):

"Κατέθεσα μήνυση πριν από λίγο εναντίον του αποτρατευθέντος  στις τελευταίες κρίσεις αξιωματικού που εκτέλεσε την άθλια σκευωρία με ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος του προσώπου μου. Η σκευωρία κατέρρευσε από τα στοιχεία του ελέγχου που ήδη διεξάγεται. Πέντε αστυνομικοί που διεξήγαγαν τον έλεγχο στην παρέα των τεσσάρων πριν από 15 μήνες που τώρα θυμήθηκε ο αποστρατευτής αξιωματικός κατέθεσαν και έχει εκδοθεί το σχετικό πόρισμα ότι ο έλεγχος έγινε κανονικά και δεν ευρέθη ουδέν μεμπτόν. Το στοιχείο αυτό αποτελεί τμήμα της δικογραφίας. Ο συκοφάντης  επιχείρησε να με πλήξει πολιτικά και ηθικά. Αυτός και όποιος άλλος είναι από πίσω. Ακόμα και αυτός όμως δεν είχε στην κατάθεση του το παραμικρό να πει και ούτε καν αναφέρθηκε στο όνομα μου. Άρα η υπόθεση οργανώθηκε για συγκεκριμένους σκοπούς. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα λοιπόν προς τους σκευωρούς αυτούς που οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτή την σκευωρία, θα τους πάω μέχρι τέλους. Το  λόγο έχει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Και κάτι ακόμα. Με την τιμή και υπόληψη του γιου μου και της οικογένεια μου κανένας δε θα παίξει"

Αφορμή για τις μηνύσεις στάθηκαν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον Θεοδωρικάκο να έκανε παρέμβαση στο έργο της αστυνομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, σε τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας σε παρέα 4 νεαρών, μεταξύ των οποίων και ο γιός του Τάκη Θεοδωρικάκου, βρέθηκαν ναρκωτικά και ο Θεοδωρικάκος, διά του Γεν. Γραμ. του Υπ.Προ.Πο. και πρώην  Αρχηγού της Αστυνομίας κου Καραμαλάκη, κουκούλωσαν το συμβάν

 

Το ζήτημα όμως στο άρθρο αυτό δεν είναι τί έγινε με τον γιο του Θεοδωρικάκου. Το ζήτημα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται να κάνει διακρίσεις στην μεταχείριση των μελών της κυβέρνησης δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχουν προνομιακή σχέση μαζί του.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ομάδα δικηγόρων της Δημοκρατικής Κίνησης Δικηγόρων, προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά  σχετικά με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Μεταξύ των δικηγόρων που πήγαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ήταν και ο κύριος Αγαμένων Τάτσης. (βλ. ρεπορτάζ Εφημερίδας των Συντακτών 26.09.2022)



Η έλλειψη αναισθησιολόγων προκάλεσε την αναβολή 3.000 χειρουργίων στο Παίδων Αγία Σοφία. Η πρωτοβουλία των Δικηγόρων αφορούσε στην μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου. Προφανώς, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες: τα παιδιά!

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κος Ντογιάκος, δεν δέχτηκε να παραλάβει την μηνυτήρια αναφορά για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Επικαλέστηκε το άρθρο 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σύμφωνα με το οποίο οι μηνύσεις κατατίθενται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (Ευελπίδων) κι όχι στον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, ο κος. Ντογιάκος εξέδωσε και δελτίο τύπου (και εδώ)για να κάνει γνωστή τη νομική του θέση σύμφωνα με την οποία αρνήθηκε να παραλάβει την μηνυτήρια αναφορά. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2022 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις και παράπονα δικηγόρων αλλά και πολιτών στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά κανάλια, γνωστοποιείται ότι, σύμφωνα με ρητή διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (αρθρ. 42 παρ.2 εδαφ. α') και κατά την πάγια ερμηνεία αυτής, αρμόδιοι αποδέκτες των μηνύσεων - μηνυτήριων αναφορών καθώς και των εγκλήσεων δεν είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή οι Αντεισαγγελείς αυτού, αλλά αποκλειστικά ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και όλοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, γενικοί ή ειδικοί, ακόμα και αν είναι κατά τόπου αναρμόδιοι, ενώπιον των οποίων πρέπει να εγχειρίζονται. 
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου 
Ισίδωρος Ι Ντογιάκος 


 

Ο κ. Τάτσης αναφέρθηκε στο ζήτημα σε συνεντεύξεις που έδωσε στο KONTRA CHANNEL και στο OPEN:


 



Τί άλλαξε από τον Σεπτέμβριο του 2022 και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχτηκε να παραλάβει την μήνυση από τον Θεοδωρικάκο ενώ είχε αρνηθεί να παραλάβει την μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων για ένα σπουδαίο και ευαίσθητο θέμα ευρύτερης σημασίας όπως η αναβολή χειρουργείων παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων "Αφία Σοφία"?

Γιατί αυτή η εξαίρεση? Απολαμβάνουν τα μέλη της Κυβέρνησης προνομιακής μεταχείρισης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου? Για ποιο λόγο ο κος. Θεοδωρικάκος μετράει περισσότερο για τον κο. Ντογιάκο από τα παιδιά που είναι σε αναμονή για χειρουργείο?