16 February 2024

Ποινικός Κώδικας: Υπουργός Δικαιοσύνης βγαλμένος από το 1880 ο Φλωρίδης


Μία από τις ρυθμίσεις, του τριτοκοσμικού νομοσχεδίου του φύλαρχου Φλωρίδη για τον ποινικό κώδικα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, είναι και εκείνη του άρθρου 78 του νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, οι αστυνομικοί δεν θα καλούνται να προσέλθουν να εξεταστούν ως μάρτυρες στο ακροατήριο παρά μόνο θα διαβάζεται η κατάθεση την οποία έδωσαν σε προγενέστερο στάδιο της ποινικής διαδικασίας (προκαταρκτική, προανάκριση κλπ). 

Με απλά λόγια, οι αστυνομικοί δεν θα εξετάζονται στα δικαστήρια. Αποκτούν ένα περίπου τεκμήριο αληθείας όσων λένε. Δικαστές και δικηγόροι δεν θα μπορούν να τους θέτουν ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους. Ό,τι καταθέτουν στην προδικασία, ισχύει. Η ρύθμιση αυτή καταργεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη προφορικότητα της διαδικασίας στο ακροατήριο καθώς και την θεμελιώδη αρχή της αμεσότητας των αποδεικτικών μέσων, με πρόσχημα την επιτάχυνση της ποινικής δίκης.

Στο άρθρο μας αυτό θα δείξουμε ότι ο Φλωρίδης δεν πρωτοτύπησε. Έχουν ξαναγίνει αυτά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα του 1880!

Στην εικόνα παρακάτω θα δείτε την από 20 Σεπτεμβρίου 1880 εγκύκλιο του Υπ. Δικαιοσύνης Αθανάσιου Πετιμεζά, επί κυβερνήσεως Χαριλάου Τρικούπη. Με την εγκύκλιο αυτή, ο Υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε να μην καλούνται οι στρατιωτικοί στο ακροατήριο αλλά να εξετάζονται στην προδικασία χάριν της ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων!

Δείτε τώρα μία σύμπτωση που συμβαίνει κάθε 144 χρόνια! Σύμφωνα με την (τάχα) αιτιολογική έκθεση του Φλωρίδη, και εκείνος για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης προτείνει την διάταξη του άρθρου 78 του νομοσχεδίου.


Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο, όπως αυτό κατατέθηκε νύχτα την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στην Βουλή, στο άρθρο μας 
Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή

Στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο Φλωρίδη στην αρχική του μορφή όπως αυτο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28 Νοεμβρίου 2024 καθώς και σχολιασμό των προτεινόμενων διατάξεων. 

UPDATE 24/02/2024: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ Α 30/23.02.2024) με τον οποίο ενσωματώνονται στον Ποινικό Κώδικα οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη, οι οποίες ψηφίστηκαν από την Βουλή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Ποινικό Κώδικα 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε κείμενο στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο και το υπόλοιπο υλικό στο άρθρο μας Alert | Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή

Μπορείτε να βρείτε τον σχολιασμό μας στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς





Ακολουθήστε μας στο twitter











Photo by Asher Pardey on Unsplash