14 March 2024

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Δημοσιεύτηκε ο αντισυνταγματικός Ν. 5094/2024



Δημοσιεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2024 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος Ν. 5094/2024 (ΦΕΚ Α 39/13.03.2024) για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Όπως έχει εκφράσει το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων, πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος αντίκειται ευθέως στο άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. Μπορείτε εδώ να βρείτε όλο το σχετικό υλικό.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ΔΕΝ ζήτησαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει την αρμοδιότητα της περί αναπομπής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 1 του Συντάγματος

Ακόμα και εάν θα το έκαναν, η απάντηση της ΠτΔ θα ήταν, σχεδόν σίγουρα, αρνητική. Πιθανολογούμε ότι θα βάσιζε την άρνηση της στην ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης σύμφωνα με την οποία αναπομπή γίνεται για λόγους τυπικής αντισυνταγματικότητας μόνο κι όχι ουσιαστικής. Θα ήταν ο πιο κομψός τρόπος άρνησης τοποθέτησης. Παρόλα αυτά, θα ήταν ένας τρόπος να τοποθετηθεί επί του θέματος η ΠτΔ.

Χρειάστηκε να περάσουν 5 ημέρες από την ψήφισή του για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δείτε το άρθρο μας Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Όχι, ΔΕΝ είναι (ακόμα) νόμος του κράτους.



Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook