12 September 2023

Πυρκαγιά Έβρος: Υπουργός - φάντασμα ο Υφυπ. Μακεδονίας - Θράκης

 


“Εξ ορισμού κάθε θέση ευθύνης είναι απαιτητική και ως επικεφαλής του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, έχω πρώτα απ΄ όλα απαιτήσεις από τον ίδιο μου τον εαυτό. Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο που μου εμπιστεύθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός, οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της θέσης είναι πολλές και σημαντικές. Στο υπηρεσιακό σκέλος, τα αντικείμενα του υφυπουργείου συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα παραγωγικά υπουργεία της χώρας, επηρεάζοντας πολυδιάστατα την οικονομική και κοινωνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ανάμεσά τους:  η παρακολούθηση ιδιωτικών επενδύσεων και η παροχή κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων, η εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υλοποίηση δράσεων για την προαγωγή του αθλητισμού και πολλά άλλα”.

Αυτά δήλωσε  σε συνέντευξή (pdf) του ο κος. Στάθης Κωνσταντινίδης στις 19 Αυγούστου 2023, την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα στην περιοχή ευθύνης του.

Για όσους δεν τον ξέρετε αλλά ούτε τον έχετε ακουστά, ιδίως τις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες καίγεται ο Έβρος, ο κος. Κωνσταντινίδης ανέλαβε στις 27 Ιουνίου 2023 Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Όπως αναλύουμε παρακάτω, ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης έχει, εκτός των άλλων, και τοπικές αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν στα ζητήματα περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχει και αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν στην διαχείριση χρημάτων από ευρωπαϊκά και ειδικά ταμεία περιβαλλοντικής προστασίας.

Φαίνεται αυτονόητο ότι ο Υφυπουργός θα έπρεπε ήταν σε κάποια εγρήγορση διότι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα έλαβε χώρα στην Θράκη. Διότι ο κος. Κωνσταντινίδης είναι Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης 

Επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε τις ενέργειες του Υφυπουργού σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά η οποία έκαιγε για 17 ημέρες στον Έβρο. Επιχειρήσαμε να εντοπίσουμε αν ήταν σε εγρήγορση όσο έκαιγε η φωτιά και αν έκανε κάτι συγκεκριμένο για ζητήματα του τομέα ευθύνης του. Αναζητήσαμε τις δηλώσεις του και το σχέδιό του για το τοπικό περιβάλλον, την επόμενη της πυρκαγιάς. Δεν εντοπίσαμε τίποτα. 

Ανατρέξαμε στις ανακοινώσεις και στα δελτία τύπου τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Τομέα Μακεδονίας - Θράκης του Υπ. Εσωτερικών ώστε να εντοπίσουμε την δραστηριότητα του Υφυπουργού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και μετά από αυτήν.

Πέρα από μία επίσκεψή του (pdf) στο μέτωπο της Αλεξανδούπολης 3 ημέρες μετά από την έναρξή της πυρκαγιάς, το υπόλοιπο πρόγραμμά του ήταν βεβαρυμένο με την προετοιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με την παρουσία του σε εκδηλώσεις

Σημαντική φαίνεται πως ήταν η παρουσία του Υφυπουργού στο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού "Πρέσπεια" το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 και ενώ η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα έκαιγε ήδη για μία εβδομάδα. Στο φεστιβάλ αυτό εκπροσώπησε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το μέτωπο της Αλεξανδρούπολος την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Υφυπουργός είχε έναν βαρυσήμαντο ρόλο ο οποίος αφορούσε στον συντονισμό των επιχειρήσεων. Εύλογα θα υπέθετε κάποιος, όταν ένα μέλος της κυβέρνησης συμμετέχει σε συντονισμό επιχειρήσεων, ότι κάνει κάτι. Ότι έχει αντικείμενο. Ότι κάνει κάποιες ενέργειες. Ότι παράγει κάποιο έργο και δεν πήγε απλά για φωτογραφίες. Και σίγουρα, το έργο αυτό θα θέλει με κάποιον τρόπο να το επικοινωνήσει. Όχι για λόγους προβολής αλλά για λόγους ενημέρωσης των πολιτών οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν αν η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα.

Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε ούτε μία ανακοίνωση με το συγκεκριμένο έργο το οποίο παρήγαγε ο εν λόγω Υφυπουργός, στο πλαίσιο του "συντονισμού των επιχειρήσεων". Δεν εντοπίσαμε ούτε μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου στο οποίο να αναφέρονται οι συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες έκανε και τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έλαβε, προς τον σκοπό του "συντονισμού των επιχειρήσεων" αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα περιβάλλοντος τα οποία είναι στις αρμοδιότητές του. Ενδεχομένως, παρήγαγε έργο το οποίο, για λόγους ταπεινότητας, δεν ήθελε να το επικοινωνήσει. Μπορεί να είναι εκείνος ο οποίος κατέστρωσε πλάνα τα οποία όμως τα εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, κι όχι ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μείνει το έργο του στην σκιά. 

Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε εάν ο Υφυπουργός έχει ενεργοποιηθεί για την επόμενη ημέρα στον Έβρο. Αν έχει ξεκινήσει την εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Αν έχει ξεκινήσει την υλοποίηση σχεδίων δράσης για το περιβάλλον. Αν γίνεται κάτι για την μελέτη και την εισήγηση προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς κατά την επεξεργασία μέτρων που στοχεύουν στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Και, ιδίως, αν έχει ασχοληθεί με το αν και το πώς θα γίνει διαχείριση χρημάτων από ευρωπαϊκά και ειδικά ταμεία. Όλα τα παραπάνω που διαβάσατε είναι οι κατά τον νόμο αρμοδιότητές του.


ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ


Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού

Στις 27 Ιουνίου 2023, ο κος. Κωνσταντινίδης ανέλαβε Υφυπουργός Εσωτερικών  (ΠΔ 79/2023 ΦΕΚ A’ 131/27.06.2023) στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Στις 8 Ιουλίου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με απόφασή του (1399/2023 ΦΕΚ B 4404/08.07.2023), ανέθεσε στον κο. Κωνσταντινίδη τις αρμοδιότητες Μακεδονίας - Θράκης

Από την επισκόπηση των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού (άρθρα 45-55 ΠΔ 141/2017προκύπτει ότι αυτές περιλαμβάνουν και ζητήματα τα οποία αφορούν 

  • στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος και 
  • στην εκπόνηση μελετώνδιαχείριση χρηματοδοτήσεων από ειδικά και ευρωπαϊκά ΤΑΜΕΙΑ περιβαλλοντικής προστασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ΠΔ 141/2017, η Κεντρική Υπηρεσία του τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην ΥΜΑΘ) συγκροτείται από πέντε (5) Διευθύνσεις μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού.

Κατά το άρθρο 52 του ΠΔ 141/2017, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του τομέα Μακεδονίας Θράκης έχει ως επιχειρησιακούς στόχους:

α) την εκπόνηση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων και πολιτικών, [..] γ) την υλοποίηση σχεδίων δράσης για το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπάγεται το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες

αα) Τη μελέτη και την εισήγηση προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Φορέα. 

ββ) Τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων κατά την επεξεργασία μέτρων που στοχεύουν στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος

γγ) Τη λειτουργία κέντρου συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου και του περιβάλλοντος

δδ) Τη μέριμνα για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών επί των θεμάτων αειφόρου ανάπτυξης, ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας

εε) Την εκπόνηση ειδικών μελετών και τη διαχείριση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ειδικά και ευρωπαϊκά ταμεία περιβαλλοντικής προστασίας και περιφερειακής ανάπτυξης [..]

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φαίνεται ότι ο κος. Στάθης Κωνσταντινίδης θα έπρεπε να έχει πολύ ενεργό ρόλο στα ζητήματα τοπικού περιβάλλοντος του τομέα ευθύνης του διότι περιέχονται στις αρμοδιότητές  του. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν έδειξε κάποια εγρήγορση και αν έκανε κάτι για την πυρκαγιά η οποία επί 17 ημέρες έκαιγε τον Έβρο. 


Η πυρκαγιά στον Έβρο

Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 ξεκίνησε η πυρκαγιά (pdf) στον Έβρο η οποία έσβησε μετά από 17 ημέρες (pdf) στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, κατά την ενημέρωση (pdf) της Πέμπτης 24 Αυγούστου 2023, δηλαδή, 11 μέρες πριν σβήσει η φωτιά, η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν ήδη η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα.


Στην φωτιά αυτή έχασαν την ζωή (pdf) τους 18 μετανάστες οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα από ένα μαντρί κοντά στο χωριό Αβαντας.

Η φωτιά κατέκαψε (pdf)  812.600 στρέμματα έως την 29.08.2023.


Οι δραστηριότητες του Υφυπουργού

Ανατρέξαμε στην ιστοσελίδα www.mathra.gr του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπ. Εσωτερικών για να εντοπίσουμε την δραστηριότητα του Υφυπουργού κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, η οποία επί έκαιγε επί 17 ημέρες τον Έβρο. 

Πιο συγκεκριμένα, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την δραστηριότητα την οποία επέδειξε & τις ενέργειες τις οποίες έκανε, σχετικά με την διαχείρηση της πυρκαγιάς στον Έβρο. 




Καταφέραμε να εντοπίσουμε μόλις μία ανακοίνωση αναφορικά με την πυρκαγιά. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε (pdf) το μέτωπο της Αλεξανδούπολης την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, δηλαδή 3 ημέρες μετά από την έναρξή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο, συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στην Αλεξανδρούπολη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Οι δραματικές καταστάσεις της χθεσινής βραδιάς κορυφώθηκαν με την εκκένωση οικισμών, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και προνοιακών δομών, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρα και πλοίο στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να είναι ενεργά και οι δυνάμεις του συστήματος υγείας, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, καθως και οι εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Στις 25 Αυγούστου 2023 και ενώ η φωτιά στον Έβρο συνέχιζε να καίει για 6 ημέρες, το ενδιαφέρον του Υφυπουργού, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, εστάστηκε στα σημαντικά: στην "προετοιμασία της επικείμενης σύσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 87ης διοργάνωσης της Δ.Ε.Θ.". Προς τον σκοπό αυτό, συναντήθηκε (pdf) με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Στις  26 Αυγούστου 2023 και ενώ η φωτιά στον Έβρο συνέχιζε να καίει για μία εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση (pdf) του Μακεδονίας - Θράκης, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού τα Πρέσπεια 2023, το 1ο Βαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού. Προφανώς, δεν θα του ήταν ευχάριστη η επίσκεψη στο φεστιβάλ διότι θα είχε παράλληλα το άγχος του "συντονισμού των επιχειρήσεων". 


Την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, δηλαδή αφού η πυρκαγιά στον Έβρο έκαιγε ήδη 10 ημέρες, ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης και αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, ασχολήθηκε με το έργο του FlyOver της Θεσσαλονίκης. Συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών κο Σταϊκούρα και έκανε την εξής δήλωση (pdf): 

Αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας στα μεγάλα έργα της πόλης και στις παρεμβάσεις που γίνονται ώστε η καθημερινότητα των συμπολιτών μας να μείνει κατά το δυνατόν ανεπηρέαστη. Είναι γεγονός πως αυτή η εργώδης προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Από την άλλη υπάρχει πρόνοια και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της πόλης και ευρύτερα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος για τη συνεργασία, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί ο καθένας συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια, βάζει το λιθαράκι του. Έχουμε όλοι αναγνωρίσει την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των μεγάλων έργων που τελικά θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, συνεστήθη και μία επιτροπή εργασίας από τεχνική ομάδα, προκειμένου να καταγράψει τα δεδομένα και να μας υποδείξει κατά το δυνατόν προτάσεις και παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις συνέπειες που λογικά θα δημιουργήσουν τα μεγάλα έργα κατά το στάδιο της υλοποίησής τους. Ο κ. υπουργός, ο κύριος και η κυρία υφυπουργός, είχαν εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν τακτικά σε αυτές τις συνεδριάσεις, γι´ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ να επαναλάβουμε, να καταγράψουμε τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα και να αναλάβουμε δράση.

Στις 30 Αυγούστου 2023 και ενώ η φωτιά έκαιγε για 11 ημέρες, συναντήθηκε (pdf) με τον Πρωθυπουργό και με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ. Δηλαδή, η φωτιά έκαιγε και ο Υφυπουργός ο οποίος έχει αρμοδιότητες και για το περιβάλλον της περιοχής & συμμετείχε στον "συντονισμό των επιχειρήσεων", συμμετείχε σε συσκέψεις για την ΔΕΘ! Στην σύσκεψη αυτή έκανε και την παρακάτω βαρυσήμαντη δήλωση (pdf):

Περίπου 1.800 έργα, σίγουρα όχι του ιδίου μεγέθους, αλλά με μεγάλη αξία για τον κάθε τόπο, που συνολικά εκσυγχρονίζουν το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και με την ολοκλήρωσή τους θα αναβαθμίσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στο κατώφλι της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η πατρίδα μας αλλάζει επίπεδο και κατακτά νέες κορυφές. Ο στόχος, όμως, είναι η ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη και να έχει μέτοχό της κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Για να συμβεί αυτό, περιοχές της χώρας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει πιο πίσω στις εξελίξεις, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Βλέποντας το απτό αυτό ενδιαφέρον, όλοι οι φορείς είμαστε συντεταγμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο κάποιες φορές στο εφαρμοστικό του στάδιο μπορεί να χρειάζεται παραμετροποιήσεις, συνενώνει όμως γύρω του όλες τις δυνάμεις του τόπου, γιατί είναι ταυτόχρονα οραματικό και ρεαλιστικό. Σήμερα, η Βόρεια Ελλάδα ζει ένα δημιουργικό παρόν, συνεχίζει όμως να διεκδικεί και να σχεδιάζει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον, πλέον όχι στη βάση των αδυναμιών και των ελλείψεών μας αλλά στη βάση των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων μας.

Θεωρούμε ότι η δήλωση του Υφυπουργού ότι η "Βόρεια Ελλάδα ζει ένα δημιουργικό παρόν" ενώ ο Έβρος καίγονταν ήδη για 11 ημέρες ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.


Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι σε μία "κατάσταση ζεν". Δεν ασχολείται με την τυχόν εξατομίκευση των ευθυνών. Δεν αναζητεί συγκεκριμένη λογοδοσία και αρκείται γενικά και αόριστα σε "ευθύνες της κυβέρνησης". Δεν φάνηκε να απασχολούνται με την απουσία του Υφυπουργού τόσο από το πεδίο όσο και από παραγωγή κυβερνητικού έργου. Δεν υπέπεσε στα "ραντάρ" τους ο Υφυπουργός. Ούτε όμως τον αναζήτησαν για να του ζητήσουν αφενός τους ενημερώσει για τις ενέργειές του και αφετέρου  να τους να τους παραθέσει τα πλάνα του για την περιοχή ευθύνης του. Μπορεί να αγνοούν την ύπαρξη του κου. Κωνσταντινίδη. Μπορεί να μην τους νοιάζει. Πάντως, η σιωπή τους ήταν εκκωφαντική. Δεν ήταν η στάση την οποία θα περίμενε κανείς από εκείνους οι οποίοι έκαναν λόγο για "ισχυρή", "δυνατή", "υπεύθυνη" και "μαχητική" αντιπολίτευση. 

Όμως, ας μην γελιόμαστε. Η απραξία την οποία φαίνεται να επέδειξε ο κος. Κωνσταντινίδης δεν είναι δική του ευθύνη. Βρίσκεται σε μια θέση στην οποία τυπικά μόνο έχει αρμοδιότητες. Τοποθετήθηκε απλά για να υπάρχει. Όπως και κάθε μέλος της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος του κου. Μητσοτάκη, με τον Ν. 4622/2019, έχει αποψιλώσει τις όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει ένας Υπουργός ή ένας Υφυπουργός. Η εκτελεστική εξουσία είναι, από το 2019, μονοπρόσωπη. Έχει συγκεντρωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ασκείται προσωπικά από αυτόν μέσα από το δαιδαλώδες οικοδόμημα του Ν. 4622/2019. Ο Μητσοτάκης θα ήθελε, και θεσμικά, να συγκεντρώσει όλη την εκτελεστική εξουσία στο πρόσωπό του, όπως γίνεται στις Προεδρικές Δημοκρατίες. Ο Ν. 4622/2019 ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορούσε να κάνει, υπό τους περιορισμούς του Συντάγματος, για να πλησιάσει τον ρόλο αυτό. Οι υπουργοί, από το 2019, υπάρχουν για να αναλαμβάνουν τις ευθύνες του Μητσοτάκη. Αυτός είναι πλέον ο ρόλος τους. Και να βγάζουν φωτογραφίες. 

Φυσικά, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασχοληθεί με την καταγγελία των παραπάνω ενώπιον των πολιτών. Δεν δύναται.










Δείτε σχετικά

Εκλογές 2023: Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη | 62 Υπουργοί, Υφυπουργοί και Αναπληρωτές