05 July 2023

Ρένα Δούρου: Δεν νοείται "παραίτηση" από την βουλευτική ασυλία

 


Με δήλωσή (pdf) της την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου δήλωσε ότι παραιτείται της βουλευτικής ασυλίας ώστε να συνεχίσει η ποινική δίωξη εναντίον της για το Μάτι.

Ειδικότερα, η Ρένα Δούρου εξελέγη Βουλετής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν Βουλευτής στην Βουλή του 2019-2023. Η εκλογή της αυτή ενεργοποιεί την εφαρμογή του άρθρου 62 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την βουλευτική ασυλία (ακαταδίωκτο), σύμφωνα με το οποίο:

Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.

Συνεπώς, για να συνεχίσει την δίωξη το ποινικό δικαστήριο, κατά το άρθρο 56 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαιτείται άδεια της Βουλής (άρση ασυλίας).

Με την δήλωσή (pdf) της η Ρένα Δούρου είπε ότι:

Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης.

Η βουλευτική ασυλία δεν είναι προνόμιο ή ατομικό δικαίωμα του Βουλευτή αλλά πρόσθετη θεσμική εγγύηση η οποία περιβάλλει τον βουλευτή και στοχεύει στην ακώλυτη άσκηση των αρμοδιοτήτων του*. Επομένως, δεν νοείται παραίτηση από την βουλευτική ασυλία διότι δεν νοείται παραίτηση θεσμική εγγύηση**. 

* [Ευ. Βενιζέλος (1991) "Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου", σελ. 397]

** [Κ. Μαυριάς (2005), "Συνταγματικό Δίκαιο" σελ. 685] 

Προφανώς, η δήλωση της Ρένας Δούρου είχε περισσότερο πολιτική κι όχι νομική σημασία. Είναι μία δήλωση με την οποία τίθεται στη διάθεση της δικαιοσύνης, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει τόσο καιρό που διεξάγεται η δίκη για το Μάτι. 


Αναλυτικά η δήλωση Ρένας Δούρου

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25.06.2023 εκλέχτηκα βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια «Δυτικός Τομέας Αθήνας» με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ορκίστηκα στις 03.07.2023 σύμφωνα με το άρθρο 59 Σ.

Η ιδιότητά μου αυτή υποχρεώνει το Δικαστήριό Σας, το οποίο από την 31.10.2022 αδιάλειπτα και συστηματικά, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 73 συνεδριάσεις, εκδικάζει την εθνική τραγωδία της 18.07.2018 στο Μάτι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 Σ να αναστείλει τη σε βάρος μου ποινική δίωξη μέχρις ότου χορηγηθεί άδεια από την Βουλή των Ελλήνων.

Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση.

Όταν, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, πολιτικοί αντίπαλοί μου, με ασέβεια προς τα θύματα της εθνικής τραγωδίας αλλά και προς τη Δικαιοσύνη, επιδόθηκαν σε μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενοχής μου, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις περιφερειακές αλλά και εθνικές εκλογές του 2019, επέλεξα συνειδητά να μην απαντώ. Ενώ διαστρέβλωναν το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες, χρησιμοποιούσαν κραυγαλέα ψέματα, όπως ότι «η Πυροσβεστική έδωσε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση» και παραποιούσαν επίμονα δηλώσεις μου, εγώ προσέβλεπα στη δίκαιη κρίση των δικαστικών οργάνων. Δεν έχω πράξει ούτε έχω παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβούμαι την κρίση Σας. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 2022, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, ζήτησα με γραπτό αίτημά μου την επίσπευση έναρξης της δίκης.