18 February 2024

Ποινικός Κώδικας: Η τραγική εμφάνιση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο Φλωρίδη



Στο στάδιο της επεξεργασίας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βρίσκεται το νομοσχέδιο Φλωρίδη για τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, το οποίο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο νύχτα. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε την εμφάνιση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Επιτροπής την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνισή τους ήταν απογοητευτική και δεν ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, κάτι που το έκανε ο Βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ. 

Ακολουθήστε μας στο twitter

UPDATE 24/02/2024: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ Α 30/23.02.2024) με τον οποίο ενσωματώνονται στον Ποινικό Κώδικα οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη, οι οποίες ψηφίστηκαν από την Βουλή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Ποινικό Κώδικα 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε κείμενο στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε κωδικοποιημένο τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 2024 σε μορφή .pdf εδώ και σε μορφή κειμένου στην σελίδα μας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο και το υπόλοιπο υλικό στο άρθρο μας Alert | Ποινικός Κώδικας: Κατατέθηκε νύχτα το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη στην Βουλή

Μπορείτε να βρείτε τον σχολιασμό μας στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο μας Ποινικό Καθεστώς

Ακολουθήστε μας στο twitter



Η Συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2024

Το τριτοκοσμικό νομοσχέδιο Φλωρίδη κατατέθηκε νύχτα, 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για την 14η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και την 18η αλλαγή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Δείτε σχετικά τα άρθρα μας Ιστορικό Τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και Ιστορικό τροποποιήσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να διαπιστώσετε πόσες είναι οι τροποποιήσεις σε κάθε κώδικα. 

Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ήταν τραγική. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς απέτυχαν να παρουσιάσουν την συνολική εικόνα και ήταν εμφανώς απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι. Η παρουσία τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αμφότεροι ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ειδικά από αυτούς, αφενός να υπερασπιστούν τις προοδευτικές ρυθμίσεις του νέου ΠΚ και ΚΠΔ και αφετέρου να αναδείξουν ότι ο ποινικός κώδικας του Φλωρίδη θα βάλει τους πολίτες σε περιπέτειες, ότι είναι τριτοκοσμικός και ότι δεν επιδέχεται βελτιώσεων παρά μόνο απόσυρσης. Αντί να προετοιμαστούν να δώσουν μάχη, ζητούσαν από τον Φλωρίδη .... αυτοκριτική. Ναι, κι όμως, αυτό ζήτησαν. Ούτε απόσυρση του νομοσχεδίου ούτε τίποτα. Αυτοκριτική! Διότι το πρόβλημα που έχει η κοινωνία είναι γιατί δεν κάνει αυτοκριτκή η κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, απέτυχαν, ή μάλλον δεν προσπάθησαν καν (διότι η αποτυχία προϋποθέτει προσπάθεια) να:

1. Να αντιληφθούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου Φλωρίδη που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό των ελευθεριών και την οικοδόμηση καθεστώτος

2. Να καταγγείλουν τον νομοσχέδιο και να ζητήσουν την άμεση απόσυρσή του.

3. Να ενημερώσουν την κοινωνία και να διεθνοποιήσουν το θέμα. Ο ποινικός κώδικας είναι ζήτημα κράτους δικαίου.

4. Να υπερασπιστούν τους νέους κώδικες που ψήφισαν το 2019

5. Να απαντήσουν στα fake news του Φλωρίδη για την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του 2019 και για την δήθεν ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων περί αρχειοθέτησης 5.000 κακουργημάτων λόγω του νέου ποινικού κώδικα (δείτε εδώ). Η στάση αυτή είναι και ανέντιμη καθώς άφησαν έκθετη την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε.

6. Να εντοπίσουν και να καταγγείλουν ότι το νομοσχέδιο Φλωρίδη ενσωματώνει, σχεδόν αποκλειστικά, τις αλλαγές τις οποίες πρότεινε η Ένωση Εισαγγελέων. Δεν ζήτησαν εξηγήσεις από τον Φλωρίδη γιατί έχουν τόση βαρύτητα ειδικά οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων και όχι οι προτάσεις άλλων επιστημονικών ενώσεων. 

Βέβαια, όταν θα έρθει η ώρα που θα εφαρμοστεί ο ποινικός κώδικας Φλωρίδη και θα προκαλέσει αναταραχή στην κοινωνία, θα ακούσουμε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να βγάζουν κεραυνούς και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καλό είναι τότε να θυμόμαστε ότι επί 3 μήνες που το νομοσχέδιο συζητάται και έχουν γίνει πάνω από 15 επιστημονικές εκδηλώσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σιώπησαν και δεν έκαναν τίποτα.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε σε τί οφείλεται αυτή η απάθεια από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Είναι τεμπελιά? Είναι βαρεμάρα? Κούραση? Είναι σιωπηρή συναίνεση στην Νέα Δημοκρατία? Τί είναι επιτέλους αυτό που τους εμποδίζει να ασχοληθούν σοβαρά με ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια του καθεστώτος? Τί είναι αυτό που τους εμποδίζει να κινητοποιήσουν την κοινωνία ή, τουλάχιστον να την ενημερώσουν για αυτό που έρχεται?

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης και ήταν η μόνη που είχε αντιληφθεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή ήταν ένα διαφορετικό νομοσχέδιο σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση. Πράγματι, πάνω από 30 άρθρα είναι διαφορετικά. Όμως, η Πλεύση Ελευθερίας ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την Μιλένα Αποστολάκη, έθιξε μερικά άρθρα του νομοσχεδίου αλλά ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρσή του.

Η αμήχανη έκπληξη ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος ΝΙΚΗ Γεώργιο Αποστολάκη. Η τοποθέτησή του έδειχνε ότι είχε μελετήσει, ότι ήξερε τον πυρήνα των αλλαγών, ήξερε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει και ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου και την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. 

Το ΚΚΕ επίσης ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά ήταν το μόνο κόμμα που εντόπισε την διάταξη για την καταστολή κινητοποιήσεων για την παιδεία.




Ακολουθήστε μας στο twitter

Κωνσταντοπούλου: Αναβολή της συνεδρίασης

Η συζήτηση στην επιτροπή ξεκίνησε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει την διαδικασία με την οποία έγινε η εισαγωγή του νομοσχεδίου προς συζήτηση στην Επιτροπή. 

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο απροειδοποίητα την νύχτα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024 και ότι η επιτροπή κλήθηκε 2 μέρες μετά να συνεδριάσει, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος προβλέπει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Κατήγγειλε τον  Φλωρίδη για αιφνιδιασμό και για το ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας και ως εκ τούτου ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για μνημονιακού τύπου νομοθέτηση με νομοθετήματα εκατοντάδων άρθρων που συζητούνται με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς και για το ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου, έγινε εν αγνοία του Φλωρίδη. Ταυτόχρονα, αντέκρουσε το επιχείρημα του Φλωρίδη ότι το νομοσχέδιο ήταν ήδη γνωστό από την δημόσια διαβούλευση και ότι για τον λόγο αυτό δεν απαιτούνταν επιπλέον χρόνος προετοιμασίας, απαντώντας του ότι πάνω από 30 άρθρα του νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή, έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Λάζαρος Τσαβδαρίδης της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν στον επαρκή χρόνο προετοιμασίας έχουν περίπου καταργηθεί από την πρακτική η οποία ακολουθείται. Πρακτική συνεχούς παραβίασης των διατάξεων αυτών. Δηλαδή, ισχυρίστηκε ότι έχει επέλθει σιωπηρή κατάργηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής επειδή έτσι τον εφαρμόζει στην πράξη η Νέα Δημοκρατία. 

ΝΙΚΗ: η αμήχανη έκπληξη

Ο Γεώργιος Αποστολάκης από την ΝΙΚΗ ήταν η αμήχανη έκπληξη. Είπε αυτά που θα περιμέναμε να ακούσουμε από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Ζήτησε ευθέως:

1. απόσυρση του νομοσχεδίου &
2. σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

Επιπλέον, ο Αποστολάκης ήταν ο μόνος που εντόπισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ουσιαστικά οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων

Ο Αποστολάκης, συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης στην επιτροπή για να σωθεί η τιμή του νομοθετικού έργου και τόνισε ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας.

Επί του νομοσχεδίου, ξεκίνησε την ομιλία του με μια σφαιρική παρουσίαση των προβλημάτων του νομοθετήματος. Ανέφερε ρητά ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ουσιαστικά οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων. 

Ο Αποστολάκης φάνηκε διαβασμένος και ότι έχει παρακολουθήσει την επιστημονική συζήτηση η οποία γίνεται εδώ και 3 μήνες.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία θετική γνώμη από την επιστημονική κοινότητα για το νομοσχέδιο. Επιπλέον, είναι ο μόνος που ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο δεν στηρίζει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σε ποσοτικά και στατιστικά δεδομένα

Παράλληλλα, τόνισε ότι πολλές διατάξεις δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Προέβλεψε ότι θα ξαναγίνει τροποποίηση των κωδίκων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επικαιρότητας και ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στον εντυπωσιασμό. Είπε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπό μεταρρυθμιστικό άγχος ενώ οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται ψύχραιμα, ότι η αυστηροποίηση δεν αποτρέπει το έγκλημα όσο η πιθανότητα εντοπισμού των παραβατών και ότι θα δημιουργηθούν ασφυκτικές καταστάσεις στις φυλακές

Τόνισε τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η ΝΔ το ποινικό δίκαιο και ότι δημιουργεί έναν ηθικό πανικό στους πολίτες για να αποδεχθούν έναν ακόμα μεγαλύτερο στραγγαλισμό στις ατομικές ελευθερίες

Σημείωσε ότι η πάση θυσία της επιτάχυνσης της ποινικής δίκης γίνεται εις βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών, ότι οι αλλαγές στην δικονομία δεν συνοδεύονται από επιστημονική τεκμηρίωση και ότι οι μονομελείς συνθέσεις θα μειώσουν τις εγγυήσεις ορθοκρισίας που στο τέλος δεν θα επιφέρουν επιτάχυνση. 

Καταφέρθηκε κατά της κατάργησης της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, τα οποία κάνουν φιλτράρισμα των υποθέσεων. 

Ο Αποστολάκης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδιαφέρον μας για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλο καθώς το κόμμα αυτό θέσπισε τον Νέο Ποινικό Κώδικα και τον Νέο Κώδικα Ποινικής Δικοομίας. Και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας: ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Ιωάννης Σαρακιώτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και ζήτησε αναβολή της συζήτησης της επιτροπής διότι δεν της δόθηκε επαρκής χρόνος προετοιμασίας. Δεν εντόπισε τα ψέματα Φλωριδη ότι δήθεν είναι λίγα τα άρθρα που έχουν αλλάξει στο νομοσχέδιο σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε αρχικά στην δημόσια διαβούλευση.

Επί του νομοσχεδίουΙωάννης Σαρακιώτηςδεν έκανε καμία ουσιώδη εισήγηση. Ανέφερε λανθασμένα ότι είναι η 9η τροποποίηση του ποινικού κώδικα ενώ πρόκειται για την 14η

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2023, ο Σαρακιώτης έλεγε ότι η επερχόμενη αλλαγή θα είναι η ενώ τον Ιανουάριο του 2024 ότι θα είναι η . Κάτι σαν χρηματιστήριο ένα πράγμα. Δείτε σχετικά τα άρθρα μας Ιστορικό Τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και Ιστορικό τροποποιήσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να διαπιστώσετε πόσες είναι οι τροποποιήσεις σε κάθε κώδικα. 



Εμείς, ήδη από 18 Δεκεμβρίου 2023 το επισημάναμε στο twitter στον κύριο Σαρακιώτη ότι λέει ανακρίβειες αλλά για κάποιο λόγο επιμένει στις ανακρίβειες. 


Ο Σαρακιώτης συνέχισε ζητώντας αυτοκριτική από τον Φλωρίδη για την αποτυχία των προηγούμενων αλλαγών, τις οποίες όμως δεν γνωρίζει πόσες είναι. Έξι? Εφτά? Οκτώ? Αντί να ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου και να καταγγείλει τον Φλωρίδη για επιστροφή στην Μεσαίωνα, ζητάει αυτοκριτική. Δηλαδή, με αυτοκριτική, μια αγκαλίτσα και ένα χτύπημα στην πλατούλα θα φτιάξουν όλα?

Μάλιστα, είπε κάποια στιγμή στον Φλωρίδη "ξέρω ότι ενοχλούν όσα λέω". Ο Φλωρίδης σίγουρα θα γέλασε μαζί του και σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να νιώθει κάποια απειλή από έναν απροετοίμαστο βουλευτή, ο οποίος καταπίνει τα fake news τα οποία του σερβίρει, χωρίς να απαντάει σε αυτά. 

Ο Φλωρίδης σίγουρα θα γέλασε και όταν άκουσε τον Σαρακιώτη να λέει ότι η τελευταία παρέμβαση της ΝΔ στον ποινικό κώδικα έγινε με τον Ν. 4855/2021!!! Και τούτο διότι όχι μόνο δεν ήταν η τελευταία αλλά μεσολάβησαν ακόμα 7 τροποποιήσεις στον ΠΚ και 7 τροποποιήσεις στον ΚΠΔ μετά τον Ν. 4855/2021. 

Ο Σαρακιώτης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών, για την οποία σημείωσε ότι δεν μειώνει την εγκληματικότητα ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο το έγραψε μια άγνωστη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Φυσικά, δεν υπερασπίστηκε την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του κώδικα του 2019. 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο απευθύνεται στο ακροδεξιό ακροατήριο και στάθηκε στο γεγονός ότι ο Φλωρίδης υποβαθμίζει τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. 

Μίλησε ειδικά για το έγκλημα του εμπρησμού δασών και υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες αυστηροποιήσεις δεν μείωσαν τους εμπρησμούς οι οποίοι, αντιθέτως, αυξήθηκαν τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά στην δικονομία, ανέφερε ότι καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα και ότι θα προκαλέσει προβλήματα η κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων.

Ο Σαρακιώτης, κλείνοντας, ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αναρωτιόμαστε, τί συζήτησαν άραγε Σαρακιώτης, Ξανθόπουλος, Ακρίτα κλπ στην "σύσκεψη" του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Φλωρίδη. Μια "σύσκεψη" για ένα νομοθέτημα 110 σελίδων που έγινε σε ένα άδειο τραπέζι. Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ληφθεί υπόψη αυτό το θλιβερό θέαμα. 



Νέα Αριστερά

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Νέα Αριστερά, κατήγγειλε ότι δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων περί του ότι επίκειται κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή καθώς και ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας. Παράλληλα, ρώτησε αν ισχύουν όσα κατήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε εν άγνοια του Φλωρίδη. Επιπλέον, απέδωσε την βιασύνη της κυβέρνησης στην σπουδή της να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο το οποίο αντέδρασε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης στην Βουλή.

Επί του νομοσχεδίου, πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Απροετοίμαστος και αδιάβαστος.

Ζήτησε κι αυτός την αυτοκριτική της κυβέρνησης για την θέσπιση της τραπεζικής ασυλίας. Την αυτοκριτική! Διότι αυτό είναι το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο. Ότι δεν έκανε αυτοκριτική η κυβέρνηση. Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι ακόμα κι αν καταργηθεί η διάταξη για την τραπεζική ασυλία, το αξιόποινο των όποιων ποινικών αδικημάτων των τραπεζικών στελεχών έχει ήδη εξαλειφθεί. Αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο την κοινωνία. Και δεν θεραπεύεται με "αυτοκριτική". Το έχουμε έγκαιρα αναδείξει το θέμα στο άρθρο μας Μούφες του ποινικομάχου Φλωρίδη τα περί κατάργησης της ασυλίας των τραπεζιτών | Αμηχανία από τον ΣΥΡΙΖΑ | Ποινικός Ψεκασμός.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε κουρελόχαρτο τους κώδικες και ότι τους χρησιμοποιεί με βάση την τηλεοπτική επικαιρότητα. Ότι η κυβέρνηση λοιδορεί τους αποσυμφορητικούς νόμους που είχαν προηγηθεί και ότι η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του σερίφη

Είπε επίσης ότι η ατιμωρησία αφορά κυρίως εγκλήματα του λευκού κολλάρου για τα οποία υπάρχει πολιτική βούληση συγκάλυψης διότι εμπλέκονται πρόσωπα γύρω από την Νέα Δημοκρατία

Αναφέρθηκε στο ότι η ΝΔ λοιδορούσε τον νέο ποινικό κώδικα και την νομοπαρασκευαστική που τον είχε συντάξει και στο ότι σήμερα νομοθετεί χωρίς νομοπαρασκευαστική. Κατόπιν, αναφέρθηκε σε μερικές επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν μειώνει την εγκληματικότητα, ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό καταδικασμένων σε ισόβια, αναλογικά με τον πληθυσμό της και ότι οι μονομελείς συνθέσεις που προωθούνται δεν επιταχύνουν την ποινική δίκη διότι υπάρχει υποστελέχωση. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ουσιαστική κατάργηση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου είναι αντίθετη στο Σύνταγμα. 

Ο Τζανακόπουλος ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια οικοδόμησης καθεστώτος.

ΚΙΝΑΛ

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στον τρόπο νομοθέτησης.

Επί του νομοσχεδίου, εντόπισε τα ψέματα Φλωρίδη και τόνισε ότι είναι πάνω από 30 τα άρθρα που έχουν αλλάξει, σε σχέση με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στην δημόσια διαβούλευση.

Αναφέρθηκε στην απόσυρση της διάταξης για την τραπεζική ασυλία, εντόπισε ότι η αυτή η διάταξη θα έχει έναρξη ισχύος από την 1η Ιουλίου 2024 και αναρωτήθηκε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. 

Κατά την Αποστολάκη, αυτή είναι η 7η τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Ανέφερε ότι έχει τον χαρακτήρα αντιμεταρρύθμισης, σημείωσε τον ρόλο των ΜΜΕ στις αλλαγές και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προέρχεται από άγνωστη νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συλλήβδην δυσφήμιση της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον Φλωρίδη, κάτι που δεν έκαναν Σαρακιώτης και Τζανακόπουλος.

Στάθηκε στο ότι οι fast track δίκες που έρχονται με τις αλλαγές στην δικονομία θίγουν την αρχή της δίκαιης δίκης, ανέφερε ότι η αυστηροποίηση δεν είναι αποτελεσματική για την αποτροπή της εγκληματικότητας καθώς και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν που απενεργοποίησε τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικό τρόπο έκτισης της ποινής. Επιπλέον, τόνισε ότι η δήθεν επιτάχυνση γίνεται εις βάρος της ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης. 

Η παρουσία της Μιλένας Αποστολάκη ήταν αρκετά καλή και αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα του νομοσχεδίου. Ωστόσο και η κπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ήταν από τους βουλευτές που ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πλεύση Ελευθερίας

Επί του νομοσχεδίου, η Ελένη Καλογεροπούλου, εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ξεκίνησε αναφέροντας ότι προωθείται η έκτιση όλων ανεξαιρέτως των ποινών, ότι η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως το νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν σοβαρής επιστημονικής επεξεργασίας και ότι υπάρχουν ζήτημα συμβατότητας με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Τόνισε ότι δεν είναι η ποινή εκείνη η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την εγκληματικότητα αλλά η πιθανότητα εντοπισμού και σύλληψης των δραστών και ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στην αστυνομική πρόληψη. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στο όνομα της επιτάχυνσης περικόπτονται δικαιώματα καθώς και ότι η αύξηση του κόστους πρόσβασης στην δικαιοσύνη και οι μονομελείς συνθέσεις θα πλήξουν την ορθοκρισία. Ανέφερε λανθασμένα ότι πρόκειται για την 6η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Έκανε λόγο για τις διατάξεις που αφορούν τους ανήλικους και αναφέρθηκε εκτεταμένα στην αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων, η οποία παρουσιάζει ποιοτική αναβάθμιση, στην αύξηση της σε σχέση με την δεκαετία του 1990 και στα αίτια που την προκαλούν. Αναφέρθηκε στην μετάθεση ευθυνών από την κυβέρνηση, στην διαφθορά, στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και στην εμπλοκή ιδιωτών στις φυλακές. Η Καλογεροπούλου δεν ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΚΚΕ

Η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ κατήγγειλε την νυχτερινή κατάθεση του νομοσχεδίου, την ανεπάρκεια χρόνου προετοιμασίας και συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης.

Επί του νομοσχεδίου, το χαρακτήρισε αντιδραστικό και κατήγγειλε το δόγμα της κυβέρνησης ότι η αυστηροποίηση μειώνει την εγκληματικότητα. 

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι απαίτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι οι μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων χειροτερεύουν την θέση του κατηγορούμενου και ότι δεν εξασφαλίζεται η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. 

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα τους δικομανείς, κάνει πιο δαπανηρή την πρόσβαση στην δικαιοσύνη με τις αυξήσεις σε παράβολα και δικαστικά έξοδα. 

Είπε λανθασμένα ότι είναι η 7η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο κλείνει το μάτι στην δημιουργία ιδιωτικών φυλακών, ότι αναστολή περιορίζεται και προωθείται η έκτιση χωρίς αμετάκλητη απόφαση και ότι στόχος είναι η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων

Η Κομνηνάκα ήταν η μόνη που εντοπίστηκε ότι προστέθηκε διάταξη ειδικά για την καταστολή κινητοποιήσεων για την παιδεία, μαζί με την διάταξη για την καταστολή κινητοποιήσεων για την υγεία

Η βουλευτής του ΚΚΕ, ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ελληνική Λύση

Ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει μια νέα πραγματικότητα. Ανέφερε ότι περίμενε αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το νομοσχέδιο και συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης στην επιτροπή.

Επί του νομοσχεδίου, τόνισε την σημασία ενός σταθερού ποινικού συστήματος και ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται παρά τις προηγούμενες τροποποιήσεις

Είπε επίσης ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις πλήττουν το ποινικό δίκαιο, ότι η αυστηροποίηση δεν είναι παράγοντας μείωσης της εγκληματικότητας και ότι οι μονομελείς συνθέσεις που προωθούνται, φέρνουν πλήγμα και τραύμα κατά της ασφάλειας δικαίου

Καταφέρθηκε στην επερχόμενη αύξηση των παραβόλων και εξόδων, σημείωσε ότι η δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό και ότι μπαίνουν εμπόδια στην δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό σας παραπέμπουμε σε άρθρο μας στο οποίο κάνουμε αφιέρωμα στις προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων, η οποία έβλεπε το ποινικό δίκαιο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων και υποστήριζε ότι "η δικαιοσύνη είναι ελεύθερη αλλά όχι δωρεάν". 

Για τις αναβολές είπε ότι υπεύθυνοι δεν είναι ούτε οι δικηγόροι ούτε οι πελάτες. Ζήτησε ενίσχυση του δικαίου του πληροφοριοδότη και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Ο Σαράκης φάνηκε διαβασμένος αλλά ΔΕΝ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σπαρτιάτες

Ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες κατήγγειλε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου και συντάχθηκε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για αναβολή της συζήτησης.

Επί του νομοσχεδίου ξεκίνησε κάνοντας κι αυτός λάθος στον αριθμό των τροποποιήσεων τις οποίες έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στους κώδικες.

Συνέχισε αναφέροντας τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο και ότι η αυστηροποίηση δεν επιφέρει μείωση της εγκληματικότητας. Μίλησε για το κριτήριο της επικινδυνότητας που τίθεται στον θεσμό της απόλυσης υπό όρο, για τις μονομελείς συνθέσεις που δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και για την κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας

Ανέφερε ότι η αύξηση των παραβόλων θα προκαλέσει οικονομικές ανισότητες στην πρόσβαση στην δικαιοσύνη και ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε καταδίκες της Ελλάδας αλλά ΔΕΝ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου.

Φλωρίδης: Πάλι ψέματα

Ο Φλωρίδης είπε ψέματα στην Επιτροπή για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν έχουν γίνει μικρές αλλά πολύ τίμιες αλλαγές που αφορούν στην τιμωρία πολιτικών προσώπων που δωροδοκούνται. Κάτι εντελώς αναληθές αφού πάνω από 30 άρθρα είχαν αλλάξει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέση με αυτό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αλλά ο Φλωρίδης ξέρει σε ποιους απευθύνεται. Ξέρει ότι απέναντί του έχει κυρίως απροετοίμαστους και αδιάβαστους βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Τα μικρότερα κόμματα δεν τα υπολογίζει καν. 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν διαβασμένη και εντόπισε αμέσως τα ψέματα του Φλωρίδη. Αντιθέτως, Σαρακιώτης από ΣΥΡΙΖΑ και Τζανακόπουλος από Νέα Αριστερά, προφανώς αδιάβαστοι, δεν εντόπισαν τα ψεύδη του Φλωρίδη. Αν ήταν διαβασμένοι θα είχαν αντικρούσει τον Φλωρίδη. Θα του υποδείκνυαν πόσα ακριβώς άρθρα έχουν αλλάξει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.



Ακολουθήστε μας στο twitter