15 March 2024

Πρ. Ένωσης Εισαγγελέων 1986: Η δικαιοσύνη ούτε ήταν ούτε είναι ανεξάρτητη

 


"Ας το πούμε λοιπόν πρώτοι εμείς, καθαρά και χωρίς υπεκφυγές. Η Δικαιοσύνη ούτε ήταν ούτε είναι ανεξάρτητη, γιατί όταν το Σύνταγμα της χώρας από τη μία καθιερώνει τη διάκριση των τριών θεμελιακών λειτουργιών κι από την άλλη θεσπίζει την πλήρωση των ηγετικών θέσεων με Κυβερνητική επιλογή (άρθρο 90 παρ. 5 Σ) και ακολουθεί ακόμη ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων που περισφίγγουν μέχρις ασφυξίας την ελεύθερη δικαστική αναπνοή, είναι αστείο να ακούγονται τόσο υποκριτικοί, κενόλογοι κομπασμοί, και την ίδια ώρα να καταγγέλλονται δικαστές γιατί ... δεν αντιστέκονται"

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Το ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση, απασχολούσε από την ίδρυσή της την Ένωση Εισαγγελέων. 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το άρθρο του αντεισαγγελέα εφετών Βασίλη Παπαδάκη με τίτλο "Ο μύθος της ανεξαρτησίας" το οποίο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1986, στην εφημερίδα της Ένωσης Εισαγγελέων (Εισαγγελικός Λόγος Τ10).

Το απόσπασμα αυτό του άρθρου του Β. Παπαδάκη, επικαλέστηκε (και υιοθέτησε) κατά την εισήγησή του στην 2η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων την 07.12.1986 ο πρόεδρος αυτής και Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Σπ. Αλεξόπουλος, όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι και οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί παραδέχονται εδώ και δεκαετίες ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όσο η ανώτατη ηγεσία της επιλέγεται από την κυβέρνηση.



Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook