Με την φλόγα του οιονεί δεδικασμένου και της απάλειψης τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι θα ζητήσει την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για το «μπάζωμα των Τεμπών». Ο μόνος τρόπος για να υπερψηφιστεί η πρότασή του είναι να έχει εξασφαλίσει την στήριξη και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή όμως αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει τέτοια πρόταση τότε αυτή θα απορριφθεί. Η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μικρότερο πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στους συγγενείς των θυμάτων διότι θα προκαλέσει ουσιαστικά την απάλειψη των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών και θα στερήσει κάθε δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης. Δεν είναι υπεύθυνη αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα γίνεται για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και μόνο.
Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook
Το ιστορικό
Τον Δεκέμβριο του 2023, οι συγγενείς των θυμάτων είχαν καταθέσει έγκληση κατά μελών της κυβέρνησης για το μπάζωμα και ειδικότερα για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 250 του Ποινικού Κώδικα) και της υπόθαλψης εγκληματία (άρθρο 231 του Ποινικού Κώδικα).
Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Λάρισας, ως μη όφειλε και καθ' υπέρβαση της αρμοδιότητάς της, είχε εκδώσει απορριπτική διάταξη κατά της έγκλησης των συγγενών. Η έγκληση αυτή αφορούσε μέλη της Κυβέρνησης και ως εκ τούτου έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην Βουλή αντί να διερευνηθεί και να απορριφθεί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Τέμπη: Απόρριψη έγκλησης κατά Τριαντόπουλου για το μπάζωμα - Αδιανόητες καταστάσεις.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 την πειθαρχική έρευνα της εισαγγελέως πλημμελειοδικών Λάρισας η οποία προέβη στην απόρριψη της έγκλησης.
Κατά της απορριπτικής διάταξης της εισαγγελέως πλημμελειοδικών Λάρισας, οι συγγενείς των θυμάτων άσκησαν προσφυγή (άρθρο 52 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ενώπιον της εισαγγελέως εφετών Λάρισας.
Η προσφυγή των συγγενών έγινε δεκτή από την εισαγγελέα εφετών Λάρισας, η οποία διέταξε την υποβολή της δικογραφίας στην Βουλή ως προς το σκέλος που αφορά σε μέλη της Κυβέρνησης.
Φωτογραφία από το άρθρο του in.gr |
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δηλώνει ότι θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη αναφορικά με το «μπάζωμα των Τεμπών» αμέσως μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Ζητούμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη και να μην επιχειρήσουν να συγκαλύψουν για μία ακόμη φορά τις ευθύνες των υπουργών τους.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίθεται να ζητήσει την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για το "μπάζωμα" είναι πολλαπλώς προβληματική.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει "άσσους στο μανίκι" και πιο συγκεκριμένα εάν δεν έχει εξασφαλίσει την υπερψήφιση της πρότασής του, τότε εκτός από προβληματική είναι και τουλάχιστον ανεύθυνη, αν όχι δόλια.
Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφιστεί διότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να την υπερψηφίσουν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έχει εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση της πρότασής του από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας? Εάν όχι, τότε τί ακριβώς επιδιώκει? Να "στριμώξει" πολιτικά την Κυβέρνηση? Αυτό είναι επίσης βέβαιο ότι δεν θα το καταφέρει.
Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σοβαρή. Είναι ανεύθυνη, πρόχειρη και θα δημιουργήσει πρόβλημα στους συγγενείς των θυμάτων διότι εάν κατατεθεί και απορριφθεί (σχεδόν βέβαιη η απόρριψη) τότε θα προκαλέσει την απάλειψη των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών τους οποίους αφορά.
Η αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής
Όπως εξηγούμε και στο άρθρο μας Τέμπη: Συγκάλυψη, Παραπληροφόρηση, Ευθύνη υπουργών, Βουλευτική ασυλία και Παραγραφή, η άσκηση ποινικής δίωξης και η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κατά μελών της Κυβέρνησης γίνεται μόνο από την Βουλή. Αυτό προκύπτει ρητά από το άρθρο 86 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι:
1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
Πρόκειται για μία περίπτωση κατά την οποία η Βουλή ασκεί δικαστικές αρμοδιότηες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ανακριβείς οι δηλώσεις ότι τάχα "η δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση" και για αυτό "πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της".
Η δικαστική εξουσά, εκ του Συντάγματος, δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών. Για τον λόγο αυτό δεν ήταν νόμιμη και η απόρριψη της έγκλησης συγγενών των θυμάτων για το "μπάζωμα". Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Τέμπη: Όχι, η δικαιοσύνη ΔΕΝ κάνει έρευνα για τον Καραμανλή, ούτε είναι προαπαιτούμενο για να του ασκήσει δίωξη η Βουλή.
Σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης
Το πρώτο βήμα για την άσκηση δίωξης κατά Υπουργού είναι η σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, απαιτείται να κατατεθεί πρώτα μία πρόταση τουλάχιστον 30 Βουλευτών. Για να γίνει δεκτή η πρόταση και να συσταθεί η επιτροπή απαιτείται να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ήτοι τουλάχιστον 151 βουλευτές πρέπει να την υπερψηφίσουν.
Ακόμα και αν σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψήφοι δεν φτάνουν. Απαιτείται να την υπερψηφίσουν και τουλάχιστον 9 από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Έχει εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση της πρότασής του από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας?
Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς η τυχόν καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κριθεί και ως πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει την πρόταση και αυτή καταψηφιστεί τότε θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους συγγενείς των θυμάτων διότι θα προκαλέσει την απαλλαγή των υπουργών τους οποίους αφορά η πρόταση.
Περιορισμένο οιονεί δεδικασμένο
Όπως εξηγούμε και στο άρθρο μας Τέμπη: Συγκάλυψη, Παραπληροφόρηση, Ευθύνη υπουργών, Βουλευτική ασυλία και Παραγραφή, η τυχόν απόρριψη της πρότασης σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης θα προκαλέσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα παραχθεί περιορισμένο οιονεί δεδικασμένο και θα δεν θα μπορεί να επανεξεταστεί η υπόθεση στο μέλλον.
Ειδικότερα, κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, εάν η πρόταση άσκησης δίωξης η οποία υποβλήθηκε από 30 βουλευτές δεν ψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 ψήφων τότε η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Σύμφωνα με το άρθρο 155 παρ. 10 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 παρ. 7 του Ν. 3126/2003, εάν η Ολομέλεια της Βουλής απορρίψει, ως προδήλως αβάσιμη την πρόταση για την άσκηση της ποινικής δίωξης, νέα πρόταση που στηρίζεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά είναι απαράδεκτη.
Το ίδιο συμβαίνει και εάν έγινε δεκτή από την Βουλή η πρόταση των 30 βουλευτών, συγκροτήθηκε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία παρήγαγε πόρισμα αλλά η Βουλή (δηλ. η Κυβέρνηση) αποφασίσει να μην ασκήσει ποινική δίωξη (άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής και άρθρο 6 παρ. 4 Ν. 3126/2003).
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι εάν απορριφθεί από την Βουλή (δηλ. από την Κυβέρνηση) η πρόταση των 30 βουλευτών ή εάν γίνει δεκτή και συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και η Βουλή αποφασίσει να μην ασκήσει ποινική δίωξη, αποκλείεται νέα πρόταση η οποία βασίζεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά ακόμα και εάν αλλάξει ο νομικός χαρακτηρισμός.
Με πάρα πολύ απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει την απάλειψη τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών τους οποίους θα αφορά η πρόταση του.
Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόχειρη, όπως πρόχειρο ήταν και το "κατηγορητήριο" κατά του Καραμανλή το οποίο δημοσίευσε την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024.
Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook