17 December 2021

Κι όμως γνώριζε - Μελέτη Τσιόδρα Λύτρα

 


Η δημοσίευση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα εκθέτει και διαψεύδει τον πρωθυπουργό για όσα είπε στη Βουλή περί θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει τρόπο να πετάξει από πάνω του κάθε υποψία που τον θέλει να την είχε υπόψη. Και τούτο διότι αυτομάτως επιβεβαιώνεται ότι είναι ένας ψεύτης. Κι όχι ένας οποιοδήποτε ψεύτης αλλά αυτός που εν γνώσει του είπε ψέματα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Το βασικό επιχείρημα για την άγνοια αλλά και για την αγνεία του Μητσοτάκη είναι ότι ο Τσιόδρας είναι μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άρα, ως εκ τούτου, συνομιλεί με τους συναδέλφους του επιστήμονες κι όχι με την κυβέρνηση. Επικαλούνται δηλαδή ότι ο Τσιόδρας δεν συνομιλούσε σε τόσο υψηλό επίπεδο για επιστημονικά θέματα διότι αυτές οι συζητήσεις γίνονταν στο πλαίσιο της επιτροπής.

Το επιχείρημα αυτό είναι κάλπικο και παραπλανητικό. Και μάλιστα καταρρίπτεται χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ποντάρουν στο ότι μπορεί να έχουμε χαθεί στις 15.000 σελίδες έκτακτης νομοθεσίας που έχει εκδοθεί λόγω της πανδημίας.

Τα πράγματα έχουν ως εξής.

Τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή μετά την πρώτη "νίκη του Μητσοτάκη κατά της πανδημίας", συστήθηκε “Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19

Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλω, μαζί με τον Τσιόδρα:
1) Ο Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ως Συντονιστή,
2)  Ο Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη,
3) Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας
4) Ο Αρκουμανέας, πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η σύνθεση της επιτροπής είναι σαν ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο. 

Να υποθέσουμε ότι όταν ο κος Λύτρας ανέφερε ότι ενημέρωσαν σε υψηλό επίπεδο, δεν εννοούσε αυτή την Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετείχε ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο κος Τσιόδρας?

Να υποθέσουμε ότι μπορεί να γνώριζε η Κυβερνητική Επιτροπή αλλά δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός?

Και τώρα έρχεται η πραγματική αποκάλυψη!

Σύμφωνα με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία συνεστήθη η Κυβερνητική Επιτροπή, αυτή είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και αποτελεσματικών προτάσεων για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και των συνεπειών της στη χώρα, με έμφαση στη δημόσια υγεία και την πολιτική προστασία, καθώς και στην κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα. 

Οι προτάσεις της Επιτροπής ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ο οποίος, κατά την κρίση του, μπορεί να παραπέμπει στο Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό τη λήψη των αναγκαίων πολιτικών αποφάσεων. 

Επομένως, όχι απλώς ο κος Τσιόδρας ήταν σε επιτροπή που αποτελούνταν από κυβερνητικούς αλλά στα καθήκοντα της επιτροπής αυτής ήταν να ενημερώνουν και τον πρωθυπουργό.

Τώρα, να υποθέσουμε ότι ο κος Σκέρτσος για παράδειγμα, που ξέρει από μελέτες για την αστυνομία, δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό? 

Κάπου εδώ τελειώνουν τα σύννεφα για να πέσουμε. Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνώριζε. Η ύπαρξη της κυβερνητικής επιτροπής καθιστά απολύτως σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός τελούσε σε πλήρη γνώση όταν έλεγε όσα είπε στη Βουλή.





Photo by Glen Carrie on Unsplash