23 April 2024

Ποινικός Κώδικας: Νέες τροποποιήσεις σε ΠΚ και ΚΠΔ δύο μόλις μήνες μετά την τελευταία τροποποίηση

 


Αυτό που συμβαίνει με τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας είναι πραγματικά αντάξιο ενός αφρικανικού κράτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι κώδικες δεν έχει προηγούμενο.

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Δεν έχουν περάσει καλά καλά 2 μήνες από τις τελευταίες τροποποιήσεις στους κώδικες, οι οποίες έγιναν με τον Ν. 5090/2024, και ο Φλωρίδης φέρνει νέες αλλαγές με το νομοσχέδιο για την "Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας". Με τα άρθρα 43-46 του νομοσχεδίου τροποποιούνται:

- το άρθρο 469 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο καταργείται

- τα άρθρα 111, 324 και 551 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Πρόκειται για την 15η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και την 19η τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Ειδικότερα:

1) Με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου τροποποιείται το πρώτο εδάφιο του άρθρου 136 του Ν. 5090/2024 ώστε να ενταχθεί και το άρθρο 469 του ΠΚ στις καταργούμενες διατάξεις. Το καταργούμενο άρθρο προέβλεπε:

Μετά το εδάφιο β΄ της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 προστίθεται εδάφιο γ΄ ως εξής: «Στην αίτηση και στον πίνακα χρεών που υποβάλλονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ευθύνης του προσώπου, τα χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις καθώς και τα χρέη από τα αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις.»

2) Με το 44 του νομοσχεδίου τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε να συμπεριληφθούν στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τα κακουργήματα με τα οποία προσβάλλονται τα έννομα αγαθά του ατομικού απορρήτου και της επικοινωνίας του 22ου Κεφαλαίου του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα, δηλ. τα κακουργήματα των άρθρων 370 - 370Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τους κώδικες φαίνεται και από το λάθος στην σελ. 75 του νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρεται λανθασμένα ότι τροποποιείται το 22ο Κεφάλαιο του "Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα" αντί του ορθού "Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα".

3) Με το άρθρο 45 του νομοσχεδίου τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 324 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ανάκλησης της εισαγωγής που έγινε με απευθείας κλήση για τα πρόσωπα ιδιάζουσας δωσιδικίας του άρθρου 110 περ. δ'. Στην διάταξη αυτή είχε παραμείνει η παραπομπή στο άρθρο 111 παρ. 6 ΚΠΔ αντί για το άρθρο 110 περ. δ'. Η παρ. 2 ου άρθρου 324ΚΠΔ θα διαμορφωθεί ως εξής:

2. Στις ενέργειες που προβλέπονται στην παρ. 1 προβαίνει και ο εισαγγελέας εφετών στις περιπτώσεις του άρθρου 309 παρ. 2 και της περ. δ) του άρθρου 110.

Διαγράφεται δηλαδή η παραπομπή στο άρθρο 111 παρ. 6 ΚΠΔ.

4) Με το άρθρο 46 του νομοσχεδίου τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 551 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί της εκτέλεσης περισσότερων αποφάσεων για διαφορετικά εγκλήματα. 

2. Αν στις καταδίκες που απαγγέλθηκαν η κατά την επόμενη παράγραφο ποινή βάσης επιβλήθηκε από το τριμελές ή μονομελές πλημμελειοδικείο, αρμόδιο για να καθορίσει τη συνολική ποινή που πρέπει να εκτιθεί είναι το μονομελές πλημμελειοδικείο. Αν οι καταδίκες απαγγέλθηκαν από το Μονομελές ή Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων ή και από το Μονομελές ή Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αρμόδιο είναι το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδιο είναι το μονομελές εφετείο. Το ανωτέρω κατά περίπτωση αρμόδιο Δικαστήριο για τον καθορισμό της συνολικής ποινής έχει και τη δικαιοδοσία των παρ.2 και 3 του άρθρου 80Α του Ποινικού Κώδικα.

Δηλαδή, διαγράφεται από το άρθρο αυτό η παραπομπή στο άρθρο 80ΠΚ και αντικαθίσταται από παραπομπή στο άρθρο 80Α ΠΚ.


Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf τον Ποινικό Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε με τον Ν. 5090/2024. Μπορείτε να τον βρείτε σε κείμενο στην σελίδα μας Ποινικός Κώδικας 2024

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή pdf εδώΜπορείτε να βρείτε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook



















Photo by Steward Masweneng on Unsplash