08 April 2023

Βορίδης τον Φεβρουάριο: Παράκαμψη του Συντάγματος η προαναγγελία ημερομηνίας εκλογών | Όταν αποκάλυπτε τα σχέδια Μητσοτάκη για προεκλογική περίοδο χωρίς όρους και έλεγχο

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, η εκπομπή "Επί του πιεστηρίου" του Φοίβου Κλαυδιανού στο Kontra Channel φιλοξένησε τον Μάκη Βορίδη, Υπουργό Εσωτερικών. Τον αρμόδιο για τις εκλογές Υπουργό. Το θέμα των ημερών εκείνη την περίοδο ήταν η τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη και η ανακοίνωση της ημερομηνίας εκλογών. Οι διαρροές τότε τοποθετούσαν τις εκλογές την Κυριακή 9 Απριλίου 2023. Όμως, τους εκλογικούς σχεδιασμούς Μητσοτάκη ανέτρεψε το σιδηροδρομικό δυστύχημα το οποίο έγινε στα Τέμπη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Βορίδης ερωτήθηκε γιατί ο Μητσοτάκης δεν ανακοινώνει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών του 2023. Ο Βορίδης υπεραμύνθηκε την επιλογή Μητσοτάκη να μην προβεί σε πρόωρη ανακοίνωση της ημερομηνίας κατά την οποία αυτές θα διεξαχθούν. Μάλιστα, προσέδωσε και συνταγματικό περίβλημα στις επιλογές Μητσοτάκη. Είπε κατηγορηματικά ότι η προαναγγελία της ημερομηνίας θα ήταν ένας τρόπος παρακάμψεως του Συντάγματος.

Ισχυρίστηκε ότι θα ήταν αντισυνταγματική η πρόωρη ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών. Και τούτο διότι συνταγματικά προβλέπεται προεκλογική περίοδος 30 ημερών από την διάλυση της Βουλής. Ως εκ τούτου, αν ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε την ημερομηνία εκλογών χωρίς να προβεί σε διάλυση της Βουλής τότε θα είχε παραβιάσει το Σύνταγμα.

"Νομίζω εκεί θα υπήρχε θεσμικό πρόβλημα. Θεσμικό πρόβλημα θα υπήρχε επειδή υπάρχει πρόβλεψη του Συντάγματος ότι δεν μπορεί να υπάρχει προεκλογική περίοδος μεγαλύτερη των 30 ημερών. Μια προαναγγελία, ακόμα και αν τυπικά δεν έχει νομικό πρόβλημα γιατί δεν θα συνδεόταν με την διάλυση της Βουλής. Άρα, έρχομαι εγώ σήμερα και λέω "θα κάνουμε εκλογές στις 9 Απριλίου". Δεν διαλύω όμως την βουλή. Γιατί δεν μπορώ να την διαλύσω γιατί έχω τις 30 μέρες. Άρα στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος εδώ παρακάμψεως του Συντάγματος. Γιατί το σύνταγμα λέει 30 ημέρες προεκλογική περίοδο από τον χρόνο διαλύσεως της Βουλής γιατί δεν θέλει να επεκτείνει παραπάνω την προεκλογική περίοδο. [..] Θεσμικα δεν θα ήταν σωστό γιατί με τον τρόπο αυτό θα παρέκαμπτε την Συνταγματική πρόβλεψη του Σ39. [..] Το θεσμικά ορθό είναι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός"

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Μητσοτάκης έκανε αυτό που ο Βορίδης έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε (pdf) ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαϊου 2023. Προέβη σε προαναγγελία της ημερομηνίας εκλογών για την Κυριακή 21 Μαίου 2023. Επομένως, κατά τα λεγόμενα Βορίδη, ο Μητσοτάκης έπραξε αντισυνταγματικά διότι δεν διέλυσε ταυτόχρονα την Βουλή και ως εκ τούτου είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγαλύτερη των 30 ημερών. 

Και επειδή ακριβώς δεν είναι επίσημα προεκλογική περίοδος το διάστημα από την προαναγγελία Μητσοτάκη της 28ης Μαρτίου 2023 μέχρι και την διάλυση της Βουλής, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας για τις προεκλογικές δαπάνες, την τηλεοπτική παρουσία των υποψηφίων βουλευτών και την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα.

Δείτε σχετικά  το άρθρο μας Όχι, δεν προκηρύχθηκαν εκλογές.