09 May 2023

Απαγόρευση Κασιδιάρη - Τεκμήριο Αθωότητας: Ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων

Ανακοίνωση εξέδωσε στον λογαριασμό της στο Facebook την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 η Ένωση Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων σχετικά με τις αναφορές στο τεκμήριο αθωότητας οι οποίες γίνονται στην από Μαΐου 2023 υπ' αριθμόν 8/2023 Απόφαση της "Ολομέλειας" του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου"  με την οποία γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Πρόκειται για την ίδια απόφαση με την οποία αποκλείεται το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές.  

Η ανακοίνωση αφορά στο απόσπασμα της 
υπ' αριθμόν 8/2023 Απόφαση της "Ολομέλειας" του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου"  με την οποία γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών το οποίο αναφέρεται στο τεκμήριο αθωότητας και μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά αναφορά σε "καταχρηστική επίκλησή" του. 

Η ίδια η απόφαση κρίνει και επί της κρίσης της ορίζοντας την ως εκ προιμίου νόμιμη και μη αντιτιθέμενη στο τεκμήριο αθωότητας. Παράλληλα κρίνει ότι το τεκμήριο αθωότητας μπορεί να λειτουργήσει ως "Δούρειος Ίππος για την κατάλυση της Δημοκρατίας".

Αναλυτικά, το επίμαχο απόσπασμα της απόφασης έχει ως εξής:

"[..] δεν παραβιάζεται δια της σχετικής κρίσης, που επικεντρώνεται ακριβώς στο αμέσως προαναφερόμενο ζήτημα (της αντίθεσης στο δημοκρατικό πολίτευμα), το τεκμήριο αθωότητας σε σχέση με την τέλεση ποινικού αδικήματος, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αμετάκλητη (και όχι την οριστική ή τελεσίδικη) καταδίκη προσώπου για ορισμένα αδικήματα και το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτοτελώς από μόνο του λόγο αποκλεισμού χωρίς να είναι απαραίτητο να συντρέχει η προϋπόθεση της αντίθετης προς το δημοκρατικό πολίτευμα δράσης (άρθρ. 51 Συντάγματος). Το τεκμήριο αθωότητας είναι κεκτημένο της δημοκρατικής πολιτείας και η επίκλησή του παρίσταται καταχρηστική όταν έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτόδικα, ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος για κάποιο από τα αδικήματα που στρέφονται κατά του ίδιου του πολιτεύματος, πόσο μάλλον όταν εκτίεται η ποινή που επιβλήθηκε με οριστική δικαστική απόφαση γι ́αυτά. Διαφορετική αντίληψη θα καθιστούσε πλήρως αδύναμη τη μαχόμενη δημοκρατία και η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας απ’ αυτόν θα αποτελούσε τον Δούρειο ίππο για την κατάλυσή της [..]".

Η Ένωση Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων εξέφρασε την Δημοκρατική ανησυχία της για το επίμαχο αυτό απόσπασμα της υπ' αριθμόν 8/2023 Απόφαση της "Ολομέλειας" του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου". Αναφέρει ότι η Δημοκρατία μετέρχεται την ίδια μεθοδολογία, όσων δεν πιστεύουν σ’αυτή όταν η εφαρμογή των συνταγματικών κανόνων ελευθερίας και δημοκρατίας ισχύουν και οφείλουν να εφαρμόζονται εξαρτάται από τον σε ποιον αφορούν. Παράλληλα αναφέρει ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και ότι συνιστά κερκόπορτα για κατάλυση των κατακτήσεων της ίδιας της Δημοκρατίας οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας. Τέλος, αντιτάσσεται και καταδικάζει το εσφαλμένο, συγκυριακό και παράνομο σκεπτικό της 8/2023 απόφασης του Α1 τμήματος του ΑΠ που προσβάλει βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, δήθεν για αυτοπροστασία της δημοκρατίας.


Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ..... ΣΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Η ΧΑ φέρεται (κατά την πρωτοβάθμια κρίση και την 8/2023 του ΑΠ) ότι χρησιμοποίησε το δημοκρατικό πολίτευμα προκείμενου να συστήσει με το μανδύα του πολιτικού κόμματος (με το οποίο εισήλθε στο Κοινοβούλιο) μια εγκληματική οργάνωση, με διαρκή στόχευση στην τέλεση σειράς εγκληματικών πράξεων.

O Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για τη συμμετοχή του σε αυτή την εγκληματική οργάνωση (όπως χαρακτηρίστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο), ενώ ήδη διεξάγεται η σχετική δίκη στον δεύτερο βαθμό.

Το ερώτημα όμως δεν είναι τι τελικά κάνει ο Κασιδιάρης και ο κάθε Κασιδιάρης ή κάθε άλλος φερόμενος εγκληματίας ακόμα κι αν χαρακτηρίζεται ως εν δυνάμει εχθρός αυτής της Δημοκρατίας, αλλά τι κάνει η Δημοκρατία μας για τον καθένα από αυτούς, τι κάνει για τον καθένα από μας και πως η ίδια αυτοπροστατεύεται.

Οι συνταγματικοί κανόνες ελευθερίας και δημοκρατίας ισχύουν και οφείλουν να εφαρμόζονται ασχέτως ποιον αφορούν, αλλιώς η Δημοκρατία μας μετέρχεται την ίδια μεθοδολογία, όσων δεν πιστεύουν σ’αυτή και τα πλεονεκτήματα της.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «Οι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με το νόμο».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου αναφέρεται ότι οποιοσδήποτε κατηγορείται για κάποιο αδίκημα τεκμαίρεται αθώος μέχρι νόμιμης αποδείξεως της ενοχής του, η οποία απαιτεί αμετάκλητη απόφαση (αρ. 5 & 2 Ν.4596/2019).

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι κατά παράβαση των παραπάνω, μη νόμιμη και μη συνταγματική και αποτελεί κερκόπορτα για κατάλυση των κατακτήσεων της ίδιας της Δημοκρατίας και προφανώς εν προκειμένω ο σκοπός δεν αγιάζει το μέσο.

Η Ένωση μας και η Δικηγορική Κοινότητα της χώρας μας είναι δημοκρατική και στηλιτεύει κάθε ναζιστική, φασιστική η φασίζουσα νοοτροπία η πρακτική, δεν μπορεί όμως να μην αντιταχθεί και να καταδικάσει το εσφαλμένο, συγκυριακό και παράνομο σκεπτικό της 8/2023 απόφασης του Α1 τμήματος του ΑΠ που προσβάλει βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας, δήθεν για αυτοπροστασία της δημοκρατίας*.

Ο δεύτερος βαθμός κρίσης κάθε υπόθεσης κατοχυρώνεται όχι μόνον από τον κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά και από συμβάσεις υπερνομοθετικής ισχύος και ελπίζουμε ότι πίσω από το εν λόγω σκεπτικό της 8/2023, δεν κρύβονται και άλλες ενδόμυχες σκέψεις (που έχουν ήδη διατυπωθεί από διάφορους) για κατάργηση στο μέλλον του δεύτερου βαθμού συνολικά, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

* Υπενθυμίζουμε οτι η χώρα μας το 2011 καταδικάστηκε για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας στην υπόθεση (Κώνστας κατά Ελλάδος), από τις δηλώσεις δύο Υπουργών από το Βήμα της Βουλής για τις οικονομικές ατασθαλίες του Παντείου Πανεπιστημίου.Ν. 5083/2024

UPDATE 29.01.2024: Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 ο Ν. 5083/2024 (ΦΕΚ Α 12/26.01.2024) για 

1) την επιστολική ψήφο σε Ευρωεκλογές, Δημοψήφισμα και Εθνικές Εκλογές

2) Την απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές του Ηλία Κασιδιάρη και 

3) Την εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Ευρωεκλογές 2024 - Επιστολική ψήφος: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5083/2024 για την επιστολική ψήφο
Διαβάστε τα σχετικά άρθρα μας:

Εκλογές 2023 - Απαγόρευση Κασιδιάρη: Υπόμνημα κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ΝΔ & ΚΙΝΑΛ

Δεν ελέγχεται δικαστικά το άρθρο 29 του Συντάγματος λέει ο πρ. Πρόεδρος ΣτΕ κος. Ρίζος.

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Τα δικαστήρια ως προέκταση του επιτελικού κράτους | Βορίδης: "Μην γίνετε σαν εμένα"

Απαγόρευση Κασιδιάρη - Εκλογές 2023: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5043/2023 για την απαγόρευση Κασιδιάρη

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου - 13 συνδυασμοί εκτός

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 5019/2023 που τροποποιεί την εκλογική νομοθεσία

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Όταν το 1975 ο Φλωράκης είχε προβλέψει τί θα κάνει το 2023 ο Βορίδης