29 November 2023

Ποινικός Κώδικας: Ανατριχιαστικές οι νέες διατάξεις - Φυλακή για όλους - Έρχονται ιδιωτικές φυλακές? - Επαναφορά στο 1834

 


Δημοσιεύτηκε στο opengov.gr το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ).

Μπορείτε να βρείτε εδώ το σχέδιο των αλλαγών και εδώ την αιτιολογική έκθεση.

Τις αλλαγές αυτές τις είχε ήδη εξαγγείλει την Παρασκευή 7 Ιουλίου ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. 

Θυμίζουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας έχει ήδη τροποποιηθεί 13 φορές. Αντίστοιχα, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έχει ήδη τροποποιηθεί 17 φορές

Ο Φλωρίδης είχε προκαλέσει σάλο τότε με την ανεκδιήγητη δήλωσή του ότι η η "ασυλία" των Τραπεζιτών για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας (390ΠΚ) θεσπίστηκε με τον Ποινικό Κώδικα του 2019 ενώ ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκείνη η οποία το έκανε. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο άρθρο μας "Μούφες του ποινικομάχου Φλωρίδη τα περί κατάργησης της ασυλίας των τραπεζιτών".

Φυσικά, ο νέος Υπ. Δικαιοσύνης, δεν είχε παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών. Δεν αποκάλυψε ποια σημεία των κωδίκων χρήζουν αλλαγών. Πέταξε μερικές αοριστίες για ατιμωρησία και ανύπαρκτες ποινικές κυρώσεις. Ό,τι θα περιμέναμε δηλαδή να ακούσουμε σε ένα πρωινάδικο κι όχι στην Βουλή από τον Υπ. Δικαιοσύνης.

Το πλέον ανατριχιαστικό ήταν ότι, στις προγραμματικές δηλώσεις είχε υποσχεθεί φυλακή για όλους. Για όλους τους πολίτες φυσικά, όχι για το πολιτικό σύστημα, το οποίο εξαιρείται των νόμων. Είχε πει τότε ο Φλωρίδης:

"Οι ποινές, θα δούμε από ποιο όριο και πάνω, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά, τουλάχιστον κατά ένα μέρος". (πρακτικά σελ. 75)

Με τόση πολλή φυλάκιση η οποία προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, εύλογα δημιουργείται η απορία εάν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι και η ίδρυση ιδιωτικών φυλακών και με το νομοσχέδιο αυτό τους εξασφαλίζει την απαραίτητη πελατεία

Με τις προτεινόμενες αλλαγές καταργείται οριστικά η όποια εσωτερική συνοχή είχε απομείνει στον Ποινικό Κώδικα του 2019. Η ποινική νομοθεσία απομακρύνεται από τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας. Μετατρέπεται σε ένα νομοθέτημα κουρελού στο οποίο ο κάθε Υπ. Δικαιοσύνης θέτει κι από ένα μπάλωμα. 

Σταχυολογούμε μερικές από τις οπισθοδρομικές, καθεστωτικές και ανατριχιαστικές αλλαγές:

1. Με το άρθρο 4 του σχεδίου επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 42ΠΚ περί απόπειρας και συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής της ποινής του τετελεσμένου εγκλήματος στον δράστη απόπειρας. Η διάταξη αφενός παραβιάζει την αρχή της αναλογκότητας και αφετέρου το άρθρο 7 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι η ποινή συνδέεται με την πράξη η οποία έχει τελεστεί. Τέτοια ρύθμιση δεν υπήρχε ούτε στον Ποινικό Νόμο του 1834. Είχε εισαχθεί το 1950 και είχε καταργηθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα. 

2. Με το άρθρο 5 του σχεδίου επέρχονται αλλαγές στο άρθρο 47ΠΚ περί συνέργειας. Ειδικότερα, προβλέπεται η επιβολής της ποινής του αυτουργού ακόμα και στον απλό συνεργό! Και η διάταξη αυτή παραβιάζει την αρχή της αναλογκότητας και αφετέρου το άρθρο 7 του Συντάγματος. Με την αλλαγή αυτή, το άρθρο 47 επανέρχεται στην μορφή που είχε το 1950.

3. Με το άρθρο 6 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 52ΠΚ περί κάθειρξης. Το πλαίσιο ποινής της κάθειρξης επανέρχεται στα 5-20 έτη, όπως ίσχυε και στον Ποινικό Νόμο του 1834 και στον ΠΚ του 1950.

4. Με το άρθρο 7 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 57ΠΚ περί χρηματικής ποινής και επανέρχεται επανέρχεται στην μορφή που είχε το 1950.

5. Με το άρθρο 13 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 83ΠΚ περί μειωμένης ποινής και επανέρχεται επανέρχεται στην μορφή που είχε το 1950 προς το χειρότερο.

6. Με το άρθρο 14 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 84ΠΚ περί ελαφρυντικών και επανέρχεται το ελαφρυντικό του "έντιμου" αντί για του σύννομου βίου. Με την ρύθμιση αυτή, η διάταξη επανέρχεται στην μορφή που είχε το 1950 προς το χειρότερο.

7. Με το άρθρο 15 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 85ΠΚ περί συρροής ελαφρυντικών περιστάσεων και η εφάπαξ μείωση ποινής. Με την ρύθμιση αυτή, η διάταξη επανέρχεται στην μορφή που είχε το 1950.

8. Με το άρθρο 17 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 99ΠΚ περί αναστολής εκτέλεσης των ποινών. Προβλέπεται η δυνατότητα έκτισης ποινής (δηλαδή θα οδηγούνται στην φυλακή) από 30 ημέρες έως 6 μήνες σε πλημμελήματα με ποινές φυλάκισης έως 3 έτη. Συνεπώς, θα μπορεί να οδηγηθεί στην φυλακή κάποιος και για μια εξύβριση.

9. Με το άρθρο 24 του σχεδίου τροποποιείται το άρθρο 127ΠΚ περί περιορισμού ανηλίκων σε κατάστημα κράτησης νέων. Καταργείται η προϋπόθεση ότι ο ανήλικος έπρεπε να διαπράξει κακούργημα με στοιχεία βίας ή κατά της ζωής & της σωματικής ακεραιότητας για να οδηγηθεί στην φυλακή. Πλέον, αρκεί οποιοδήποτε κακούργημα για να οδηγηθεί ο ανήλικος στην φυλακή.

Θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο και λεπτομερή παρουσίαση του νέου ποινικού κώδικα της Αφρικανικής "Δημοκρατίας" της Ελλάδας



Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Ποινικό Κώδικα 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε κείμενο στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο και το υπόλοιπο υλικό στο άρθρο μας Alert | Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή

Μπορείτε να βρείτε τον σχολιασμό μας στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς

Ακολουθήστε μας στο twitter