19 February 2024

Ποινικός Κώδικας: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου - Απόσυρση ζήτησαν Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας & ΝΙΚΗ

 

Στο κλαμπ των αντιδραστικών κομμάτων αποφάσισε να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα (Ν. 4619/2019) και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), μετά από σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υψηλού κύρους, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου του Φλωρίδη.

-----------------------

UPDATE 24/02/2024: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ Α 30/23.02.2024) με τον οποίο ενσωματώνονται στον Ποινικό Κώδικα οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη, οι οποίες ψηφίστηκαν από την Βουλή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Ποινικό Κώδικα 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε κείμενο στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Ακολουθήστε μας στο twitter

------------------------

Ειδικότερα, στην από 19 Φεβρουαρίου 2024 συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου Φλωρίδη το οποίο προβλέπει "φυλακή για όλους", εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν τον λόγο ο Ιωάννης Σαρακιώτης (Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ) και η Έλενα Ακρίτα

Ο κος. Σαρακιώτης, κατά την ομιλία του, αρκέστηκε στον αποσπασματικό σχολιασμό μερικών άρθρων του νομοσχεδίου αλλά ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Λες και το πρόβλημα είναι μερικά άρθρα, τα οποία αν αλλάξουν, θα διορθωθεί το νομοσχέδιο. 

Σημειώνουμε ότι η καταψήφιση δεν ισοδυναμεί με αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, Εξάλλου, και τα κόμματα Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας & ΝΙΚΗ δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν αλλά ταυτόχρονα ζητούν και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια επιλογή σήμερα. Επέλεξε να συνταχθεί με το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες, κόμματα τα οποία επίσης ΔΕΝ ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επέλεξε να "κάνει πλάτες" στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην οικοδόμηση καθεστώτος που δρομολογεί. 

Το πλέον ανεξήγητο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δύο φορές που του έχει πετάξει το γάντι ο Φλωρίδης, δεν προέβη σε καμία διάψευση. Τα θέματα αυτά για τα οποία ο Φλωρίδης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν:

1) Ισχυρίστηκε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Ποινικού Κώδικα του 2019 νομοθέτησε κατά παραγγελία υπέρ των πελατών της

2) Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπάρχει ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων σύμφωνα με την οποία 5.000 υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα αρχειοθετήθηκαν λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ. Σε καμία από τις παραπάνω αιτιάσεις δεν απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, αυτή η σιωπή μας βάζει σε σκέψεις. Κάτι σάπιο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και βρωμάει πολύ.

ΔΕΝ ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου:

1) ΝΔ (προφανώς)

2) ΣΥΡΙΖΑ

3) ΚΙΝΑΛ

4) Σπαρτιάτες

5) Ελληνική Λύση

Ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου

1) Νέα Αριστερά

2) Πλεύση Ελευθερίας

3) ΝΙΚΗ


Δείτε τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή της 12/02/2024 εδώ.

Δείτε το νομοσχέδιο Φλωρίδη το οποίο κατατέθηκε νύχτα, εδώ.

Διαβάστε έναν αρχικό σχολιασμό των διατάξεων του νομοσχεδίου εδώ.


Ακολουθήστε μας στο twitter