12 April 2023

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Γεραπετρίτης


Περίπου πριν από 10 ημέρες, ο Υπ. Επικρατείας Γεραπετρίτης είχε μυστική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο του Α1 Πολιτικού Τμήματος Χρήστο Τζανερρίκο. Ο κος. Τζανερρίκος είναι ο Πρόεδρος του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο θα κρίνει επί της υπόθεσης της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη. Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου, την Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 επιβεβαίωσε την συνάντηση αυτή (pdf).


Ο Χρήστος Τζανερρίκος παραιτήθηκε έχοντας αφήσει υπαινιγμούς για παρέμβαση της κυβέρνησης στην δικαστική εξουσία.





Διαβάστε το άρθρο μας Απαγόρευση Κασιδιάρη: Τα δικαστήρια ως προέκταση του επιτελικού κράτους | Βορίδης: Μην γίνετε σαν εμένα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τροπολογία Βορίδη. 

Διαβάστε, επιπλέον, το άρθρο μας Απαγόρευση Κασιδιάρη: Όταν το 1975 ο Φλωράκης είχε προβλέψει τί θα κάνει το 2023 ο Βορίδης για το αν ο Συντακτικός Νομοθέτης του 1975 ήθελε την απαγόρευση κομμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Πώς εξήγησε ο αντιφασίστας Υπ. Εσωτερικών και εμπνευστής των τροπολογιών για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη την αποκάλυψη ότι ο Υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε εν κρυπτώ πριν μερικές ημέρες με τον Χρήστο Τζαννερίκο? Δηλαδή, με τον Πρόεδρο του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο θα κρίνει για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη?  

Πραγματικά, η απάντηση του Βορίδη μας εκπλήσει. Έχει συνηθίσει να αυτοαναιρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δείτε σχετικά το άρθρο μας Βορίδης τον Φεβρουάριο: Όταν αποκάλυπτε τα σχέδια Μητσοτάκη για προεκλογική περίοδο χωρίς όρους και έλεγχο. Ανάλογο κρούσμα στο οποίο ο Βορίδης αυτοαναιρείται είχαμε και στο θέμα του ακαταδίωκτου της σκιώδους Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας Τέμπη - Ακαταδίωκτο: Βορίδης διαψεύδει Γεραπετρίτη για το ακαταδίωκτο της σκιώδους Επιτροπής.

Υποστήριξε, λοιπόν, ο Βορίδης στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη 11 Απριλίου 2023 ότι η συνάντηση ήταν θεσμική! Μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε καφετέρια αλλά ήταν θεσμική! 

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης:

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών):
Διότι προφανώς η συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διατάξεως είναι απολύτως θεμιτή, κανονική και επιβαλλόμενη. Γι’ αυτό και είπα, κύριε Ζαχαριάδη, που σπεύσατε μη επιτρεπτή. Γιατί η συνάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί μια τέτοια συζήτηση, η συνάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα για την εφαρμογή αυτής της διατάξεως είναι και θεμιτή και θα σας πω και επιβαλλόμενη. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Σε καφέ; Θεσμική συζήτηση σε καφέ;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Ζαχαριάδη, αυτά τα καφέ ή μη καφέ ή του τόπου… 

Δηλαδή, ο Βορίδης είπε ότι ο Υπ. Επικρατείας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου σε ένα καφέ, κι όχι στο γραφείο του ενός ή του άλλου, για να συζητήσουν "οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση".

Μάλιστα. Αναρωτιόμαστε όμως: Δεν έχει Υπουργό Δικαιοσύνης η χώρα

Γιατί δεν συναντήθηκε ο Τζανερρίκος με τον Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τα οργανωτικά και τα διαδικαστικά ζητήματα των δικαστηρίων? Με ποια ιδιότητα συνάντησε δήθεν θεσμικά τον Τζανερρίκο ο Γεραπετρίτης? 

Ανέλαβε (και) Υπουργός Δικαιοσύνης ο κος Γεραπετρίτης αφού πρώτα ανέλαβε σκιώδης Υπ. Μεταφορών?