03 June 2024

Ευρωεκλογές 2024: Αποζημίωση 40€ στα μέλη της Εφορευτικής - Δείτε την διαδικασία πληρωμής

Στα 40€ ανέρχεται η αποζημίωση η οποία θα καταβληθεί στα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών τα οποία θα εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. 

Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook

Ποια είναι η στάση και η αντίληψή σας για το Ποινικό Δίκαιο στην Ελλάδα? Αφιερώστε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μας εδώ.

UPDATE 19.06.2024: Άνοιξε η πλατφόρμα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την πληρωμή της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης των μελών της εφορευτικής επιτροπής που εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους.

Μπείτε εδώ να δείτε το link προς την πλατφόρμα και την διαδικασία.


UPDATE ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024: Η διαδικασία πληρωμής φαίνεται να έχει μπει στην τελική ευθεία. 

Η πλατφόρμα έκλεισε ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Ευρωεκλογές 2024: Πληρωμή εφορευτικής επιτροπής


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 περ. γ' της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 44442/2024 (ΦΕΚ Β 3054/29.05.2024), στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών θα καταβληθεί το ποσό των σαράντα ευρώ (40,00€) για κάθε ημέρα απασχόλησης. Σύμφωνα με την παράγραφο β3 του άρθρου 4 της εν λόγω ΚΥΑ, υπολογίζεται μία (1) ημέρα απασχόλησης για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Συνεπώς, το ποσό το οποίο θα λάβουν είναι συνολικά 40€.

Το καταβαλλόμενο ποσό είναι ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτονόητο είναι ότι για να καταβληθεί στα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών η αποζημίωση θα πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αποζημίωση δικαιούνται τα 4 μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Αν κάποιο τακτικό μέλος δεν παρουσιαστεί και αναπληρωθεί από αναπληρωματικό μέλος, τότε θα δικαιούται την αποζημίωση το αναπληρωματικό μέλος το οποίο άσκησε τα καθήκοντά του. 

Διαδικασία αποζημίωσης μελών Εφορευτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της παραπάνω ΚΥΑ, για την πληρωμή των μελών των εφορευτικών επιτροπών θα πρέπει, ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, να συμπληρώσει μετά τις εκλογές στο taxisnet, στην «εφαρμογή καταχώρησης γραμματέων, διερμηνέων τουρκικής γλώσσας και μελών εφορευτικής επιτροπής» στο διαδικτυακό τόπο ekloges.gsis.gr, τα εξής στοιχεία:

- ΑΦΜ, 

- ονοματεπώνυμο, 

- πατρώνυμο, 

- κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και 

- τα στοιχεία του διορισμού τους από το οικείο Πρωτοδικείο (αρμόδια δικαστική αρχή που εξέδωσε τον διορισμό, αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία διορισμού.

Για τον λόγο αυτό, τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους έχοντας μαζί τους την ταυτότητά τους καθώς και την πράξη διορισμού

Αφού ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος συμπληρώσει στο taxis τα παραπάνω στοιχεία, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους θα πρέπει να συνδεθούν στην «Εφαρμογή Ηλεκτρονικής αίτησης πληρωμής της Ειδικής Εκλογικής Αποζημίωσης και καταχώρισης του ΙΒΑΝ» (ekloges.gsis.gr) με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet προκειμένου να εισάγουν το ΙΒΑΝ του Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο ο αιτών πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης. 

UPDATE 11/06/2024: Η πλατφόρμα για την πληρωμή των μελών της εφορευτικής επιτροπής δεν έχει ανοίξει ακόμα

Για να ανοίξει, θα πρέπει πρώτα οι Έφοροι κάθε εκλογικής περιφέρειας να καταγράψουν στο σύστημα τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους οι οποίοι εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους. Επειδή αφορά σε μεγάλο όγκο καταγραφών, είναι αναμενόμενο ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Συνήθως ολοκληρώνεται πριν το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή πριν από την Παρασκευή η οποία ακολουθεί μετά τις εκλογές. 

Κατόπιν, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να μπουν σε αυτήν πρώτα οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι για να καταγράψουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ) τα οποία προσήλθαν και εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους. 

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των μελών της εφορευτικής επιτροπής από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους, θα μπουν στην πλατφόρμα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους. Η διαδικασία πληρωμής συνήθως ολοκληρώνεται πριν από την παρέλευση ενός μήνα από την καταγραφή στην πλατφόρμα. 

UPDATE Παρασκευή 14/06/2024: Η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα. Ακούγεται ότι θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα, την  Τρίτη 18 Ιουνίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε update για να σας ενημερώσουμε.

UPDATE 17/06/2024: Την Τετάρτη 19 ιουνίου 2024 θα ανοίξει η πλατφόρμα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση


Άνοιξε η πλατφόρμα

UPDATE 19/06/2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων των μελών της εφορευτικής από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους και για την δήλωση ΙΒΑΝ.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε βήμα βήμα την διαδικασία στο άρθρο μας Ευρωεκλογές 2024: Πληρωμή εφορευτικής επιτροπής - άνοιξε η πλατφόρμα

Θεσμικό πλαίσιο

Η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης στα μέλη των Εφορευτικών Επιτρόπων, ύστερα από έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προβλέπεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 58 του ΠΔ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε το 2019 με το άρθρο 38 του Ν. 4648/2019

Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται περί δυνατότητας κι όχι περί υποχρέωσης. Δηλαδή, θα πρέπει για κάθε εκλογική αναμέτρηση να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ η οποία να προβλέπει την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών. Αυτό έχει γίνει 2 φορές μέχρι στιγμής: για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. 

Επομένως, με την έκδοση της ΚΥΑ 44442/2024 (ΦΕΚ Β 3054/29.05.2024) θα καταβληθεί στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών η αποζημίωση των 40€ εφόσον βέβαια εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους.

Υποχρεωτική η άσκηση των καθηκόντων των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 58 του ΠΔ 26/2012, τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών είναι υποχρεωμένα να ασκήσουν τα καθήκοντα τους . 

Κάθε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ειδοποιείται για τον διορισμό του με επίδοση της πράξης διορισμού του. 

Η άσκηση των καθηκόντων των μελών των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωτική ακόμα και εάν δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως ή και καθόλου. 




Ποια είναι η στάση και η αντίληψή σας για το Ποινικό Δίκαιο στην Ελλάδα? Αφιερώστε 5 λεπτά από τον χρόνο σας για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μας εδώ.



Ακολουθήστε μας στο mastodon, στο twitter και στο Facebook


















Photo by Antoine Schibler on Unsplash