06 April 2024

ΕΥΠ: Νέος ΕΥΠάρχης ο Σκέρτσος


Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ιωάννης Μπρατάκος και ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκαν

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Κατά την ενημέρωση της 1ης Απριλίου 2024, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλο Μαρινάκης, ανέφερε ότι θα ανατεθούν επιπλέον αρμοδιότητες στον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και ότι ο Γενικός Γραμματέας στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Στέλιος Κουτνατζής, θα διοριστεί Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Διαβάστε το άρθρο μας Υπουργός Δημοκρατίας, Θεσμών & Επενδύσεων ανέλαβε ο Παπασταύρου

Μπρατάκος - ΕΥΠ

Γενικός Γραμματέας στον Πρωθυπουργό είχε διοριστεί ο Μπρατάκος (Υ9/2023 ΦΕΚ B 4249/30.06.2023 και Υ2/2024 ΦΕΚ Β 67/05.01.2024). Την θέση αυτήν θα αναλάβει ο Κουτνατζής, μετά την παραίτηση Μπρατάκου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Στον Μπρατάκο όμως είχαν ανατεθεί και οι αρμοδιότητες της εποπτείας και ρύθμισης οργανωτικών θεμάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Νέος Υπουργός ΕΥΠ & ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπρατάκος.

Το ζήτημα, λοιπόν, το οποίο προέκυπτε από την παραίτηση Μπρατάκου ήταν το ποιος θα αναλάβει νέος ΕΥΠάρχης.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Νέος Υπουργός ΕΥΠ & ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπρατάκος

Σκέρτσος: ο νέος ΕΥΠάρχης

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 3 Απριλίου 2024 δημοσιεύτηκε η Απόφαση του Πρωθυπουργού (ΦΕΚ B’ 2037/02.04.2024) με την οποία ανατέθηκαν αρμοδιότητες σε Βορίδη, Σκέρτσο και Κοντογεώργη

Επειδή με την πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων δεν προέκυπτε με σαφήνεια η ανάθεση αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ σε κάποιον Υπουργό Επικρατείας ή Υφυπουργό, υποθέσαμε ότι θα ακολουθήσει νεότερη απόφαση με την οποία θα γίνεται η ανάθεση αυτών των αρμοδιοτήτων.

Δείτε παρακάτω ποια ήταν η διατύπωση της αντίστοιχης Απόφασης με την οποία είχαν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Μπρατάκο:


Όπως θα παρατηρήσετε, η διατύπωση ήταν ξεκάθαρη και αναφέρονταν ρητά η ΕΥΠ. Περιμέναμε, λοιπόν, να βρούμε Απόφαση με αντίστοιχη διατύπωση για να καταλάβουμε σε ποιον ανατέθηκε η ΕΥΠ. 

Από την προσεκτικότερη παρατήρηση της παραπάνω απόφασης, διαπιστώνουμε ότι μεταβλήθηκαν οι αρμοδιότητες του Σκέρτσου με την προσθήκη της παρακάτω διάταξης:

ε) με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων επιτροπών, οργανισμών και φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό καθώς και του Εθνικού Τυπογραφείου.

Δηλαδή, ο Μητσοτάκης ανέθεσε στον Σκέρτσο τους φορείς οι οποίοι υπάγονται στον Πρωθυπουργό και δεν έχουν ανατεθεί με άλλη απόφαση σε άλλον Υπουργό ή Υφυπουργό. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ένας τέτοιος φορέας ο οποίος υπάγεται στον Πρωθυπουργό σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του ΠΔ 81/2019 (A’ 119/08.07.2019)

Επομένως, όπως προκύπτει από την παραπάνω απόφαση, εφόσον οι αρμοδιότητες των φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό μεταφέρθηκαν στον Σκέρτσο, μεταφέρθηκαν σε αυτόν και οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και είναι πλέον ο νέος ΕΥΠάρχης.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Παραίτηση Μπρατάκου - Παπασταύρου: Η ΕΥΠ σε ποιον ανατέθηκε? Δεν έχουν δημοσιευτεί οι σχετικές αποφάσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η "θολή" ανάθεση 

Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε αυτή η διατύπωση η οποία είναι θολή και δημιουργεί σύγχυση. Γιατί δεν καταγράφηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με την επωνυμία της στο ΦΕΚ? Είναι ως να μην ήθελαν να μαθευτεί. Λες και ήθελαν να μείνει κρυφό.

Εξάλλου, δεν έχουν απομείνει και πολλοί φορείς οι οποίοι να υπάγονται στον Μητσοτάκη οι οποίοι να μην έχουν ανατεθεί και σε Υπουργό Επικρατείας ή σε Υφυπουργό ώστε να πει κανείς ότι θα ήταν κόπος ή ότι θα καταλάμβανε μεγάλη έκταση στο ΦΕΚ η καταγραφή της ΕΥΠ με την ονομασία της. Για παράδειγμα, η ΕΡΤ, η οποία είναι ένας ακόμα φορέας ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Μητσοτάκη, έχει ανατεθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκη ο οποίος εκτελεί χρέη ΕΡΤάρχη. Πριν τον Μαρινάκη, μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, χρέη ΕΡΤάρχη εκτελούσε ο Μπρατάκος.

Περίεργα πράγματα.

Κουτνατζής

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Κουτνατζής θα διορίζονταν Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, αρμοδιότητα την οποία είχε ο πααιτηθείς Μπρατάκος.  

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ΠΔ 98/2020, Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού ανήκει στην  Προεδρία της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 4622/2019 περί επιτελικού κράτους, οι Γενικοί Γραμματείς της Προεδρίας της Κυβέρνησης διορίζονται και παύονται με απόφαση του Πρωθυπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επομένως, για να διοριστεί ο Κουτνατζής Γενικός Γραμαματέας του Πρωθυπουργού, πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετική Απόφαση του Πρωθυπουργού. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι, μέχρι στιγμής (6 Απριλίου 2024) δεν έχει δημοσιευτεί Απόφαση του Πρωθυπουργού με την να διορίζεται ο Κουτνατζής ως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.



Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook