01 November 2020

Εκπαίδευση: Οι νέοι κανόνες της Υπουργικής Απόφασης

 



Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69543 (ΦΕΚ Β 4810) με τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση. Η απόφαση αυτή αντικαθιστά την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 η οποία ίσχυε μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

1) ΜΑΣΚΕΣ
-Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων. Υπό το προηγούμενο καθεστώς, ήταν υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους εφόσον υπήρχε συνωστισμός δηλαδή κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και κατά την συγκέντρωσή τους στο κυλικείο.
– Καθιερώνεται το «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση  των παιδιών  και  να  ενισχύεται  η  σωστή  χρήση της μάσκας. Πρόκειται για δυνατότητα ολιγόλεπτης αφαίρεσης της μάσκας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου και εφόσον υπάρχουν συνθήκες ηρεμίας των μαθητών κατά τις οποίες δεν καλούνται να μιλούν (πχ κατά την ανάγνωση αποσπάσματος βιβλίου από τον δάσκαλο).
-Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
– Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

2) ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – ΤΕΛΕΤΕΣ
– Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις, περίπατοι, ολιγόωρες εκπαιδευτικές επισκέψεις (της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
– Οι σχολικές βιβλιοθήκες λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.
– Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
– Οι σχολικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος.
– Εκδηλώσεις (π.χ. τελετές αποφοίτησης) είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

3) ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΟΥΝΓίνεται πρόβλεψη για τις μαθήτριες που κυοφορούν. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι απουσίες τους θα καταγράφονται αλλά δεν θα προσμετρούνται. Επιπλέον, στις μαθήτριες αυτές θα παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεεκπαίδευση).

Η νέα απόφαση θα ισχύει έως και 31/12/2020.


Photo by Glen Carrie on Unsplash