21 December 2023

Ποινική αποικία - Υπόγα και λάσπη


Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, το αντιδραστικό νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ). Μπορείτε να βρείτε εδώ το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεσηΤην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ο Φλωρίδης έκανε κάποιες δηλώσεις στην εκπομπή "Δεκατιανοί" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις οποίες ανέπτυξε μια ακροδεξιά ρητορική. Ειδικότερα, επικαλέστηκε ότι νομοθετεί καθ' υπαγόρευση της ίδιας της κοινωνίας, ταυτίζοντας την με τον ίδιο και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, με το ίδιο επιχείρημα, ότι δηλαδή δεν νομοθετεί ακριβώς ο ίδιος αλλά η κοινωνία, δικαιολόγησε και την ανυπαρξία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία δεν εμφανίστηκε για να αναπτύξει και να αναλάβει την ευθύνη των προτεινόμενων αλλαγών. Βέβαια, σαν άλλος Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο παρακάτω αναίρεσε τον εαυτό του λέγοντας ότι η δική του επιτροπή δεν είναι σαν την επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αφενός είπε εμμέσως ότι τελικά υπάρχει επιτροπή και αφετέρου υπονόησε ότι η επιτροπή του αποτελείται από έντιμους. Δήλωση που θα ζήλευαν και τα καθαρά χέρια του Λαδά. Συνέχισε τις δηλώσεις του αναπτύσσοντας μια θεωρία συνωμοσίας για την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του 2015. Αφού πρώτα πήρε μια ανάσα επειδή είχε νεύρα, ισχυρίστηκε, μετά λόγου γνώσεως, ότι υπήρχαν μέλη της νομοπαρασκευαστικής από μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία νομοθέτησαν υπέρ των πελατών τους, δηλαδή υπέρ "μεγαλοεγκληματιών". Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε τις δηλώσεις του. Τα αυτά επανέλαβε και από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στο άρθρο αυτό κάναμε το προφανές. Αναλύσαμε τα δεδομένα όλων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από το 2005 έως και το 2020. Εντοπίσαμε τα μέλη κάθε επιτροπής, την ιδιότητά τους καθώς και το σε ποια επιτροπή συμμετείχαν. Βέβαια, δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Σε αντίθεση με την επιτροπή-φάντασμα του Φλωρίδη, τα μέλη των προηγούμενων επιτροπών, όχι μόνο περιλαμβάνονται σε πράξεις της Πολιτείας με τις οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα αλλά και τόσα χρόνια δεν κρύβονται. Εμφανίζονται συνεχώς σε συνέδρια, εκδηλώσεις και ημερίδες και ομιλούν δημόσια. Έχουν το θάρρος της γνώμης και της επιστημονικής τους άποψης. Από την άλλη, η δημοκρατική αντιπολίτευση είναι κατώτερη κάθε προσδοκίας. Ακόμα και τώρα, που επί 4 χρόνια δέχονται επιθέσεις για τους κώδικες, δεν λένε να κάτσουν να ασχοληθούν με το ζήτημα και να συγκροτήσουν μια επιχειρηματολογία για να αντικρούσουν τις επιθέσεις που δέχονται. Αν περιμένετε ότι η δημοκρατική αντιπολίτευση θα είναι το ανάχωμα στις καθεστωτικές ορέξεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τότε χάσατε. Είμαστε μόνοι μας.

Ακολουθήστε μας στο twitter

UPDATE 24/02/2024: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ Α 30/23.02.2024) με τον οποίο ενσωματώνονται στον Ποινικό Κώδικα οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη, οι οποίες ψηφίστηκαν από την Βουλή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Ποινικό Κώδικα 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε κείμενο στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο και το υπόλοιπο υλικό στο άρθρο μας Alert | Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή

Μπορείτε να βρείτε τον σχολιασμό μας στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς

Ακολουθήστε μας στο twitter


La société c'est moi

Ο πρώτος άξονας των δηλώσεών του Φλωρίδη στον ΣΚΑΪ ήταν προς την κατεύθυνση ότι ο ίδιος εκπροσωπεί απευθείας την κοινωνία ή ότι αυτός είναι η ίδια η κοινωνία ή κατι τέτοιο. Δηλαδή, πρώτα απ' όλα, ανέπτυξε την ρητορική που συναντάμε και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα περασμένων δεκαετιών*. Εκείνων στα οποία ο θεόσταλτος - πεφωτισμένος ηγέτης εκπροσωπεί αυθεντικά τους πολίτες. Και αυτοί δεν χρειάζεται να είναι πλέον πολίτες διότι τους εκπροσωπεί ένας ηγέτης που ξέρει καλύτερα από αυτούς. 

* Βλ. ενδεικτικά Γ. Παπαδόπουλος (1968) "Το Πιστεύω μας" Τ1, σελ. 41: "η ενέργεια (σ.σ. πραξικόπημα) δεν ήτο τίποτε περισσότερον από μίαν ενέργειαν του στρατού η οποία εξέφρασεν, όπως εν συνεχεία απεδείχθη εκ της συμπαραστάσεως όλου του λαού, την απαίτησιν αυτού του λαού δι' αυτήν την επανάστασιν". ο.π. σελ 80: "Έτσι ευρισκόμεθα σήμερον, ως ακραδάντως πιστεύωμενμε την Επανάστασιν συνειδητοποιημένην ως ανάγκη εις το σύνολον του ελληνικού λαού", Γ. Γεωργαλάς "Η ιδεολογία της επαναστάσεως", σελ. 15: "Τα ιδεώδη της Απριλιανής Επαναστάσεως δεν επιχειρούν την γενική και μονόπλευρη ερμηνεία των πάντων και δια πατνός. Αντί για αυτό, εκφράζουν απλώς τις μακρόπνοες επιδιώξεις του Έθνους μας καθώς και το ιδιαίτερο πνεύμα σύμφωνα με το οποίο επιζητούμε την πραγματοποίησί τους"

Ο Φλωρίδης δεν χρειάζεται καν να εξηγήσει το πώς ακριβώς τον νομιμοποίησε η κοινωνία να ομιλεί και να νομοθετεί εξ ονόματός της. Η απάντηση είναι σχετικά προφανής: 41 τακατό

Αν ήταν έτσι όμως τα πράγματα, γιατί τότε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν νομοθετεί αυξήσεις 30% στον κατώτατο μισθό, κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα? Αφού και αυτά τα υπαγορεύει η ίδια η κοινωνία. Βέβαια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδειξε τέτοια εμπιστοσύνη στην κοινωνία όταν επρόκειτο για το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο Μητσοτάκης και οι βουλευτές του, τον Νοέμβριο του 2019, είχαν χαρακτηρίσει ανώριμους και επικίνδυνους για την δημοκρατία τους πολίτες. Τώρα όμως, καθώς φαίνεται, οι πολίτες σοβάρεψαν και δεν συνιστούν κίνδυνο πλέον. Δείτε το σχετικό άρθρο μας ΝΔ για Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών: Οι πολίτες είναι ανώριμοι κι επικίνδυνοι.

Η ρητορική αυτή, αποσκοπεί στο να νομιμοποιήσει τις επερχόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως δήθεν υπαγορευμένες ευθέως από την ίδια την κοινωνία. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την νομιμοποίηση της Κυβέρνησης η οποία νομοθετεί καθ' υπόδειξη του ελληνικού λαού? Ο λαός είναι η "δεξαμενή της δυνάμεως", έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1966, όχι όμως για να νομιμοποιήσει καθεστωτικές πρακτικές αλλά για να αποκαθηλώσει τις κυβερνήσεις αποστατών και να γίνουν εκλογές. "Δεν μπορούμε να έχουμε νόμους εναντίον της κοινωνίας, όπως αυτοί που επιβλήθησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019" είπε χαρακτηριστικά ο Φλωρίδης. 

Θα έλεγε κάποιος καλοπροαίρετος: "Μα, για αυτό δεν έχουμε και θεσμούς άμεσης δημοκρατίας όπως τα δημοψηφίσματα? Και σε κάθε περίπτωση, η κύβέρνηση δεν εκλέχθηκε από εκλογές? Δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία? Δεν έχει νομιμοποίηση να νομοθετεί με τον τρόπο που πιστεύει ότι θα επιλύσει κοινωνικά προβλήματα?"

Εδώ υποκρύπτεται ένα λογικό σφάλμα. Τα περί "επαναφοράς της θανατικής ποινής", "τα ισόβια να είναι ισόβια", "να σαπίσει στην φυλακή" και άλλα τέτοια ωραία που ακούγονται από τον όχλο και τα οποία επικαλείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές στους κώδικες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκροτούν και συγκεκριμένη πρόταση νομοθέτησης, πολλώ δε μάλλον νομοσχέδιο. Οι πολίτες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν γνωρίζουν ούτε μία διάταξη του ποινικού κώδικα. Οι αλλαγές στους κώδικες είναι μία εντόνως τεχνική και επιστημονική διαδικασία. Ως εκ τούτου, η μετουσίωση των δήθεν απαιτήσεων της κοινωνίας σε συγκεκριμένες προτεινόμενες αλλαγές, δεν είναι έργο της κοινωνίας, όσο κι αν θέλει να της το "φορτώσει" ένας Φλωρίδης. Είναι ξεκάθαρη εκδήλωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό η ευθύνη όσων προτείνει είναι δική της κι όχι της "κοινωνίας". 

Επιπλέον, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, στην οποία το δίκαιο κυριαρχεί (κράτος δικαίου) υπάρχουν φραγμοί και όρια στην νομοθέτηση. Τα ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν στον κανόνα της πλειοψηφίας. Ακόμα και αν η ΝΔ είχε 299 έδρες στην Βουλή, θα εξακολουθούσε να είναι παράνομο να νομοθετήσει, για παράδειγμα, την απαγόρευση της ψήφου των γυναικών ή να καταργήσει τα δικαιώματα των μαύρων ανθρώπων ή να επαναφέρει την δουλεία. Το ποινικό δίκαιο είναι το δίκαιο που κατ' εξοχήν αφορά στα ατομικά δικαιώματα και ιδίως στο δικαίωμα στην ελευθερία. Να γιατί δεν νομιμοποιείται να κάνει ποινική νομοθέτηση ο όχλος ή μια Κυβέρνηση στο όνομα του όχλου!

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ρητορική καθώς με τέτοια απλοϊκά επιχείρημα ψευτο-"νομιμοποιήθηκαν" στο παρελθόν τα πιο ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα. Για τον λόγο αυτό, ο Φλωρίδης δεν παρέλειψε να αποκαλύψει ότι γνωρίζει καλά την ψυχή του λαού, να περιγράψει την συναισθηματική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνία καθώς και την στάση της απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές. Προσέδωσε στην κοινωνία μια ομοιογένεια και την παρουσίασε ως έναν χυλό του οποίου κοινό χαρακτηριστικό είναι η νομιμοφροσύνη-εθνικοφροσύνη και φυσικά η απόλυτη ταύτιση της με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διότι ο Φλωρίδης και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία! Έχουν γείωση με αυτήν καθώς και επίγνωση των αναγκών της, οι οποίες ικανοποιούνται με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους κώδικες. 

Ναι, τέτοια απλότητα έχουν τα επιχειρήματα ενός ανελεύθερου και λαϊκιστικού καθεστώτος, ώστε να υποδαυλίζουν το θυμικό των πολιτών. Ρητορική βγαλμένη από τα εγχειρίδια των πιο σκοτεινών προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας*, τα οποία θεωρούν τους πολίτες ως ένα σύνολο ηλιθίων. Δεν είναι καν ανάγκη να έχει διαβάσει αυτά τα εγχειρίδια, όποιος μεταχειρίζεται τέτοια ακροδεξιά ρητορική. Τους βγαίνει πηγαία. Ο Φλωρίδης δεν νιώθει καν την ανάγκη να περάσει αρχικά μέσα από το πρώτο καταφύγιο, αυτό της ψευδοεπιστήμης, και καταφεύγει απευθείας στην ακροδεξιά ρητορική. 

* Adolph Hitler "Mein Kampf", εκδόσεις Δαρέμας Τ1 σελ. 146 "έπρεπε να σώσω την μεγάλη μάζα με κάθε θυσία χρόνου και υπομονής", ο.π. σελ. 176 "όταν η φυλή κινδυνεύει να απωθηθεί ή και να εξαφανιστεί, το ζήτημα της νομιμότητας δεν παίζει παρά δευτερεύοντα ρόλο", ο.π. σελ. 196 "η τέχνη να άρχεις πάνω στον λαό είναι κυρίως η συγκέντρωση των εχθρών στην ίδια κατηγορία", ο.π. σελ. 313 "Σήμερα, που ο αριθμός των ψήφων της μάζας αποφασίζει, το περισσότερο βάρος το 'χει η κατηγορία που είναι αριθμητικώς μεγαλύτερη δηλαδή οι ηλίθιοι και οι αγράμματοι", ο.π. σελ. 420 "ο ρήτορας που μιλά καλύτερα δεν είναι εκείνος που καταφέρνει να συμφωνήσουν μαζί του οι παρόντες αλλά εκείνος που κατακτά την καρδιά της μάζας"

Όπως αναλύουμε και στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς, η απλότητα είναι η μήτρα του φασισμού, υπό την έννοια ότι οι απλές εξηγήσες σε σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα, τα οποία απαιτούν επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, είναι μεν κατανοητές από την πλειοψηφία αλλά είναι σίγουρα προς την λάθος κατεύθυνση και υποδαυλίζουν τα κατώτερα ένστικτά της. Το ότι για την ανεργία των Ελλήνων φταίνε οι μετανάστες συγκροτεί μια απλή και κατανοητή πλην όμως λανθασμένη εξήγηση, στο σύνθετο αυτό ζήτημα. Είναι όμως εργαλείο στα χέρια ενός ανελεύθερου καθεστώτος το οποίο δημιουργεί εχθρούς, ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και εν τέλει κερδίζει τις εντυπώσεις του όχλου, στρέφοντας όμως την κοινωνία ολοταχώς προς τον φασισμό.  

Η ρητορική Φλωρίδη, όσο και αν γίνεται στο όνομα του λαού, στην ουσία τον καταργεί. Τον ρευστοποιεί, τον βάζει σε ένα βαζάκι και του δίνει το σχήμα που εκείνος θέλει κάθε φορά. 

Νεύρα. Πολλά νεύρα & δίκαιη αγανάκτηση

Αφού διευκρίνησε ότι αυτός και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ενσάρκωση της κοινωνίας, αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τα νεύρα του. Θέλοντας να δείξει τί, άραγε? Ότι είναι αρσενικό και νευριάζει? Ότι έχει μια δίκαιη αγανάκτηση? Ότι η οργή του είναι η οργή της ίδιας της κοινωνίας την οποία αυτός αυθεντικά εκφράζει? Δεν είναι απολύτως κατανοητό τί συνεισέφερε στην συζήτηση η αποκάλυψη του Φλωρίδη ότι είναι νευριασμένος και για ποιον λόγο θα πρέπει αυτό να απασχολει τους πολίτες. 

Ο εσωτερικός εχθρός

Οι δηλώσεις Φλωρίδη δεν θα ήταν ολοκληρωμένες εάν δεν κατέληγαν και στην κατασκευή ενός εσωτερικού εχθρούΩς τέτοιους εσωτερικούς εχθρούς αναγόρευσε τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίες επεξεργάζονταν τους κώδικες. 

Ο Φλωρίδης επιχειρεί να απονομιμοποιήσει τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και να εξοντώσει ηθικά τους επιστήμονες οι οποίοι τις συγκροτούσαν, υπονοώντας ότι αυτοί γνωρίζουν τον κόσμο και την κοινωνία μέσα από την ασφαλή απόσταση των βιβλίων τους, ενώ ο Φλωρίδης και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ενσάρκωση της κοινωνίας και, ως εκ τούτου, και το νομοσχέδιο είναι σάρκα από την σάρκα της κοινωνίας. Επιστρατεύει κι εδώ την επιχειρηματολογία* των πιο σκοτεινών εποχών του περασμένου αιώνα, μόνο και μόνο για να στηρίξει τις επιστημονικά ασόβαρες επιλογές του. Όσοι συμμετείχαν στις νομοπαρασκευαστικές, άνθρωποι που έφαγαν τα χρόνια τους στο διάβασμα, δεν ξέρουν. Ξέρει ο όχλος και ο πεφωτισμένος ηγέτης. Και ο Φλωρίδης. 

* Adolph Hitler "Mein Kampf", εκδόσεις Δαρέμας Τ1 σελ. 123 "Γνώρισα ανθρώπους που διάβασαν ατελείωτα βιβλία και βιβλία το ένα μετά το άλλο χωρίς να μπορώ μολοντούτο να βεβαιώσω ότι ήξεραν ανάγνωση", ο.π. σελ. 127 "Τα βιβλία είναι για τους ανόητους κι ηλίθιους "διανοούμενους", μειονότητα φυσικά των ανώτερων τάξεων, ο Τύπος είναι για την μάζα", ο.π. σελ. 130 "μόνο όποιος γνωρίζει καλά την ψυχή του λαού, όχι από τα βιβλία αλλά από την ίδια την ζωή, θα το καταλάβει"

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ρητορική αυτή αφορά όλες τις νομοπαρασκευαστικές κι όχι μόνο εκείνη του Ποινικού Κώδικα του 2019. Ακόμα και εάν ο Φλωρίδης, μέσα στην βαθύτατη άγνοιά του, ήθελε να περιορίσει την μομφή του μόνο στην επιτροπή του ΠΚ του 2019 για να την ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε να το κάνει διότι, όπως αναλύουμε παρακάτω, οι επιτροπές αυτές είχαν συνέχεια. 

Η "κατά παραγγελία" νομοθέτηση

Συνεπής στην λαϊκιστική ρητορική, δεν θα μπορούσε να μην κατασκευάσει και μία θεωρία συνωμοσίας. Η επιχείρηση πολιτικής λάσπης δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στην απαξιωτική αναφορά για τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές οι οποίες τάχα "δεν πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας" όπως αυθεντικά το κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πρόβλημα, κατά τον Φλωρίδη, δεν είναι μόνο ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές βλέπουν την κοινωνία με τα κιάλια. Συνέχισε λέγοντας ότι στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία συνέταξε τον Ποινικό Κώδικα του 2019, υπήρχαν δικηγόροι που προέρχονταν από σαλόνια μεγαλων δικηγορικών γραφείων και οι οποίοι νομοθέτησαν προς εξυπηρέτηση των πελατών τους δηλαδή υπέρ των "μεγαλοεγκληματιών"Δεν παρέλειψε επίσης να μαλώσει και τους Δικηγορικούς Συλλόγους που δεν έκαναν πειθαρχικές δίκες εναντίον όλων αυτών. 

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο τότε πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων. Ωστόσο, ο Φλωρίδης απέφυγε να αποκαλύψει για ποιους μιλάει και αυτό καθιστά την καταγγελία του κατ' αρχήν αναξιόπιστη. Εξάλλου, ο Φλωρίδης δεν έχει δώσει και δικαιώματα ότι είναι πολιτικά αξιόπιστος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, είπε ψευδώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζιτών ενώ τούτο το είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον Ν. 4637/2019? Δεν του έχει απομείνει κανένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας.

Προφανώς όμως,για να κάνει μια τόσο σοβαρή καταγγελία, την κάνει μετά λόγου γνώσεως και έχει υπόψη του συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. Αλλιώς πρόκειται απλώς για λάσπη στον ανεμιστήρα. Εξάλλου, και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει ονόματα διότι δήλωσε ότι: "όλα στην Ελλάδα έχουν ονοματεπωνυμο, δεν είναι στην τύχη". Επομένως, δεν το υπονοεί αλλά το λέει ευθέως ότι γνωρίζει ονόματα. Και επειδή πράγματι, αυτό το τελευταίο το οποίο είπε ο Φλωρίδης ισχύει, επειδή πράγματι έχουν ονοματεπώνυμο, παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο όλες τις επιτροπές από το 2005.

Η επιτροπή του Λαδά

Η επιτροπή του Φλωρίδη όμως? Τόσες μέρες έχει ανοίξει μία συζήτηση για το πού κρύβεται η επιτροπή (εφόσον υπάρχει) η οποία συνέταξε το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Φλωρίδης. Γιατί δεν εμφανίζεται να αναπτύξει στον επιστημονικό κόσμο το σκεπτικό των προτεινόμενων αλλαγών? Στην δήλωση που έκανε ο Φλωρίδης αποκάλυψε ότι επιτροπή υπάρχει. Κι όχι απλά υπάρχει αλλά μοσχοβολάει από καθαριότητα. Συγκεκριμένα είπε:

Λοιπόν, αυτοί τώρα μας κάνουν κριτική. Αυτοί τώρα μας κάνουν κριτική λέγοντας ότι δεν έχετε λέει κάνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή από ειδικούς. Ναι, η δική μας επιτροπή τέτοιους ειδικούς δεν έχει. Έχει άλλους.

Αποκάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχει επιτροπή η οποία συνέταξε το αναχρονιστικό έκτρωμα που παρουσίασε αλλά πρόκειται και για μια αδαμάντινη επιτροπή η οποία δεν αποτελείται από "κακής ποιότητας" μέλη, όπως οι προηγούμενες επιτροπές. Έχει από τους καλούς. 

Δήλωση που θα ζήλευαν και τα "καθαρά χέρια" του Λαδά.  Εξακολουθεί ωστόσο να είναι απορίας άξιο γιατί δεν παρουσιάζει την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέστησε ώστε να πάρει και τα εύσημα από την κοινωνία, την οποία εξάλλου εκφράζουν τα μέλη της αλλά και ο ίδιος ο Φλωρίδης. Όσοι συμμετείχαν σε προηγούμενες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές δεν κρύβονται. Παρουσιάζονται σε επιστημονικές διαλέξεις και τοποθετούνται. Αφού όπως είπε "όλα στην Ελλάδα έχουν ονοματεπωνυμο" τότε γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με την νομοπαρασκευαστική του Φλωρίδη?

UPDATE 18.01.2024: Βρέθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή! Δείτε το άρθρο μας Ποινικός Κώδικας: Όταν "νομοθετεί" η Ένωση Εισαγγελέων.

Οι επιτροπές του Ποινικού Κώδικα

Από το 2005 οπότε άνοιξε το ζήτημα της αλλαγής των ποινικών κωδίκων, μέχρι το 2021, οπότε έγινε μία μεγάλη τροποποίηση των κωδίκων με τον Ν. 4855/2021, συκροτήθηκαν συνολικά 9 επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 63 πρόσωπα. Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό ιστορικό στο άρθρο μας "Ποινικομάχοι: Το ιστορικό του Νέου Ποινικού Κώδικα".

Ειδικότερα, οι επιτροπές ήταν:

1. Επιτροπή Ανδρουλάκη  2005 επί κυβερνήσεως ΝΔ

2. Επιτροπή Μυλωνόπουλου  2008 επί κυβερνήσεως ΝΔ

3. Επιτροπή Μυλωνόπουλου 2 2009 επί κυβερνήσεως ΝΔ

4. Επιτροπή Μανωλεδάκη  2010 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ

5. Επιτροπή Μαρκή 1  2012 επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

6. Επιτροπή Μαρκή 2  2013 επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

7. Επιτροπή Αργυρόπουλου  2015 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ

8. Επιτροπή Τσιάρα 2019 επί κυβερνήσεως ΝΔ

9. Επιτροπή Μαργαρίτη  2020 επί κυβερνήσεως ΝΔ

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, από τις 9 επιτροπές του παρελθόντος, οι 7 συγκροτήθηκαν από την Νέα Δημοκρατία είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε ως συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, μία επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ και μία από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Επιτροπή Μαρκή 1 έχει μία ιδιαιτερότητα παρόμοια με την τρέχουσα κατάσταση: ουδέποτε δημοσιεύτηκαν, σε επίσημες πράξεις της Πολιτείας, τα μέλη της. Για κάθε επιτροπή υπάρχει και μια πράξη ορισμού της, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιέχει τα μέλη που την συγκροτούν καθώς και την ιδιότητά τους. Για την Επιτροπή Μαρκή 1 δεν εντοπίσαμε τέτοιες πράξεις. Έχει όμως και μια τεράστια διαφορά η Επιτροπή Μαρκή 1 σε σχέση με αυτό που συμβαίνει με τον Φλωρίδη: ο Μαρκής δεν έφερε μεσαιωνικές  αλλαγές στο σχέδιό του και ουδέποτε κρύφτηκε

Η επιτροπή Μανωλεδάκη 2010 παρέδωσε σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα με αιτιολιογική έκθεση, πάνω στο οποίο εργάστηκαν οι επιτροπές Μαρκή 1 και Μαρκή 2 (επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αλλά και η επιτροπή Αργυρόπουλου, το σχέδιο της οποίας έγινε ο νέος Ποινικός Κώδικας Ν. 4619/2019. 

Η βάση του νέου ΠΚ ήταν το σχέδιο της επιτροπής Μανωλεδάκη. Συνεπώς, καταρρίπτεται το επιχείρημα περί "Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ" που προπαγάνδιζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και, μέσω των ΜΜΕ, διαμόρφωνε συνειδήσεις στην κοινωνία. 

Παρακάτω θα βρείτε σε excel τα μέλη των επιτροπών και σε pdf εδώ

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα μέλη κάθε επιτροπής δεν συμμετείχαν μόνο σε μία από αυτές. Οι επόμενες επιτροπές είχαν ως μέλη τους και ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν και σε προηγούμενες επιτροπές.

Η επιτροπή την οποία συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε στις τάξεις της μέλη που συμμετείχαν και στις προηγούμενες επιτροπές. Μάλιστα, συμμετείχε και η πρόεδρος της επιτροπής Μανωλεδάκη (η οποία ανέλαβε πρόεδρος μετά τον θάνατο του Μανωλεδάκη). Τα 4 από τα 11 μέλη της, ήταν μέλη και της επιτροπής Μανωλεδάκη ενώ μόνο 6 από τα 11 μέλη της δεν είχαν ξανασυμμετάσχει σε κάποια από τις επιτροπές των προηγούμενων ετών. 

Για να δούμε τώρα και το πραγματικά αξιοπερίεργο. Ο Τσιάρας, Υπ. Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2019 συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή της οποίας οι προτάσεις ενσωματώθηκαν στον Ν. 4637/2019.  

Αν δούμε προσεκτικά ποιοί ήταν τα μέλη της Επιτροπής Τσιάρα 2019, θα διαπιστώσουμε ότι 7 από τα 11 μέλη της ήταν μέλη και της επιτροπής του ΠΚ του 2019!!! Μόνο 3 από τα 11 μέλη της επιτροπής του 2015 δεν ήταν μελη και της Επιτροπής Τσιάρα του 2019. Εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του Φλωρίδη, ότι τα μέλη της επιτροπής του 2015 νομοθετούσαν κατά παραγγελία των πελατών τους, τότε κάποιοι από την ΝΔ οφείλουν εξηγήσεις. Πρέπει να εξηγήσουν πώς η Επιτροπή Τσιάρα αποτελούνταν κατά πλειοψηφία από τα "μιαρά" μέλη της επιτροπής του 2015. Εκτός κι αν ο Φλωρίδης υπονοεί ότι και ο Τσιάρας ήταν "στο κόλπο"

Η Επιτροπή Τσιάρα 2019 είχε και μία καινοτομία. Για πρώτη φορά συμμετείχε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή μέλος του οποίου η ιδιότητα ήταν "πολιτικό στέλεχος". Συγκεκριμένα, αφορά στην κα. Σοφία Νικολάου η οποία κατείχε το πόστο της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Καινοτομία είχε και η επόμενη επιτροπή την οποία συνέστησε ο Τσιάρας το 2020. Για πρώτη φορά συμμετείχαν ως μέλη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δικηγόροι υπό την ιδιότητα του "Συνεργάτη Υπουργού". Στην νομοπαρασκευαστική αυτή, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών (σχεδόν το 48%) είχε την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού ενώ πανεπιστημιακοί ήταν μόλις το 21,7%. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την σύνθεση των επιτροπών τόσο στο excel που αναρτήσαμε όσο και στις εικόνες παρακάτω. 



Όπως θα διαπιστώσετε, ο κανόνας ήταν ότι η πλειοψηφία των μελών στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ήταν πανεπιστημιακοί ενώ οι δικηγόροι (που δεν έχουν πανεπιστημιακή ιδιότητα) ήταν πάντοτε η μειοψηφία. Η τάση να υπερεκπροσωπούνται οι δικαστικοί, ξεκίνησε με την επιτροπή Μαρκή 2 το 2013 επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με την επιτροπή Τσιάρα το 2019 επί Κυβερνήσεως ΝΔ όπου οι δικαστικοί ήταν σχεδόν τα μισά μέλη της, με τους δικηγόρους να είναι μόλις 3 σε σύνολο 23 μελών. 

Ποιοί είναι λοιπόν εκείνοι με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που νομοθέτησαν κατά παραγγελία υπέρ των πελατών τους, όπως κατήγγειλε ο Φλωρίδης? Είναι από αυτούς που συμμετείχαν και στην Επιτροπή Τσιάρα το 2019? Ή μήπως πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας?

Μαργαρίτης: Δεν νομοθετεί  η νομοπαρασκευαστική

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα όσα είχε πει ο αείμνηστος Λάμπρος Μαργαρίτης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής την οποία συνέστησε ο Υπ. Δικ. του Μητσοτάκη, Κων. Τσιάρας το 2020 και αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι εκτεταμένες τροποποιήσεις που έγιναν με τον Ν. 4855/2021. 

Ο Μαργαρίτης σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στις 17.11.2021, είχε δηλώσει ότι δεν νομοθετεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Ειδικότερα, είχε πει:

Εγώ από την αρχή, από χρόνια μάλλον τώρα, ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα. Και πάντως δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές. Δηλαδή, τώρα κανείς αν πάρει, να μείνουμε στο τελευταίο που αφορά εμάς. Το κείμενο που δώσαμε εμείς κι αυτό που είναι στη βουλή με χειρόγραφα, με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικών βελτιώσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομοτεχνική βελτίωση, είναι η κατάργηση, προσθήκη εδαφίων, διατάξεων κλπ. Βλέπεις χειρόγραφο κείμενο. Αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούμε, δυστυχώς. Ο Νίκος ο Μπιτζιλέκης νόμιζε ότι είναι ο νομοθέτης. Τον έλεγα συνέχεια "άλλοι θα τα κάνουν σμπαράλια παρακάτω". Όχι  έλεγε. Να!

Από την επισκόπηση, πάντως, των αλλαγών στους κώδικες που προτείνει κατά καιρούς η Ένωση Εισαγγελέων (κατάργηση δικαστικών συμβουλίων, πλήρης επαναφορά Μονομελούς Εφετείου, επαναφορά παραβόλου έγκλησης, χαλαρότερες προϋποθέσεις για μπαίνουν πιο εύκολα οι ανήλικοι στις φυλακές κλπ βλ. ενδεικτικά εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) έχουμε μια υποψία σχετικά με το ποιες προτάσεις υιοθετεί ο Φλωρίδης.

Η αντιπολίτευση

Το νομοσχέδιο είναι ήδη από την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 σε δημόσια διαβούλευση. Παρόλα αυτά, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί επίσημα και συνολικά για τις αλλαγές. Αλλά δεν υπάρχει και κάποια ελπίδα ότι θα αποτελέσουν το ανάχωμα στις τριτοκοσμικές και αντιεπιστημονικές αλλαγές που έρχονται. Η μόνη στάση η οποία αρμόζει σε αυτό το έκτρωμα είναι η καταψήφισή του και η καταγγελία της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο. Ναι, τόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. 

Από το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όποτε μπορεί, συνεπικουρεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπό το πρόσχημα της "υπεύθυνης" αντιπολίτευσης και βάζοντας "δημοκρατικό μελάνι" σε αντιδημοκρατικά νομοσχέδια.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευές της Νέας Αριστεράς, μέχρι πρότινος ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και ως τέτοιοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να υπερασπιστούν την μεταρρύθμιση που έγινε στους κώδικες το 2019. Δεν ήξεραν καν τί ψήφισαν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αδιάβαστοι στα πάνελ και να τους στριμώχνουν οι βουλευτές της ΝΔ, με τις ψεκασμένες θεωρίες τους. Τους κοιτούσαν αποσβολωμένοι χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν κουβέντα. Προχειρότητα. Οπότε, δεν υπάρχει ελπίδα ότι πρόκειται να βγουν από τον λήθαργό τους. Διότι κάτι τέτοιο απαιτεί δουλειά. Απαιτεί διάβασμα, κόπο και σχολαστικότητα. Αυτό που κάνουμε εμείς με τις αναλύσεις μας από αγάπη για το ποινικό δίκαιο, θα έπρεπε κανονικά να το κάνουν όσοι υπερψήφισαν τους κώδικες του 2019. Τα άρθρα μας δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αν η αντιπολίτευση έκανε σωστά την δουλειά της. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο απλώς να διαβάσουν όσα γράφουμε. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους στο παρελθόν, δεν έχουμε κάποια προσδοκία για το μέλλον. 

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αναπαράγει τα fake news των ΜΜΕ ότι ο ΠΚ έχει τροποποιηθεί 6 φορές μέχρι στιγμής και ότι η επερχόμενη τροποποίηση των κωδίκων θα είναι η 7η. Μάλιστα, το επανέλαβε και εντός της Βουλής την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό (πρακτικά σελ. 279-280).


Όπως αναλύουμε και στο άρθρο μας Ιστορικό Τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα, ο ΠΚ έχει τροποποιηθεί 13 φορές μέχρι στιγμής:

Α/Α - Τροποποιητικός Νόμος

1 - ΠΝΠ της 27.06.2019

2 - Διορθώσεις Σφαλμάτων του Ν. 4619/2019 ΦΕΚ Α’ 122/2019

3 - N. 4623/2019

4 - Ν. 4637/2019

5 - Ν 4777/2021

6 - N. 4855/2021

7 - N. 4871/2021

8 - Ν 4908/2022

9 - N. 4947/2022

10 - Ν. 5002/2022

11 - Ν. 5005/2022

12 - Ν. 5023/2023

13 - Ν. 5039/2023

Ακόμα και αν αφαιρέσουμε τις διορθώσεις σφαλμάτων και την διόρθωση παραδρομών, οι τροποποιήσεις παραμένουν 11 στον αριθμό. Όμως, ακόμα και μία τελεία ή ένα "και" να αλλάξει στον κώδικα, δεν παύει να είναι τροποποίηση. Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σχέση με τις πραγματικές τροποποιήσεις. Αν του φαίνονται πολλές οι 6 τροποποιήσεις, οι 13 (ή οι 11 αν θέλετε) που έχουν γίνει στην πραγματικότητα πώς του φαίνονται? Γιατί ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι των ΜΜΕ και υποβαθμίζει το βεβαρυμένο παρελθόν της ΝΔ στους κώδικες? Αδράνεια? Αδιαφορία? Ό,τι και να είναι, μας προϊδεάζει για το πώς πρόκειται να γίνει η αντιπολίτευση όταν θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή: με προχειρότητα

Οι δηλώσεις του Φλωρίδη δεν στρέφονται μόνο κατά των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του κώδικα του 2019. Στρέφονται και κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την συνέστησε. Ο Φλωρίδης τους κατηγορεί ευθέως ότι συνέστησαν μια επιτροπή που νομοθετούσε κατά παραγγελία και αντί να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ζήτημα, πετάνε χαρταετό. 

Γιατί δεν ζήτησαν από τον Φλωρίδη να πάει σε έναν εισαγγελέα να καταθέσει τις καταγγελίες του περί δικηγορικών γραφείων που τάχα νομοθετούσαν υπέρ των πελατών τους και να καταθέσει και τα ονόματα αυτών? Γιατί δεν πάνε οι ίδιοι στον εισαγγελέα να του ζητήσουν την διερεύνηση των καταγγελιών Φλωρίδη? Γιατί δεν το κάνουν ούτε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που ήταν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης που έφερε τους νέους κώδικες? Γιατί επιλέγουν να μην εκθέσουν τον Φλωρίδη και τις θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρει? Γιατί με την αδράνειά τους, του παρέχουν κάλυψη?

Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν έχουν να προσδωκούν σε κάτι από την αντιπολίτευση. Θα τους αφήσουν εκτεθειμένους στην λαίλαπα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ

UPDATE 10.01.2024: Αναρωτηθήκαμε στο άρθρο μας αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο καιρό, δεν υπερασπίστηκε τον Ποινικό Κώδικα του 2019. Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι τα έχουν χαμένα και δεν ξέρουν τί τους γίνεται. Ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Σαρακιότης, έλεγε ενώπιον της Βουλής στις 16 Δεκεμβρίου 2023 ότι η ΝΔ έχει ήδη τροποποιήσει 6 φορές τον κώδικα και πάει για την 7η τροποποίηση. Ο ίδιος, στις 8 Ιανουαρίου 2024 είπε ότι η ΝΔ έχει ήδη τροποποιήσει τον κώδικα 7 φορές και πάει για την 8η τροποποίηση

Βέβαια, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την διακυβέρνηση μέχρι και σήμερα, έχει τροποποιήσει ήδη 13 φορές τον Ποινικό Κώδικα (Ν. 4619/2019) και 17 φορές τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019) κι όχι 6 ή 7 φορές όπως ανακριβώς λέει ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δείτε σχετικά τα άρθρα μας Ιστορικό Τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα & Ιστορικό τροποποιήσεων του Κ. Ποιν. Δικονομίας



Εμείς, ήδη από 18 Δεκεμβρίου 2023 το επισημάναμε στο twitter στον κύριο Σαρακιώτη ότι λέει ανακρίβειες αλλά για κάποιο λόγο επιμένει στις ανακρίβειες. 

Πώς λοιπόν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τον ΠΚ του 2019? Εδώ δεν ξέρουν τί τους γίνεται με τις τροποποιήσεις που έκανε η ΝΔ από το 2019 και ύστερα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει καθημερινά στην επικαιρότητα το έκτρωμα Φλωρίδη. Θα έπρεπε να εξηγήσει στον κόσμο το κακό που έρχεται. Η απραξία τους δείχνει ότι δεν έχουν έχουν βάλει μυαλό. Τεμπελιά και προχειρότητα. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, ανέβασε μία φωτογραφία από την "σύσκεψη" του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Φλωρίδη. Έκαναν "σύσκεψη" για ένα νομοθέτημα 110 σελίδων σε ένα άδειο τραπέζι. Δεν έχουν κάνει κινητοποίηση στην κοινωνία για το έκτρωμα που έρχεται, δεν το έχουν αποδομήσει λέξη προς λέξη και παριστάνουν στον φακό ότι κάνουν συνόδους κορυφής. Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ληφθεί υπόψη αυτό το θλιβερό θέαμα. 


Όμως, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η απραξία τους οφείλεται μόνο στην τεμπελιά και στην ανοργανωσιά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι έχουμε ήδη επισημάνει στον Τομεάρχη Δικαιοσύνης έναν πλήρη κατάλογο με τις τροποποιήσεις του κώδικα και παρόλα αυτά  αυτός επιμένει να αναφέρει ανακριβή αριθμό τροποποιήσεων. Εκτίμησή μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει. Το γιατί θα φανεί.

Ντελίριο ποινικού ψεκασμού στην Βουλή & fake news

Αλλά και κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Φλωρίδης συνέχισε το παραλήρημα ποινικού ψεκασμού. Η ομιλία του ήταν μια επανάληψη όσων είχε πει και στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023. Επανέφερε κάθε αντιεπιστημονική άποψη που είχε υποστηρίξει, επανέλαβε ότι είναι η ενσάρκωση της κοινωνίας και κατήγγειλε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθέτησε υπερ των "μεγαλοεγκληματιών" το 2019. 

Επανέλαβε και το fake news ότι δήθεν ο Κοντονής καταψήφισε τους κώδικες ενώ στην πραγματικότητα είχε καλέσει τους πάντες να τους υπερψηφίσουν. Με την ευκαιρία, θερμά συγχαρητήρια στον κο. Κοντονή που έγινε μόνιμο επιχείρημα της ΝΔ και του ακροδεξιού κοινού της. Μπράβο του.



Ειδικότερα, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, είπε από το βήμα της Βουλής (πρακτικά σελ. 257 επ.)

"Κυρίες και κύριοι, επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις αλλαγές στο ποινικό μας σύστημα έτειναν κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μία αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου ξεχάστηκε τελείως ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, υπάρχουν και τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θέλει να ζει ειρηνικά. Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να μην τους κλέβεις, να μην τους ληστεύεις, να μην βιάζεις τα παιδιά τους, να μην καταστρέφεις την περιουσία τους, να μην τους συκοφαντείς, να μην ασκείς πράξεις βίας εναντίον τους. [..] Η τροποποίηση που κάνατε στον Ποινικό Κώδικα το 2019, παρατείνοντας τη λειτουργία της Βουλής για μια εβδομάδα, παρά το ότι είχατε ορίσει ημερομηνία εκλογών, οδήγησε πέντε χιλιάδες δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων τότε, στο αρχείο. [..] Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων το κάνατε αυτό; Όχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας αυτής, οι οποίοι «εις υγείαν των κορόιδων», των υπολοίπων δέκα εκατομμυρίων κορόιδων, αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια, την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισόβιας φυλάκισης. [..] Και θα τελειώσω, για να δούμε ποιος κατάντησε πώς, όταν την τελευταία μέρα, σε μια μέρα, ψηφίζετε χίλια εκατό άρθρα και η μόνη σας σκέψη ήταν να απαλλαγούν πέντε χιλιάδες κακούργοι και δεν ντρέπεστε. Δεν είναι δική μου ανακοίνωση αυτή! [..] Αντί να τα βάζετε με εμένα τώρα, παρακαλώ να απαντήσετε στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κοντονή, τον οποίο ξηλώσατε από Υπουργό Δικαιοσύνης, επειδή δεν δεχόταν να υπογράψει αυτούς τους άθλιους Κώδικες και ο όποιος σας κατήγγειλε δημόσια ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερη διαπλοκή στους Ποινικούς Κώδικες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ολιγαρχία. Είναι η φράση του Κοντονή, του Υπουργού σας! Αντί, λοιπόν, να λέτε πώς κατάντησα εγώ, να απαντήσετε στον κ. Κοντονή που σας λέει πώς καταντήσατε. Να απαντήσετε, λοιπόν, στον Υπουργό Δικαιοσύνης σας, τον κ. Κοντονή, που σας κατήγγειλε για διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους Ποινικούς Κώδικες, όχι σε εμένα"

Επειδή ο Φλωρίδης ισχυρίστηκε ότι η Ένωση Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι πέντε χιλιάδες δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα οδηγήθηκαν στο αρχείο, ερευνήσαμε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Εισαγγελέων εάν πράγματι υπάρχει τέτοια ανακοίνωση ή εάν πρόκειται πάλι για fake news. 

Εντοπίσαμε μια ανακοίνωσή της, πριν την ψήφιση των κωδίκων, στις 13 Μαρτίου 2019 στην οποία εκφράζει τις οπισθοδρομικές, αλλά επιστημονικά συζητήσιμες, θέσεις της περί "χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων" και περί "επιτυχημένου θεσμού του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων" αλλά ουδέν αναφέρει περί παραγραφής "5.000 υποθέσεων". Ο αριθμός έχει νόημα διότι στο ακροατήριο της ΝΔ δημιουργεί την εντύπωση της μαζικής ατιμωρησίας. Δεν αρκεί η γενική και αόριστη αναφορά ότι κάποιες υποθέσεις θα αρχειοθετηθούν. Έτσι συμβαίνει πάντοτε με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στους ποινικούς κώδικες. Έτσι έγινε και με την τραπεζική ασυλία που θεσμοθέτησε η ΝΔ. 

Τα ίδια και στην από 4 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσή της. Αναφέρεται μεν σε παραγραφή υποθέσεων αλλά με γενικό τρόπο. Τέλος, εντοπίσαμε ακόμα μία ανακοίνωση η οποία έγινε στις 22 Ιουνίου 2019, μετά την ψήφιση των κωδίκων αλλά και πάλι δεν εντοπίσαμε τον μαγικό αριθμό των "πέντε χιλιάδων υποθέσεων στο αρχείο".

Δεν φαίνεται, λοιπόν, να επαληθεύεται ο ισχυρισμός Φλωρίδη περί ύπαρξης "επιστολής της Ένωσης Εισαγγελέων για αρχειοθέτηση 5.000 υποθέσεων". Και δεδομένης της αναξιοπιστίας η οποία χαρακτηρίζει εκείνον ο οποίος ισχυρίστηκε ενώπιον της Βουλής ότι την ασυλία στους τραπεζίτες (405ΠΚ) την θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το έκανε η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί, τείνουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για fake news. Σε κάθε περίπτωση, όποιος επικαλείται φέρει και το βάρος απόδειξης. Ως εκ τούτου θα πρέπει ο ίδιος ο Φλωρίδης να καταθέσει την επίμαχη επιστολή. Ή να του το ζητήσει η αντιπολίτευση να το κάνει. 

Η "απάντηση" της αντιπολίτευσης

Ο Τσακαλώτος (πρακτικά σελ. 269 επ.), εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, το μόνο που είχε να πει ήταν ότι ο Φλωρίδης μίλησε με ακροδεξιό λόγο. Μπράβο κύριε Τσκαλώτο. Του κάνατε "την μούρη κρέας" του Φλωρίδη που τον είπατε ακροδεξιό. Τόσα χρόνια δεν είχε ακούσει ότι κάτι γίνεται με τους κώδικες ώστε να προετοιμαστεί να δίνει απαντήσεις σε τέτοιες ψεκασμένες θεωρίες? 

Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Φλωρίδης απέδειξε ότι είναι δυνατόν να πας από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ στην ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης Δεξιάς. Είχα πάρα πολύ καιρό σε αυτήν τη Βουλή να ακούσω έναν τέτοιο ακροδεξιό λόγο. Από τότε που έφυγε η χρυσή αυγή έχω να ακούσω τέτοιο λόγο. Όταν ήμουν στη Βρετανία που άρχισε ο συντηρητικός χώρος να αποκτά στοιχεία του αυταρχικού λαϊκισμού, έτσι ονομάστηκε η κυβέρνηση της κ. Θάτσερ, άρχισε από τις κουβέντες του κ. Φλωρίδη, ότι όλος ο κόσμος απειλείται από εγκλήματα, ότι κανένας και καμία δεν έχει ασφάλεια και μόνο με έναν αυταρχισμό μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Συγχαρητήρια, κύριε Φλωρίδη για το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι τα πιστοποιητικά που δώσατε με χυδαίες αναρτήσεις στο Facebook σε όλη την προηγούμενη περίοδο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν αρκετά για να πείσετε τον κ. Μητσοτάκη να σας κάνει Υπουργό της Κυβέρνησης. Αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και στον τρόπο που όλη η Δεξιά πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ποινικούς κώδικες. Και ξέρετε ότι είναι ανάστατοι όχι οι αριστεροί, όχι οι προοδευτικοί, όχι οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ με τους κώδικες, αλλά και οι δεξιοί που είναι με τη φιλελεύθερη Δεξιά, που μπορεί να είναι δεξιοί και να διαφωνούμε στο οικονομικό για το πώς πρέπει να λειτουργήσει μια οικονομία, αλλά πιστεύουν στα δικαιώματα. Εσείς αποδείξατε ότι θέλετε έναν άλλον δρόμο. Ότι επειδή αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, μόνο με αυταρχισμό θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αδίκησα χθες τη Νέα Δημοκρατία, όταν είπα ότι το μόνο που κάνετε είναι ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να αναδιανείμει εισοδήματα υπέρ του δικού σας κοινωνικού μπλοκ. Φαίνεται ότι το βασικό συστατικό στοιχείο γι’ αυτό το κοινωνικό μπλοκ δεν είναι μόνο οι απευθείας αναθέσεις, δεν είναι μόνο ότι δεν θα φορολογούμε τα κέρδη, αλλά είναι ότι θα πάρετε μια δόση αυταρχισμού, να φοβάστε, για να σας ταυτοποιήσουμε σαν πολίτες που φοβούνται και άρα δεν θα μπορέσουν ούτε καν να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον.

Πολύ καλύτερα τα πήγε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ  (πρακτικά σελ. 275 επ.) ο οποίος αναφέρθηκε στα fake news περί του ότι τάχα ο Κοντονής καταψήφισε τους κώδικες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις Φλωρίδη στον ΣΚΑΪ περί κατα παραγγελία νομοθέτησης αλλά και στην κρυπτόμενη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. 

Όμως, αφενός υιοθέτησε και πάλι τα fake news περί δήθεν "6 τροποποιήσεων του κώδικα" και δεν υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την αντίδρασή του στις συκοφαντίες Φλωρίδη περί "νομοθέτησης υπέρ μεγαλοεγκληματιών". 

Οφείλω να ξεκινήσω -καθώς ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Κοντονή που έγιναν μετά το 2019, όχι όταν ψηφίστηκαν οι ποινικοί κώδικες- με το τι είπε ο κ. Κοντονής στη Βουλή, ο οποίος υπερψήφισε τους ποινικούς κώδικες. «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία και παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν για επιμέρους άρθρα, τα οποία φαντάζομαι θα διορθωθούν με τη διαδικασία του νόμου στο αμέσως προσεχές μέλλον, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει υπερήφανους» έλεγε ο κ. Κοντονής. «Σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε τα δύο αυτά νομοθετήματα» έλεγε ο κ. Κοντονής. Γιατί άλλαξε ο κ. Κοντονής θέση δεν μας απασχολεί. [..] Και θα ξεκινήσω από το πρώτο, γιατί ο κύριος Υπουργός και το Σάββατο και την Κυριακή στις συνελεύσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και στη συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εισαγγελέων μίλησε απαξιωτικά -είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που μπορώ να πω- για όσους μετείχαν τις προηγούμενες δεκαετίες στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Και τα επαναλαμβάνει και σήμερα αυτά τα ψεύδη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αποτελούνται από ανθρώπους που υπόκεινται σε δεσμεύσεις και ανθρώπους που νομοθετούν για τους πελάτες τους». Είναι ντροπή Υπουργός Δικαιοσύνης να αναφέρεται με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο στους κορυφαίους νομικούς της χώρας μας, πανεπιστημιακούς, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, οι οποίοι αποτέλεσαν μέλη των προηγούμενων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Θα έρθω τώρα στη χθεσινή εκδήλωση, κύριε Υπουργέ, που έγινε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Παρέστησαν καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι ήταν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές τότε. Σήμερα θα μας πείτε ποιοι είναι αυτοί που έχουν γράψει το νομοθέτημα το οποίο θα είναι στη διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου; Γιατί κρύβονται; Είχαμε κουκουλοφόρους μάρτυρες, έχουμε και κουκουλοφόρους νομοθέτες, κουκουλοφόρους οι οποίοι γράφουν νομοθετήματα; Γιατί δεν εμφανίζονται, όπως εμφανίστηκαν χτες στην εκδήλωση και υπερασπίστηκαν κάποιοι εκ των κορυφαίων νομικών της χώρας μας το νομοθέτημα του 2019 και τη δουλειά που είχε γίνει για πάρα πολλά έτη για να καταλήξουμε στο επιστημονικό αποτέλεσμα των κωδίκων; Γιατί δεν μας λέτε ποιοι είναι αυτοί που έχουν συγγράψει το νομοθέτημα -ο Θεός να το κάνει νομοθέτημα!- το οποίο έχει βγει στη διαβούλευση; Ντρέπονται; Φοβούνται; Είπατε ότι δεν θα κάνετε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Ποιοι θα συντάσσουν τα νομοσχέδια; Τι είναι, οικογενειακή υπόθεση; Μυστικοσύμβουλοι; Από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές πάμε στους μυστικοσυμβούλους του κ. Φλωρίδη; [..] Νομοθετείτε έχοντας στραμμένο το βλέμμα σας στο θυμικό της κοινωνίας. Η επιστημονική κοινότητα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά με όσα έχουν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες από την πλευρά του Υπουργού και η επιστημονική κοινότητα θα σας απαντήσει και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ποινικός λαϊκισμός είναι το κορυφαίο στοιχείο του υποτιθέμενου μεταρρυθμιστικού σας οίστρου. Και επειδή δεν βρισκόμαστε στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, απαντήστε μας, κύριε Υπουργέ. Είναι η έβδομη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που φέρνετε αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Τους αυστηροποιήσατε μία, τους αυστηροποιήσατε δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε. Πείτε: Αποτύχαμε πλήρως να πατάξουμε την εγκληματικότητα και κινούμαστε πάλι στον ίδιο στρεβλό δρόμο. Πείτε μας τι αποτελέσματα είχαν οι έξι προηγούμενες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Αυξήθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, η εγκληματικότητα το 2020 ή δεν αυξήθηκε;


Οι δηλώσεις Φλωρίδη στον ΣΚΑΪ

Συγκεκριμένα,  Φλωρίδης δήλωσε κατά την συνέντευξή του, επί λέξει τα εξής:

la société c'est moi! - Η κοινωνία είμαι εγώ! 

"Φλωρίδης: Επι πάρα πολλές δεκαετίες η φροντίδα κάποιων ήτανε εεεεεεε να δούνε πως θα προστατευθούν με καθε τρόπο τα δικαιώματα των εγκληματιών. Κανένας δεν νοιαζόταν για τα δικαιώματα των θυμάτων. Ή τωωωων, εεεεεεε  της κοινωνίας, εεεεεεε με την έννοια δηλαδή ότι δεν έδειχνε την την την φροντίδα που πρέπει. Ε, είπαμε, κράτος δικαίου ναι, ασφαλώς, προστασία των δικαιωμάτων των παρανομούντων ναι, ώστε έχουνε εεεεεεεε να προστατεύονται τα δικαιώματά τους και στην προδικάσία και να έχουν μία δίκαιη δίκη. Αλλά από εκεί και πέρα, εεεεεεεε χωρίς να τα θίγουμε όλα, αυτά πρέπει να δούμε και την και την προστασία της κοινωνίας. Πρέπει να δούμε και τα θύματα. Δεν μπορεί μία χώρα εεεεεεεεε να είναι έρμαιο αααααααα από ομάδες οι οποίες θεωρούν ότι ζούν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Λοιπόν, ηηη... η προσπάθεια την οποία κάνουμε τώρα, με τους νέους κώδικες που φέρνουμε και που..., πρέπει να σας πω με πολλή ικανοποίηση αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει θετικά, είναι να κοιτάξουμε προς την πλευρά των θυμάτων. Με ποια έννοια. Ότι εάν κάποιος σκέφτεται να παρανομήσει πρέπει να το σκεφτεί 10 φορές τώρα ή 100 φορές τώρα διότι ο κίνδυνος να πάει φυλακή θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Η ιστορία της ασυλίας, η ιστορία των αναβολών, των αναστολών εεεεε ξερωγώ τι, δη..... εγκληματώ και δεν χρειάζεται καν να πάω στο δικαστήριο, ούτε καν χαιρετίσματα να στείλω, γιατί ο δικαστής είναι υποχρεωμένος με βάση την νομοθεσία να αναστείλει τις ποινές, μα αυτό λοιπόν παίρνει τέλος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν είναι σκληρό. Δεν είναι σκληρό ...  Έρχεται η κοινωνία και το απαιτεί αυτό. Έρχεται η κοινωνία και το απαιτεί. Σου λέει "με κλέβεις μία, με κλέβεις δύο, με ληστεύεις τρεις, με κάνεις τέσσερις και είσαι διαρκώς ελεύθερος διότι ο δικαστής σε αφήνει ελευθερο. Γιατί ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Έτσι τον υποχρεωνει ο νόμος. Λοιπόν, δεν μπορούμε να έχουμε νόμους εναντίον της κοινωνίας, όπως αυτοί που επιβλήθησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τους κώδικες που ψηφίστηκαν την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Εσπευσμένα 1.100 άρθρα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι πάνω σε αυτό το φαινόμενο. Αλλά δεν είναι σκληρό ή μαλακό. Δεν είναι σκληρό ή μαλακό...

Δημοσιογράφος: Είναι δίκαιο

Φλωρίδης ...είναι απλό. Είναι δίκαιο!

Νομοθετεί ο Φλωρίδης, νομοθετεί η ίδια η κοινωνία

Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι να είναι και αποτελεσματικό γιατί κάθε φορά που έχουμε τέτοια τραγικά περιστατικά έρχεται κι ένας, εεεεεεεε, και μία κυβέρνηση, ένας υπουργός, ένας συνάδελφός σας και αυστηροποιεί το πλαίσιο το οποίο το προσαρμόζει, υποτίθεται με βάση αυτό το περιστατικό που μπορεί να έχει συμβεί. Το εκάστοτε τραγικό περιστατικό. Αυτή τη φορά αυτό που λέτε εσείς...

Φλωρίδης: Εμείς δεν νομοθετούμε επ' ευκαιρία τώρα. Η πρόταση των κωδίκων είναι πριν από αυτά τα γεγονότα. Γιατί και είναι γενικευμένες, δηλαδή, η παρέμβαση είναι γενικευμένη σε όλα τα αδικήματα, δεν είναι σ' αυτά. Δηλαδή, αν αυτή την στιγμή σκέφτεται κάποιος να παρανομήσει, αυτός αν καταδικαστεί από το δικαστήριο, θα αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο από εδώ και πέρα πια, όταν ψηφιστούν οι κώδικες, να πάει φυλακήηηη. Ή να κάνει κοινωνική εργασία ή να εξαναγκαστεί...... ή να υποχρεωθεί να πληρώσει πολλά χρήματα για την εξαγορά της. Λοιπόν, η υπόθεση των αναστολών, δηλαδή σου επιβάλλει ένα δικαστήριο μεχρι 8 χρόνια φυλάκιση και φεύγεις σαν κύριος, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλος. Γιατί η κοινωνία νιώθει απροστατευτήηηηη. Και δεν ειμαστε μια κοινωνία εγκληματιών εμείς. Είναι μία μία ... μια φι.. ηηηηηη..... ήσυχη κοινωνία. Θελει να ζήσει ειρηνικά. Δεν θέλουν να τους κλέβεις, δεν θέλουν να τους ληστεύεις δεν θέλουν να βιάζεις τα παιδιά τους, δεν θέλουν να καταστρέφεις την περιουσία τους, τα αυτοκίνητά τους, δεν θέλουν να τους συκοφαντείς. Λοιπόν, επομένως αυτά είναι που πρέπει να να να να να προστατευτούν δηλαδή τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας να ζήσει ειρηνικά. Αυτό κάνουμε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Εν τω μεταξύ, με βάση τα γεγονότα του Ρέντη, δεν παίρνουμε και όρκο ότι πρέπει να είναι σωστό η ορολογία "οπαδική βία" ή μιλάμε για κάτι πολύ ευρύτερο και πολύ πιο σοβαρό. Γιατί αυτοί σίγουρα που πήγαν εκεί, δεν πήγαν να δούνε....

Φλωριδης: Εγκληματίες είναι, δείτε λίγοοοο..... Εγκληματίες είναι. Δεν είν.. τί τί τί οπαδική βία. Τώρα το παίρνουμε και το περιορίζουμε. Κανονικοί εγκληματίες είναι. Πολλοί από αυτούς κινούνται χωρίς να έχουν σχέση με το αθλητικό γεγονός. Πηγαίνουν μόνο για να διαπράξουν εγκλήματα. 

Τα νεύρα Φλωρίδη

Δημοσιογράφος: Έχετε μιλήσει για κάποιους ειδικούς, εντός ή εκτός εισαγωγικών, οι οποίοι εμφανίζονται κατά καιρούς ως ειδικοί και προτείνουν διάφορα στον εκάστοτε υπουργό, εισηγούνται αλλαγή διατάξεων και στην πραγματικότητα, στο τέλος της ημέρας, αυτό που κάνουν είναι να..... να βολεύουν ή να εκπροσωπούνε την πελατεία τους γιατί και οι ίδιοι είναι εκπρόσωποι μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Θέλετε να μας πείτε τί εννοείτε?

Φλωρίδης: Τώρα θα προσπαθήσω να συγκρατήσω λίγο τα νεύρα μου για την απάντηση, αλλά τέλος πάντων, θα προσπαθήσω να είμαι ήρεμος. Γιατί είναι μια ερώτηση που είναι καίρια γιατί τα έχω πει αυτά. 

Οι καταγγελίες

Λοιπόν, δείτε λίγο, αυτή την στιγμή, ενώ η ελληνική κοινωνία αποδέχεται.... αποδέχεται πολύ θετικά αυτή την πρόταση που κάνει η κυβέρνηση για την αλλαγή στους κώδικες, δεχόμαστε μία κριτική από ελάχιστους ελαχιστότατους εεεεεεε η οποία λέει ότι ξέρετε δεν είναι προϊόν μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αυτή η πρόταση νόμου αλλά.... κάπου εκεί σε μια κουζίνα του Υπουργείου έχει μαγειρευτεί. Κατ' αρχάς θέλω να τους πω ότι η κουζίνα του Υπουργείου δεν είναιιιι...... είναι πεντακάθαρη. Βρώμικα είναι κάποια άλλα σαλόνια. Τώρα, να πάω στην ουσία εεεεεεεεε παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ειδικά με τους κώδικες του 2019 εεεεεε εεεεεε να συμμετέχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή δικηγόροι δηλαδή εεεεεε τώρα εεεεε θέλω να εξηγήσω και τί εννοώ δικηγόροι εεεεεε που διαθέτουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία οι οποίοι ανααλαμβάνουν μεγάλες δικηγορικές υποθέσεις οι οποίες οι οποίοι ταυτόχρονα ήταν και νομοθέτες. Ώ του θαύματος..... ώ του θαύματος, όταν αυτοί έγραψαν τον νέο ποινικό κώδικα, που ψηφίστηκε όπως σας είπα εσπευσμένα από την Βουλή, η εφαρμογή του κώδικα οδήγησε να αθωωθούν, λόγω του ότι μετατράπηκαν κακουργήματα σε πλημμεμλήματα, κάποιοι μεγαλοπελάτες τους. Που είχαν μάλιστα καταδικαστεί σε 15 χρόνια. Όλως τυχαίως έγινε αυτό

Δείτε τώρα λίγο και κάτι άλλο. Επειδή κοιτάξτε όλα στην Ελλάδα έχουν ονοματεπωνυμο, δεν είναι στην τύχη. Δείτε τώρα κάτι άλλο. Παρετήρησα μία αντίδραση εεεεεεεε ξέρωγω από εκπροσώπους του... των δικηγόρων... μα μου λέει τα βάζει ο Φλωρίδης με τους δικηγόρους. Λάθος. Ο Φλωρίδης είναι υπέρ των δικηγόρων υπό την εξής έννοια: πείτε ότι έχετε διαπράξει ένα μεγάλο έγκλημα. Ποιον δικηγόρο θα πάρετε εσείς για να σας υπερασπίσει? Αυτόν ο οποίος με την αξιοσύνη του και τις τις δυνατότητες του, τις γνώσεις του, την εντιμότητα του μάχεται στα δικαστήρια ή εκείνον που έχει την φήμη ότι γράφει τους νόμους με τους οποίους δικάζεται ο κατ...... ο κακούργος. Ποιον θα πάρετε? Δεν θα πάρετε αυτόν που γράφει τους νόμους? Λοιπόν, αντί οι δικηγορικοί σύλλογοι να ασκήσουν πειθαρχική δίκη εναντίον όλων αυτών, διότι εδώ διεπράχθη τεράστιο πειθαρχικο αδίκημα. Δεν μπορεί να 'σαι ... να να να.... να έχεις μεγάλο δικηγορικό γραφείο και να νομοθετείς υπέρ των πελατών σου σε βαααάρος των χιλιάδων άλλων δικηγόρων που δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα. Δεν είναι παραλογιμός. Είναι κάτι πάρα πολύ χειρότερο

Νομοπαρασκευαστική με "καθαρα χέρια" - Η "Επιτροπή Λαδά"

Λοιπόν, αυτοί τώρα μας κάνουν κριτική. Αυτοί τώρα μας κάνουν κριτική λέγοντας ότι δεν έχετε λέει κάνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή από ειδικούς. Ναι, η δική μας επιτροπή τέτοιους ειδικούς δεν έχει. Έχει άλλους. 


UPDATE 18.01.2024: Βρέθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή! Δείτε το άρθρο μας Ποινικός Κώδικας: Όταν "νομοθετεί" η Ένωση Εισαγγελέων.


UPDATE 10.02.2024: Κατατέθηκε νύχτα, 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024 το νομοσχέδιο με τις τριτοκοσμικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τίτλο "Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας".

Δείτε το υλικό στην ιστοσελίδα της Βουλής εδώΜπορείτε να βρείτε εδώ το σχέδιο νόμου και εδώ την δήθεν αιτιολογική έκθεσηΥπογραμμίζεται ότι η δήθεν αιτιολογική έκθεση είναι 1.063 σελίδες επειδή σε αυτήν ενσωματώθηκαν τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης κι όχι επειδή αναλύονται με επιστημονική επάρκεια οι αλλαγές. 

Δείτε το άρθρο μας Alert | Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή



Ακολουθήστε μας στο twitter