15 March 2024

Fake news Φλωρίδη: Ο βιασμός ΔΕΝ επιχειρήθηκε να γίνει πλημμέλημα με τον νέο ποινικό κώδικα το 2019

Εθισμένος στα fake news πρέπει να είναι ο Υπ. Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιώργος Φλωρίδης. Το νέο κρούσμα σημειώθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου οπότε και ισχυρίστηκε ότι επιχειρήθηκε να γίνει πλημμέλημα το αδίκημα του βιασμού με τον ποινικό κώδικα του 2019. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ισχυρίστηκε ότι η μείωση του πλαισίου ποινής της κάθειρξης έγινε με τον νέο ποινικό κώδικα ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για πρόταση την οποία είχαν καταθέσει οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, πιάστηκε αδιάβαστος σε ό,τι αφορά σε σημαντικές τροποποιήσεις που είχε κάνει στους κώδικες η Κυβέρνηση την οποία υπηρετεί. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι τον Ιούλιο του 2023 είχε ισχυριστεί ότι η τραπεζική ασυλία δήθεν θεσπίστηκε με τον νέο ποινικό κώδικα ενώ στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη αλλαγή που έκανε στον Ποινικό Κώδικα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη? Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τον Δεκέμβριο του 2023 επικαλέστηκε ανύπαρκτη ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων περί αρχειοθέτησης 5.000 κακουργηματικών υποθέσεων λόγω του νέου ποινικού κώδικα?

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Οι ισχυρισμοί

Στην συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου "Ενίσχυση δικηγορικής ύλης κλπ", ο Φλωρίδης ισχυρίστηκε ότι:

Το 2019, όταν φέρατε τους κώδικες την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού του 336 του Ποινικού Κώδικα από κακούργημα σε πλημμέλημα. [..] Δηλαδή, να παραμένουν οι δράστες των βιασμών και ειδικά βιασμών των ανηλίκων ατιμώρητοι, διότι αυτό είναι η μετατροπή σε πλημμέλημα. [..] Όμως, έσπευσε να κάνει κάτι άλλο. Η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή τότε ήταν είκοσι έτη κάθειρξης και στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίσατε τελικά την κατεβάσατε στα δεκαπέντε. Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα θύματα των βιασμών όταν είναι ανήλικοι. Μειώσατε το όριο με το οποίο θα μπορούσαν να καταδικαστούν από τα είκοσι χρόνια στα δεκαπέντε, αφού επιχειρήσατε νωρίτερα να το κάνετε πλημμέλημα, δηλαδή να τους αφήσετε ατιμώρητους. Τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση και στην προηγούμενη θητεία και τώρα; Η ποινή η οποία προβλέπεται για βιασμό ανηλίκου μπορεί να φτάσει σε ισόβια κάθειρξη. Επαναλαμβάνω: ισόβια. Είναι η διάταξη που ψηφίστηκε το 2022 και στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες η απόπειρα βιασμού κατά ανηλίκου από τα οχτώ χρόνια πήγε στα είκοσι χρόνια. (σελ. 68 των πρακτικών και 01:46:16 του βίντεο)

Επομένως, 3 είναι οι ισχυρισμοί του Φλωρίδη οι οποίοι ελέγχονται ως fake news:

1. Ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 επιχειρήθηκε να γίνει πλημμέλημα ο βιασμός δηλαδή το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα

2. Ότι έσπευσαν να μειώσουν το ανώτατο όριο της κάθειρξης από τα 20 στα 15 έτη για να πέσουν στα μαλακά οι βιαστές ανηλίκων

3. Ότι το 2022 η ΝΔ νομοθέτησε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό ανηλίκων.

Μούφα 1: Πλημμέλημα ο βιασμός

Κατά το άρθρο 18 του Ποινικού Κώδικα

- κακούργημα αποκαλείται κάθε έγκλημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 

- και πλημμέλημα κάθε έγκλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Στις 3 Ιουνίου του 2019 κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα. 

Το άρθρο 336ΠΚ περί βιασμού του νομοσχεδίου, προέβλεπε στην βασική του μορφή ποινή κάθειρξης, και έφτανε μέχρι και στην ισόβια κάθειρξη στις διακεκριμένες του παραλλαγές. Συνεπώς, η προτεινόμενη με το νομοσχέδιο ρύθμιση ήταν κακούργημα διότι όπως αναφέραμε παραπάνω (18ΠΚ), κάθε αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη είναι κακούργημα.


Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 3 Ιουνίου 2019 και έγινε ο νόμος Ν. 4619/2019 (ΦΕΚ Α' 95/11.06.2019)

Στο ψηφισθέν άρθρο 336ΠΚ οι προβλεπόμενες ποινές είναι και πάλι ποινές καθείρξεως. Άρα, το αδίκημα του βιασμού 336ΠΚ ψηφίστηκε ως κακούργημα.


Βλέπουμε λοιπόν ότι το αδίκημα του βιασμού κατατέθηκε ως κακούργημα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, και ψηφίστηκε ως κακούργημα με τον Ν. 4619/2019

Πώς ακριβώς επιχειρήθηκε να γίνει πλημμέλημα όταν με το νομοσχέδιο προτάθηκε να ψηφιστεί ως κακούργημα? Πώς επιχειρεί να μετατρέψει κάποιος το κακούργημα σε πλημμέλημα εάν δεν το καταθέσει σε σχετικό νομοσχέδιο? 

Με ποιον τρόπο έγινε αυτό που ισχυρίστηκε ο Φλωρίδης? Πού βάσισε τους ισχυρισμούς του? Σε κάποια... ρεπορτάζ

Μπορείτε να αντιληφθείτε τί ακριβώς έκανε, όχι ένας τυχαίος περαστικός αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης? Ενώ έχουμε και βλέπουμε με τα μάτια μας κατατεθέν νομοσχέδιο με το οποίο η τότε κυβέρνηση πρότεινε, εκτός των άλλων, να τιμωρείται ως κακούργημα ο βιασμός, έρχεται ο Υπουργός δικαιοσύνης και επικαλείται ρεπορτάζ για να ισχυριστεί ότι επιχειρήθηκε να γίνει πλημμέλημα. Μα, πώς μπορεί να επιχειρηθεί να γίνει πλημμέλημα ο βιασμός εάν δεν κατατεθεί τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο? Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό που ισχυρίστηκε ο Φλωρίδης?

Πρόκειται, λοιπόν, για καραμπινάτο fake news από τον Φλωρίδη. 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί το πεδίο του ποινικού λαϊκισμού ως προνομιακό της χώρο. Και καλά κάνει αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια δεν υπερασπίστηκε τον ποινικό κώδικα που ψήφισε. Και δεν το κάνει ούτε και τώρα. 

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατα fake news, ο Φλωρίδης επικαλέστηκε ανύπαρκτη ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων σύμφωνα με την οποία 5.000 υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα αρχειοθετήθηκαν λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε σε αυτά τα fake news του Φλωρίδη. 

Εμείς αναζητήσαμε και αναλύσαμε όλες τις ανακοινώσεις της Ένωσης Εισαγγελέων και δεν εντοπίσαμε την ανακοίνωση αυτή που επικαλέστηκε ο Φλωρίδης. Δεν μπορούσαν και στον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνουν αυτό? Δεν μπορούσαν να ζητήσουν από τον Φλωρίδη να καταθέσει την ανύπαρκτη ανακοίνωση? Δεν τους διέφυγε. Δεν ήταν αβλεψία. Επέλεξαν συνειδητά να μην απαντήσουν. Μπορεί οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να τους έχουν συμβουλέψει να δέχονται τα χτυπήματα για τον Ποινικό Κώδικα σαν σάκοι του μποξ, διότι δεν τους παίρνει να μιλούν για το θέμα.  Οπότε και ο Φλωρίδης βρίσκει και τα κάνει.

Το λιγότερο που θα έπρεπε να έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο fake news του Φλωρίδη.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ούτε στην συκοφαντία του Φλωρίδη ότι τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου Ποινικού Κώδικα "νομοθέτησαν υπέρ των κακούργων". Δεν βρήκαν λίγες κουβέντες για να υπερασπιστούν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής τα οποία αυτοί διόρισαν και τα οποία εξακολουθούν να αφήνουν εκτεθειμένα στις λάσπες του Φλωρίδη. Δεν τόλμησαν καν να αντιτάξουν στον Φλωρίδη ότι όλα σχεδόν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής του ΣΥΡΙΖΑ τα ενέταξε ο Υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σε νομοπαρασκευαστική την οποία συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία για τον Ν. 4637/2019! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επιπλέον, θα φροντίσουμε να υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην επιτροπή ούτε και στην ολομέλεια, δεν ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου Φλωρίδη για τις πρόσφατες μεσαιωνικές και τριτοκοσμικές τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, τις οποίες καταδίκασε ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα. Θα φροντίσουμε να μην ξεχαστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον θα χύνει κροκοδειλια δακρυα για τις συμφορές που θα φέρει στους πολίτες ο ποινικός κώδικας του Φλωρίδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κος. Αυλωνίτης απάντησε στον Φλωρίδη διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του νέου ποινικού κώδικα. Ολοκληρωμένη απάντηση έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.

Μούφα 2: Τα ίδια είχε προβλέψει και η ΝΔ

Το επόμενο fake news του Φλωρίδη ήταν ότι επειδή δεν μπόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πλημμέλημα τον βιασμό, μείωσε το ανώτατο όριο της κάθειρξης στα 15 έτη από τα 20 έτη που ήταν με τον παλιό ποινικό κώδικα.

Τα fake news του Φλωρίδη είναι ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας του 2019 ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας το 2005 με την συγκρότηση της επιτροπής Ανδρουλάκη. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ιστορικό του νέου Ποινικού Κώδικα στο άρθρο μας ΠΟΙΝΙΚΟΜΑΧΟΙ: Το ιστορικό του Νέου Ποινικού Κώδικα.

Όπως αναλύουμε παρακάτω, οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ήταν αυτές που είχαν προτείνει η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ στα σχέδια του ποινικού κώδικα που παρουσίασαν το 2012, το 2013 και το 2014Ουσιαστικά, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ποινικού κώδικα του 2019 υιοθέτησε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

2012 - ΠΑΣΟΚ: Επιτροπή Μανωλεδάκη

Το 2010 το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αείμνηστο καθηγητή Μανωλεδάκη. Το 2012 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, παρουσιάστηκε το σχέδιο νέου ποινικού κώδικα της Επιτροπής Μανωλεδάκη το οποίο ήταν σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές αντιλήψεις για το ποινικό δίκαιο και είχε εσωτερική συνοχή. Σε αυτό το σχέδιο προβλέπονταν:

1. Η πλαίσιο ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης ήταν από 5 έως 15 έτη ενώ μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος απειλούσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπονταν και διαζευκτική ποινή κάθειρξης 15-20 έτη ώστε τα ισόβια να μην είναι η μόνη απειλούμενη ποινή (άρθρο 45 του σχεδίου)

2. Για το αδίκημα του βιασμού (άρθρο 249 του σχεδίου) προέβλεπε για την βασική μορφή του αδικήματος κάθειρξη 5 έως 15 έτη και στις διακεκριμένες μορφές μέχρι και ισόβια κάθειρξη. 


2013 - ΠΑΣΟΚ ΝΔ: Επιτροπή Μαρκή 1

Τον Ιούνιο του 2013 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, παρουσιάστηκε το σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Μαρκή 1, το οποίο είχε βασιστεί στο σχέδιο της Επιτροπής Μανωλεδάκη. 

Το σχέδιο του ποινικού κώδικα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε:

1. Η πλαίσιο ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης ήταν από 5 έως 15 έτη ενώ μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος απειλούσε ποινή ισόβιας κάθειρξης προβλέπονταν και διαζευκτική ποινή η κάθειρξη 15-20 έτη ώστε τα ισόβια να μην είναι η μόνη απειλούμενη ποινή (άρθρο 45 του σχεδίου)

2. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα του βιασμού (άρθρο 255 του σχεδίου) ποινή κάθειρξης έως 15 έτη στην βασική μορφή του αδικήματος.

2014 - ΝΔ ΠΑΣΟΚ: Επιτροπή Μαρκή 2

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) συγκρότησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, την Επιτροπή Μαρκή 2, η οποία το 2014 παρουσίασε νέο σχέδιο ποινικού Κώδικα. 

Στο σχέδιο αυτό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβλέπονταν τα ίδια με το σχέδιο της επιτροπής Μαρκή 1 δηλαδή:

1. Η πλαίσιο ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης ήταν από 5 έως 15 έτη 

2. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα του βιασμού (άρθρο 263 του σχεδίου) ποινή κάθειρξης έως 15 έτη στην βασική μορφή του αδικήματος.


Επομένως, από όλα τα παραπάνω καταρίπτεται και αυτό το fake news του Φλωρίδη. Οι προβλεπόμενες ποινές για το αδίκημα του βιασμού στον ποινικό κώδικα του 2019 ήταν οι ίδιες με τις προτάσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου της κάθειρξης που έγινε με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ήταν η υιοθέτηση όσων είχαν προτείνει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τα σχέδια ποινικού κώδικα που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο ΠΚ του 2019 δεν κράτησε την κάθειρξη 15-20, ως διαζευκτική πάντοτε ποινή, όπου απειλούνταν ισόβια κάθειρξη,

Μούφα 3: Το 2022 η ΝΔ νομοθέτησε τα ισόβια για τον βιασμό ανηλίκων

Ο Φλωρίδης είπε επίσης ότι η ΝΔ το 2022 νομοθέτησε τα ισόβια για τον βιασμό ανηλίκων. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ισόβια για τον βιασμό ανηλίκων θεσπίστηκαν το 2021 με το άρθρο 71 του Ν. 4855/2021.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα μικρό λάθος που συγχωρείται. Ναι, έτσι είναι. Είναι ένα μικρό λάθος που συγχωρείται για έναν αδαή και όχι για τον Υπ. Δικαιοσύνης ο οποίος παριστάνει τον ειδικό στα ζητήματα ποινικού δικαίου. 

Ο Φλωρίδης παριστάνει ότι είναι πολύ καταρτισμένος γνώστης όσων έχουν συμβεί με τον ποινικό κώδικα. Ότι δήθεν ξέρει λεπτομέρεις ακόμα και για το ότι τάχα "πήγαν να κάνουν τον βιασμό πλημμέλημα". 

Αν ήταν πράγματι καταρτισμένος και γνώστης δεν θα μπορούσε να ξεχάσει ότι ο Ν. 4855/2021 ήταν εμβληματικό αφενός διότι είχε προκαλέσει εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αφετέρου επειδή το σχέδιο το είχε συντάξει νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αείμνηστο καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη.

Οπότε, όχι, δεν του συγχωρείται τέτοιο λάθος. Το λάθος αυτό αποκαλύπτει την ασχετοσύνη του. 

Βέβαια, είχε δώσει νωρίτερα δικαιώματα. Τον Ιούλιο του 2023, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε πει τότε ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε στον Ποινικό Κώδικα την ασυλία για τους τραπεζίτες για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας

Η αλήθεια όμως ήταν ότι η θέσπιση της τραπεζικής ασυλίας ήταν η πρώτη ουσιαστική αλλαγή την οποία έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ποινικό κώδικα, με τον Ν. 4637/2019με την εκπρόθεσμη τροπολογία 80/3 12.11.2019

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο άρθρο μας Μούφες του ποινικομάχου Φλωρίδη τα περί κατάργησης της ασυλίας των τραπεζιτών.



Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook