09 June 2023

Πνευματικός: Κανονικά στο ψηφοδέλτιο Ευβοίας - Δεν διαψεύδει η ΝΔ ότι εξέφρασε τις αντιλήψεις Μητσοτάκη για το ΕΣΥ | Εκλογές Ιουνίου 2023

 


Στο άρθρο αυτό θα δούμε ότι ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Σπ. Πνευματικός δεν τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου 2023, όπως αναπαράγεται από τα ΜΜΕ. Έχει ήδη ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής από τον Άρειο Πάγο και δεν νοείται διαγραφή από το ψηφοδέλτιο μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών. Επιπλέον, δεν εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας κάποια επίσημη ανακοίνωση του γραφείου τύπου σχετικά με την φερόμενη "διαγραφή" από το ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, η ΝΔ δεν αποδικιμάζει με επίσημο τρόπο τις δηλώσεις Πνευματικού ούτε διαψεύδει ότι αυτές απηχούν τις αντιλήψεις Μητσοτάκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που οραματίζεται.  

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 και τα ΜΜΕ μεταδίδουν την είδηση ότι η Νέα Δημοκρατία διέγραψε από το ψηφοδέλτιό της τον υποψήφιο βουλευτή Ευβοίας Σπ. ΠνευματικόΜπορείτε να δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ του theTOC (pdf) και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (pdf).




Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ανατρέξαμε στο γραφείο τύπου στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας (pdf) ώστε να βρούμε την επίσημη ανακοίνωση, να διαβάσουμε τους λόγους της υποτιθέμενης διιαγραφής από τα ψηφοδέλτια και να εξετάσουμε εάν η ΝΔ τοποθετείται αντίθετα από τις απόψεις τις οποίες εξέφρασε δημόσια ο κος. Πνευματικός περί διαλογής ασθενών

Δεν εντοπίσαμε κάποια ανακοίνωση και ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής, η ΝΔ δεν καταδικάζει τις δηλώσεις Πνευματικού. Δεν διαψεύδει ότι όσα είπε ο Πνευματικός είναι εκτός του προγράμματός της, φανερού ή κρυφού. Η ΝΔ δεν αποδοκιμάζει επίσημα τα όσα είπε ο κος. Πνευματικός. Δεν διέψευσε το ότι οι δηλώσεις του απηχούν τις αντιλήψεις του Μητσοτάκη για την δημόσια υγεία.


ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του ΠΔ 26/2012 (εκλογική νομοθεσία) η ανακήρυξη συνδιασμών & υποψηφίων οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις εκλογές, γίνεται με απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, με δικαστική απόφαση.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 δημοσιεύτηκε η απόφαση 95/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Στην σελίδα 172 της απόφασης καταγράφονται οι υποψήφιοι βουλευτές Ευβοίας της ΝΔ. Ο κος Πνευματικός περιλαμβάνεται κανονικά στο ψηφοδέλτιο Ευβοίας


Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν μπορεί τεχνικά να γίνει διαγραφή. Συνεπώς, είναι ανακριβές ότι "τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας". 

Ο κος Πνευματικός θα είναι κανονικά υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας. Το όνομά του θα αναγράφεται κανονικά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπει κάποιον τρόπο διαγραφής από τα ψηφοδέλτια κάποιου ο οποίος έχει ήδη ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής με απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν την δυνατότητα να τροποποιήσουν την απόφαση ακανήρυξης υποψηφίων διότι συνιστά δικαστική απόφαση. Η μόνη πρόβλεψη η οποία υπάρχει στην εκλογική νομοθεσία είναι για την αναπλήρωση υποψηφίου ο οποίος αποβίωσε μετά την ανακήρυξή του από τον Άρειο Πάγο. 


ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Ο Σπ. Πνευματικός προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ την Πέμπτη 8 ιουνίου 2023. 

Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά από αυτά τα πράγματα που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας". Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχει λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Βέβαια θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. [..] Όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει όριο κάποια στιγμή, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακούγεται λίγο κυνικό - Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο, γιατί αν η υπηρεσία που παρέχω σήμερα σε κάποιον δεν πρόκειται να του προσφέρει κάτι, την παίρνω από κάποιον άλλο που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή αύριο. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε και αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα δει κάποιος