29 May 2024

Τέμπη: Κλείσιμο Βουλής & δικογραφία για το μπάζωμα - Ρεκόρ διακοπής των τελευταίων 40 ετών

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή την δικογραφία για το μπάζωμα των Τεμπών, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Υπογραμμίζεται ότι, αν και το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει ότι η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έπρεπε να γίνει "αμμελητί", τελικά χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να πραγματοποιηθεί. Ένας μήνας από τότε που ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή την προσφυγή των συγγενών κατά της διάταξης της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Λάρισας. Με την διάταξη αυτή, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας είχε θέσει παρανόμως στο αρχείο την έγκληση την οποία είχαν καταθέσει οι συγγενείς κατά μελών της Κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε, η ποινική διαδικασία κατά των μελών της Κυβέρνησης δεν ξεκίνησε καν, διότι η Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 ήταν η τελευταία μέρα εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της στις 24.05.2024 ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, δηλαδή 16 ημέρες πριν από αυτές. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η διακοπή θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες ήτοι για 24 ημέρες. Πρόκειται για ρεκόρ διάρκειας διακοπής εργασιών της Ολομέλειας τα τελευταία 40 χρόνια. UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε και πάλι στις 13.06.2024. Ως εκ τούτου, η διάρκεια της διακοπής διαμορφώνεται στις 20 ημέρες και συνιστά την 2η μεγαλύτερη διακοπή εργασιών των τελευταίων 40 ετών. Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η πρακτική της διακοπής των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για μία πρακτική η οποία δεν είναι επιβεβλημένη από το θεσμικό πλαίσιο αλλά ούτε και ρυθμίζεται από αυτό. Ως εκ τούτου, αφενός δεν ήταν υποχρεωτικό από τον νόμο να διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της και αφετέρου, επειδή ακριβώς πρόκειται για αρύθμιστη από τον νόμο πρακτική, μπορεί να γίνει κατάχρηση της προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η σύντομη απάντηση είναι ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ήταν υποχρεωτική. Αντιθέτως, η Ολομέλεια θα μπορούσε να συνεχίσει τις εργασίες της και να ασχοληθεί με την διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της Κυβέρνησης για το μπάζωμα στα Τέμπη.  

Ακολουθήστε μας στο mastodonστο twitter και στο Facebook

Συνηθίζεται πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις να διακόπτει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής ώστε οι Βουλευτές να ενισχύσουν τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων τους. 

Ωστόσο, η διακοπή αυτή των εργασιών δεν είναι υποχρεωτική από την νομοθεσία. Μάλιστα, δεν προβλέπεται καν τέτοια διαδικασία στο Σύνταγμα, στον Νόμο ή στον Κανονισμό της Βουλής. Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται ούτε ελάχιστος χρόνος διακοπής. Πρόκειται απλώς για μια πρακτική η οποία δεν βρίσκει έρεισμα στον Νόμο αλλά ούτε και ρυθμίζεται από αυτόν. 

Τί ΔΕΝ είναι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας

Βουλευτική περίοδος είναι το διάστημα μεταξύ της ημέρας διενέργειας εκλογών και της ημέρας διάλυσης της Βουλής η οποία προέκυψε από αυτές τις εκλογές. Η Βουλευτική περίοδος έχει τετραετή διάρκεια ("τετραετία"). 

Κάθε βουλευτική περίοδος αποτελείται από τέσσερις (4) τακτικές ετήσιες συνόδους. Η ετήσια τακτική σύνοδος λήγει συνήθως στις αρχές καλοκαιριού κάθε έτους και η επόμενη ετήσια τακτική σύνοδος ξεκινά μετά το καλοκαίρι, την πρώτη Δευτέρα του Oκτωβρίου. Μεταξύ των ετήσιων τακτικών συνόδων λειτουργούν συνήθως τα λεγόμενα "θερινά τμήματα" της Βουλής.

Η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, ενόψει των Ευρωεκλογών, δεν είναι λήξη της ετήσιας τακτικής συνόδου της Βουλής ενόψει του καλοκαιριού. Την πρωτοβουλία για την λήξη της ετήσιας τακτικής συνόδου την έχει η Κυβέρνηση και όχι το Κοινοβούλιο. Δηλαδή, το ζήτημα της λήξης της τακτικής συνόδου δεν τίθεται σε ψηφοφορία ή στην κρίση της Βουλής. Η λήξη των εργασιών της ετήσιας τακτικής συνόδου γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (βλ. ενδεικτικά) κατά την παρ. 2 του άρθρου 64 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι:

1. H Bουλή συνέρχεται αυτοδικαίως κάθε έτος την πρώτη Δευτέρα του Oκτωβρίου σε τακτική σύνοδο για τα ετήσια έργα της, εκτός αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συγκαλέσει ενωρίτερα σύμφωνα με το άρθρο 40.

2. H διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος της αναστολής σύμφωνα με το άρθρο 40.

Η δυνατότητα αυτή του άρθρου 64 του Συντάγματος αξιοποιήθηκε από την Νέα Δημοκρατία πριν τις Ευρωεκλογές του 2009. Υπό το βάρος των αλεπάλληλων σκανδάλων (Siemens, Βατοπαίδι, Δομημένα ομόλογα κ.α.) που απασχολούσαν την επικαιρότητα, με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα λήξης της 2ης τακτικής συνόδου η οποία είχε ως συνέπεια την εξάλειψη του αξιόποινου ("παραγραφή") υπουργικών αδικημάτων. Πριν την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος το 2019, το αξιόποινο των υπουργικών αδικημάτων εξαλείφονταν με το πέρας της 2ης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου (τετραετία) η οποία ακολουθεί μετά την τέλεση του υπουργικού αδικήματος. 

Η παύση των εργασιών της Ολομέλειας η οποία έγινε για τις Ευρωεκλογές του 2024, δεν συνιστά ούτε διακοπή των εργασιών κατά το άρθρο 71 του Συντάγματος. Η εν λόγω συνταγματική διάταξη αναφέρεται στο διάστημα μεταξύ δύο τακτικών συνόδων, δηλαδή αφορά στα λεγόμενα θερινά τμήματα της Βουλής. Προϋπόθεση εφαρμογής της εν λόγω συνταγματικής διάταξης είναι να έχει προηγηθεί η λήξη της ετήσιας τακτικής συνόδου.

Τέλος, η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής που γίνεται πριν από εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι αναστολή των εργασιών αυτής, κατά τις παρ. 2 & 3 του άρθρου 40 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι 

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μία φορά μόνο μπορεί να αναστείλει τις εργασίες της βουλευτικής συνόδου, είτε αναβάλλοντας την έναρξη είτε διακόπτοντας την εξακολούθησή τους.

3. H αναστολή των εργασιών δεν επιτρέπεται να διαρκέσει περισσότερο από τριάντα ημέρες ούτε να επαναληφθεί κατά την ίδια βουλευτική σύνοδο χωρίς τη συγκατάθεση της Bουλής.

Τί είναι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για τις Ευρωεκλογές

Η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής πριν από ευρωεκλογές & αυτοδιοικητικέςεκλογές, Χριστούγεννα και Πάσχα, μόνο ως πρακτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν συνιστά εκπλήρωση θεσμικής υποχρέωσης αφού, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα, τον (εκλογικό) Νόμο ή τον Κανονισμό της Βουλής. Συνεπώς, η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ενόψει των Ευροεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 δεν ήταν υποχρεωτική. Θα ήταν ανακρίβεια να υποστηρίξει κάποιος ότι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ήταν επιβεβλημένη πχ από τον Κανονισμό της Βουλής ή το Σύνταγμα.

Αποτέλεσμα του ότι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας δεν ρυθμίζεται από το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι δεν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για να πραγματοποιηθεί. Επειδή όμως δεν πρόκειται για λήξη της τακτικής συνόδου κατά την παρ. 2 του άρθρου 64 του Συντάγματοςη οποία γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδίδεται με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, είναι αυτονόητο ότι μόνο η Βουλή τεκμαίρεται αρμόδια για να αποφασίσει την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, και όχι η Κυβέρνηση. 

Η διακοπή των εργασιών της Ολομέλιας μπορεί να γίνει είτε με την συναίνεση της Βουλής, όπως έγινε για παράδειγμα πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014, ή και άτυπα, χωρίς να ερωτηθεί η Βουλή, οπότε απλώς δεν εκδίδεται ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, ακόμα και εάν ζητηθεί η συναίνεση του σώματος, την απόφαση ουσιαστικά θα την λάβει η Κυβέρνηση διότι διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή. Επομένως, είναι δύσκολο έως απίθανο να υπάρξουν ανατροπές σε περίπτωση που ζητηθεί συναίνεση. Ωστόσο, η διακοπή των εργσιών της Ολομέλειας χωρίς την συναίνεση του σώματος, δεν φαίνεται να πάσχει διότι η συναίνεση του σώματος τεκμαίρεται ως απόρροια του ότι η Κυβέρνηση διατηρεί την δεδηλωμένη. Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για αρύθμιστο ζήτημα δημιουργεί τον κίνδυνο να αξιοποιηθεί καταχρηστικά από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία προς εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Πάντως, δεν είναι άνευ αξίας το να ζητηθεί η συναίνεση του σώματος διότι θα μπορούσαν να καταγραφούν τυχόν διαφωνίες από την αντιπολίτευση. Για την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 δεν ζητήθηκε η συναίνεση της Βουλής.

Διαφωτιστικός στο ζήτημα είναι ο Νικ. Παπασπύρου*, ο οποίος διαχωρίζει την ολιγοήμερη διακοπή της Ολομέλειας από την λήξη της ετήσιας τακτικής συνόδου κατά την παρ. 2 του άρθρου 64 του Συντάγματος. Ειδικότερα, αναφέρει ότι:

Από τη λήξη της συνόδου διακρίνεται η απόφαση της Βουλής για ολιγοήμερη διακοπή «των εργασιών» της Ολομέλειας, ή και των λοιπών σχηματισμών (ιδίως περίοδοι Πάσχα, Χριστουγέννων και τον Αύγουστο στις περιπτώσεις που δεν έχει ήδη κηρυχθεί λήξη της τακτικής συνόδου). Συχνά η απόφαση λαμβάνεται άτυπα και απλώς δεν εκδίδεται ημερήσια διάταξη εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή εξακολουθεί να είναι σε σύνοδο, επομένως μπορεί να συνεδριάσει αν ανακύψει λόγος, ενώ δεν συγκροτείται Τμήμα διακοπής των εργασιών. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθείται και σε αλλοδαπά κοινοβούλια (π.χ. στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται ο όρος intrasession recess και στο Η.Β. adjournment recess)

*Νικ. Παπασπύρου (2023) "Ερμηνεία του άρθρου 64 του Συντάγματος", σελ. 12 σε syntagmawatch.gr

Επειδή η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για τις Ευρωεκλογές δεν συνιστά λήξη της τακτικής συνόδου, αυτονόητο είναι ότι όσο διαρκεί η διακοπή δεν λειτουργούν τμήματα διακοπής ("θερινά"). Όπως καταγράφει ο Νέστορας Πολίτης*:

Η έννοια της διακοπής των εργασιών της Βουλής, όπως ορίζεται στο άρθρο 71 του Συντάγματος, δεν πρέπει να συγχέεται με τα ολιγοήμερα κενά στις εργασίες της κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα κ.λπ., τα οποία συντρέχουν εντός συνόδου. Εν προκειμένω, πρόκειται περί ολιγοήμερης (προσωρινής) παύσης των εργασιών, κατά κανόνα με συναίνεση των κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Στα ολιγοήμερα αυτά κενά δεν λειτουργεί Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής.

*Νέστορας Πολίτης (2023) "Ερμηνεία του άρθρου 71 του Συντάγματος", σελ. 12 σε syntagmawatch.gr

Συνεπώς, η Βουλή παραμένει σε τακτική σύνοδο κατά το διάστημα της διακοπής των εργασιών και η Ολομέλεια μπορεί οποτεδήποτε να συνέλθει. Επομένως, θα μπορούσε τις επόμενες ημέρες να συνέλθει η Βουλή με μοναδικό θέμα την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 86 του Συντάγματος για την διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της Κυβέρνησης για το μπάζωμα στα Τέμπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης. Εάν όμως υπήρχε τέτοια βούληση από την Κυβέρνηση τότε δεν θα είχε προχωρήσει στην διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας. 

Πάντως, σε 3 περιτπώσεις ευρωεκλογών κατά το παρελθόν δεν έγινε διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας επειδή προηγήθηκε η λήξη της τακτικής συνόδου της Βουλής (1984, 1999, 2009) και σε 1 περίπτωση η διάλυση της Βουλής (1989).

Διακοπή εργασιών της Ολομέλειας χωρίς την συναίνεση των κομμάτων 

Σε ό,τι αφορά στην διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για τις Ευρωεκλογές του 2024, από την επισκόπηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της 24ης Μαΐου 2024 προκύπτει ότι δεν ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος.

Αλλά ούτε προκύπτει ότι η διακοπή έγινε με την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων έστω και με συμφωνία η οποία έγινε εκτός Ολομέλειας όπως πχ στην Διάσκεψη των Προέδρων. Τούτο προκύπτει και από την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου παρακάτω (πρακτικά σελ. 206) από την οποία προκύπτει ότι η η παύση των εργασιών ήταν κυβερνητική απόφαση:

"Ξέρετε πότε έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Ακούστε. Έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρωτοκολλήθηκε 1 η Μαΐου του 2024, δηλαδή πριν από είκοσι τρεις μέρες. Τρεις εβδομάδες και δύο μέρες. Και από την 1η Μαΐου του 2024 τι το έκανε η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Γνωρίζετε; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται όμως, να διερωτόμαστε πάρα πολύ, γιατί υπάρχει το έγγραφο του αρμόδιου Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Στις 21 Μαΐου, λοιπόν, του 2024 -αφού είχατε ορίσει ότι κλείνει η Βουλή στις 24 Μαΐου- τρεις εβδομάδες μετά, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κάρρας, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων διά του κυρίου Υπουργού Δικαιοσύνης που απουσιάζει και λέει.."

Αλλά και από την τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη την Τρίτη 21.05.2024 σε επιτροπή της Βουλής, προκύπτει ότι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας έγινε με μονομερή "απόφαση" του Προέδρου της Βουλής χωρίς να ερωτηθούν τα υπόλοιπα κόμματα. Σε άλλο βίντεό του την ίδια ημέρα, ο Μαμουλάκης αναφέρεται σε κλείσιμο της Βουλής την Παρασκευή 24 Μαϊου 2024 αντί για κλείσιμο αρχές Ιουνίου, και το αποδίδει στην δικογραφία για το μπάζωμα των Τεμπών. 

Από την 21η Μαΐου 2024, οπότε ο κος. Μαμουλάκης έκανε λόγο για κλείσιμο της Βουλής, η Ολομέλεια συνεδρίασε 3 φορές: στις 22, στις 23 και στις 24 Μαΐου 2024. Από την επισκόπηση των πρακτικών των συνεδριάσεων αυτών, δεν προκύπτει ότι ανακοινώθηκε στην Βουλή αυτή η "απόφαση" περί διακοπής εργασιών. Δεν προκύπτει επίσης ότι ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος αλλά ουτε και αναφέρθηκε ότι πρόκειται για απόφαση η οποία ελήφθη με την σύμφωνη  γνώμη των κομμάτων. Τέλος, δεν αναφέρθηκε ούτε και ποια θα είναι η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης της Βουλής. (πρακτικά 22.05.2024, πρακτικά 23.04.2024 και πρακτικά 24.05.2024).

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 24.05.2024 δεν ανακοινώθηκε στο σώμα ούτε το πότε θα συνεδριάσει και πάλι η Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές. Αυτό έχει γίνει μόνο δύο φορές τα τελευταία 40 χρόνια, αμφότερες επί Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη φορά ήταν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και η δεύτερη φορά για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. 

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μην γίνει η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας (πρακτικά σελ. 209 & 339). Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και αναφέρθηκαν στο κλείσιμο της Βουλής, δεν κατέθεσαν ενώπιον του σώματος αίτημα να μην διακόψει τις εργασίες της η Ολομέλεια.

Σκοπιμότητα διακοπής εργασιών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται παρακάτω, η διακοπή εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής για 24 ημέρες, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024, θα είναι η μεγαλύτερη διακοπή των τελευταίων 40 ετών. 

UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε και πάλι την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. ως εκ τούτου, η διάκρεια της διακοπής τελικά ήταν 20 ημέρες και συνιστά την 2η μεγαλύτερη διακοπή των τελευταίων 40 ετών.

Επιπλέον, οι 16 ημέρες διακοπής πριν από την Κυριακή της κάλπης των Ευρωεκλογών (09.06.2024) είναι το 2ο νωρίτερο χρονικό σημείο διακοπής πριν από την διεξαγωγή των εκλογών. Το ρεκόρ το έχουν οι Ευρωεκλογές του 1994 οπότε η Βουλή είχε διακόψει 19 ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν έρεισμα οι ισχυρισμοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η διακοπή αυτή γίνεται σκόπιμα ώστε να μην τρωθούν τα ποσοστά της Κυβέρνησης από το ενδεχόμενο να συζητά η Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών οι οποίες σχετίζονται με το "μπάζωμα" στα Τέμπη.

Η σύνδεση με τις ευρωεκλογές του 2009

Το 2009, πριν από τις Ευρωεκλογές, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκάλεσε της έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ώστε να λήξει η τακτική σύνοδος της Βουλής και να επέλθει η "παραγραφή" για τα σκάνδαλα που απασχολούσαν τότε την Κυβέρνηση (Βατοπαίδι, Γερμανός, Παυλίδης - άγονες γραμμές, Ομόλογα, Siemens). 

Σημειολογικό ενδιαφέρον έχει ότι, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Εφέτης Ανακριτής επρόκειτο να διαβιβάσει στη Βουλή την δικογραφία για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote. 

Η λήξη της συνόδου είναι κάτι διαφορετικό από την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, όπως αναλύσαμε παραπάνω. Με την διακοπή εργασιών, η Βουλή παραμένει σε σύνοδο

Επιπλέον, το Σύνταγμα τότε προέβλεπε την αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας μπορούσε η Βουλή να ασκήσει τις δικαστικές της αρμοδιότητες κατά μελών της Κυβέρνησης. Εάν δεν ασκούσε η Βουλή τις δικαστικές αρμοδιότητες τότε εξαλείφονταν το αξιόποινο ("παραγραφή").

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τότε, ως Βουλευτής του ΛΑΟΣ, αναφερόμενος στο ότι ο Καραμανλής είχε αποφασίσει την λήξη της τακτικής συνόδου για να επέλθει η "παραγραφή" των σκανδάλων, κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις ως προς την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ενόψει των Ευρωεκλογών.

Δεν είναι υποχρεωτική η διακοπή / Συναίνεση κομμάτων

Ο Γεωργιάδης είχε σημειώσει ότι η παύση των εργασιών της Ολομέλειας πριν από τις Ευρωεκλογές είναι ένα "έθιμο" διότι δεν προβλέπεται Συνταγματικά. 

Είχε επισημάνει επίσης ότι Συνταγματικά δεν είναι υποχρεωτικό να διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι η Βουλή δεν απαιτείται να κλείσει καθόλου λόγω ευρωεκλογών. 

Επιπλέον, είχε αναφερθεί και στο ζήτημα της συμφωνίας των κομμάτων για να διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της. Είχε υπογραμμίσει ότι συμφωνούσαν τα κόμματα για να γίνει η διακοπή.

Ειδικότερα, είχε πει (εδώ 03':47"):

Και ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς, και όλοι οι νεοδημοκράτες στα κανάλια, από την ώρα που έγινε αυτό, έχουν αραδιάσει ένα κάρο ψέματα. Και θέλω να τα εξηγήσω. Ψέμα πρώτο, μεγάλο ψέμα. Ότι δήθεν κάθε φορά η Βουλή κλείνει για τις ευρωεκλογές. Τελείως ψέμα. Δεν έχει ξανακλείσει. Ψέματα. Τί γινότανε? Συνταγματικά, η Βουλή δεν χρειάζεται να κλείσει καθόλου για τις ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι άσχετες εκλογές με την Βουλή. Μπορεί να μην κλείσει ούτε ένα 24ωρο. Εξ εθίμου τα κόμματα συμφωνούσαν πράγματι, άλλοτε για 2 εβδομάδες, άλλοτε για 3 εβδομάδες. Μία φορά όπου είχαν συμπέσει όμως οι Ευρωεκλογές με τις Εθνικές εκλογές, για 6 εβδομάδες. Συμφωνούσαν τα κόμματα, το τονίζω, συμφωνούσαν τα κόμματα, λέγοντας: "ε, δεν έχουμε κάτι σπουδαίο, κάτι σημαντικό, οπότε ας κάνουμε εύκολα την προεκλογική εκστρατεία" και κάθε βουλευτής να γυρνάει όλους τους νομούς για να κάνουνε αγώνα. Οπότε, για διευκόλυνση των βουλευτών και των κομμάτων, ενόψει Ευρωεκλογών, διέκοπτε η Βουλή τις εργασίες της. Τί θα πει αυτό. Δεν σταμάταγε η σύνοδος αλλά λέγαμε 3-4 εβδομάδες δεν θα έχουμε εργασίες στη Βουλή. Κάνουμε την προεκλογική μας εκστρατεία και την επόμενη των Ευρωεκλογών συνεχίζεται η σύνοδος η οποία λήγει κανονικά 30 Ιουνίου. Όταν λοιπόν το Σύνταγμα έβαλε ως όριο της παραγραφής τη λήξη της 2ας συνόδου μετά τις εθνικές εκλογές, εννοούσε την 30η Ιουνίου". 

Σε ό,τι αφορά στην διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για τις Ευρωεκλογές του 2024, δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε με την σύφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων. 

Σκοπιμότητα / Διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή

Περαιτέρω, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταλογίσει σκοπιμότητα σε αυτήν την ενέργεια του Κώστα Καραμανλή να προκαλέσει την λήξη της τακτικής συνόδου. Είχε συνδέσει την λήξη της συνόδου της Βουλής με την παραγραφή ενός σκανδάλου το οποίο είχε αναλάβει Εφέτης Ανακριτής γισ το οποίο επρόκειτο να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, είχε πει (εδώ 01':07"):

"Με τον Εφέτη Ανακριτή που βάλανε τώρα, δεν μπορούσε ο κος Σανιδάς να ξαναπαρέμβει. Η κα. Εφέτης Ανακριτής, είχανε γράψει τα δημοσιεύματα της Πέμπτης ότι σκοπέυει να στείλει τον φάκελο στη Βουλή. Και αυτήν δεν μπορούσε να την σταματήσει ο κος. Σανιδάς. Και επειδή δεν μπορούσε να την σταματήσει ο κος. Σανιδάς, πήγε ο κος. Καραμανλής και έκλεισε την Βουλή. Και δεν ντρέπεται να λέει ψέματα στον κόσμο".

Πάντως, δεν πρέπει να συνδέεται το κλείσιμο της Βουλής που έγινε την 24η Μαΐου 2024 με τυχόν "παραγραφή" του αξιόποινου για τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών. Από το άρθρο 86 του Συντάγματος έχει καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία εντός της οποία μπορεί η Βουλή να ασκήσει τις δικαστικές της αρμοδιότητες κατά μελών της Κυβέρνησης. Επομένως, η διακοπή φαίνεται να έγινε για να μην πάει η ΝΔ σε εκλογές με το έγκλημα των Τεμπών να είναι στην επικαιρότητα. 

Η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας ήταν πρόταση όλων σχεδόν των κομμάτων της Βουλής του 2015-209. Βέβαια, αυτό το έχουν ξεχάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και άφησαν ανενόχλητο τον Μάκη Βορίδη να υποστηρίζει ότι ήταν πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ.

UPDATE 13/06/2024: 2η μεγαλύτερη διακοπή

Η Βουλή συνεδρίασε πάλι, μετά τις Ευρωεκλογές, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Ως εκ τούτου, η συνολική διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής ήταν για 20 ημέρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πρόκειται τελικά για την 2η μεγαλύτερη διακοπή εργασιών της Βουλής τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα διαστήματα διακοπής εργασιών της Ολομέλειας σε φθίνουσα σειρά έχουν ως εξής:


Εάν εξεταστούν οι διακοπές των εργασιών της Ολομέλειας μόνο λόγω Ευρωεκλογών, δηλαδή χωρίς να προσμετρηθούν οι περιπτώσεις που οι Ευρωεκλογές συνέπεσαν μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε παρατηρείται πως, μετά τις Ευρωεκλογές του 1994 (21 ημέρες διακοπής), οι Ευρωεκλογές του 2024 θα έχουν το 2ο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διακοπής εργασιών, χωρίς η διακοπή αυτή να είναι επιβεβλημένη. Δεν συνυπολογίζονται οι διακοπές εργασιών που έγιναν το 2014 και το 2019 διότι οι Ευρωεκλογές έγιναν μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες είχαν 2 γύρους και υπήρχε ένα ελάχιστο διάστημα διακοπής τουλάχιστον 14 ημερών (2 γύροι σε 2 εβδομάδες). Πιο συγκεκριμένα, στις Αυτοδιοικητικές του 2014 η διακοπή διήρκησε 19 ημέρες και στις Αυτοδιοικητικές του 2019 η διακοπή διήρκησε 14 ημέρες.


Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιράζονται τις 2 πρώτες θέσεις σε διάρκεια διακοπής εργασιών με 20 και 21 ημέρες αντίστοιχα. 

Ρεκόρ διακοπής εργασιών τα τελευταία 40 χρόνια

Αναλύσαμε τα δεδομένα από 17 αυτοδιοικητικές & ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις από το 1984 μέχρι και το 2024. Είναι αυτονόητο ότι δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση οι Εθνικές Εκλογές διότι πάντοτε προηγείται διάλυση της Βουλής κι όχι η διακοπή των εργασιών αυτής. 

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ενώπιον της Βουλής (βλ. τελευταία σελίδα πρακτικά της συνεδρίασης της 24.05.2024) πότε θα συνεδριάσει και πάλι η Ολομέλεια της Βουλής μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Κάνουμε την υπόθεση ότι ισχύουν τα δημοσιεύματα (εδώ & εδώτα οποία αναφέρουν ότι η Βουλή θα συνεδριάσει ξανά μία εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές, δηλαδή την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε πάλι, μετά τις Ευρωεκλογές, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Ως εκ τούτου, η συνολική διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής ήταν για 20 ημέρες. Επομένως, τα παρακάτω στοιχεία δεν ισχύουν. Αμέσως παραπάνω θα βρείτε τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Όπως προκύπτει παρακάτω, η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για τις Ευρωεκλογές της 9ης ιουνίου 2024 θα είναι η μεγαλύτερη διακοπή εργασιών που έχει συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια, με διάρκεια 24 ημέρες.

Από τις 17 εκλογικές αναμετρήσεις που εξετάστηκαν, στις 4 από αυτές δεν έγινε διακοπή των εργασιών, είτε επειδή έληξε η τακτική σύνοδος (3 φορές, Ευρωεκλογές 1984, 1999 & 2009) είτε επειδή διαλύθηκε η Βουλή (1 φορά, Ευρωκλογές 1989 οι οποίες συνέπεσαν με εθνικές εκλογές).

Για τις υπόλοιπες 13 αναμετρήσεις, έγιναν συνολικά 16 διακοπές των εργασιών της Ολομέλειας. Τούτο διότι στις αυτοδιοικητικές του 1986, του 1990 και του 1994, η Βουλή διέκοπτε ξεχωριστά για κάθε γύρο των εκλογών (δύο Κυριακές). Δηλαδή, στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Βουλή συνεδρίαζε και κατόπιν ξαναδιέκοπτε για τον επόμενο γύρο. Επομένως, σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Ολομέλεια έκανε από 2 διακοπές κάθε φορά. 

Το 2ο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διακοπής που έχει καταγραφεί από το 1984 ήταν για τις Ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 με 21 ημέρες διακοπής. Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε την 24η Μαΐου 1994 και η επόμενη συνεδρίαση την 14η Ιουνίου 1994. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, ο Προεδρεύων Παυσανίας Ζακολίκος ανακοίνωσε ότι η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας γίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων λόγω των επικειμένων Ευρωεκλογών και ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος. 

Τα διαστήματα διακοπής εργασιών της Ολομέλειας σε φθίνουσα σειρά έχουν ως εξής:

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τα έτη 2014 και 2019, οι Ευρωεκλογές διεξήχθησαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως εκ τούτου, λόγω των 2 γύρων, η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας ήταν τουλάχιστον 14 ημέρες.

Εάν εξεταστούν οι διακοπές των εργασιών της Ολομέλειας μόνο λόγω Ευρωεκλογών, δηλαδή χωρίς να προσμετρηθούν οι περιπτώσεις που οι Ευρωεκλογές συνέπεσαν μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε παρατηρείται πως, μετά τις Ευρωεκλογές του 1994 (21 ημέρες διακοπής), οι Ευρωεκλογές του 2024 θα έχουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διακοπής εργασιών, χωρίς η διακοπή αυτή να είναι επιβεβλημένη. Δεν συνυπολογίζονται οι διακοπές εργασιών που έγιναν το 2014 και το 2019 διότι οι Ευρωεκλογές έγιναν μαζί με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες είχαν 2 γύρους και υπήρχε ένα ελάχιστο διάστημα διακοπής τουλάχιστον 14 ημερών (2 γύροι σε 2 εβδομάδες). Πιο συγκεκριμένα, στις Αυτοδιοικητικές του 2014 η διακοπή διήρκησε 19 ημέρες και στις Αυτοδιοικητικές του 2019 η διακοπή διήρκησε 14 ημέρες.

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιράζονται τις 2 πρώτες θέσεις σε διάρκεια διακοπής εργασιών με 24 και 21 ημέρες αντίστοιχα. 

Ημέρες διακοπής πριν την Κυριακή των εκλογών

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το πόσες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών έγινε η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται με φθίνουσα σειρά το χρονικό διάστημα πριν από την διεξαγωγή των εκλογών κατά το οποίο διέκοψε η Βουλή τις εργασίες της. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπολογίστηκε το διάστημα πριν από την 1η Κυριακή (1ος γύρος).

UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε πάλι, μετά τις Ευρωεκλογές, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Ως εκ τούτου, η συνολική διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής ήταν για 20 ημέρεςΣε ό,τι αφορά στα στοιχεία διακοπής εργασιών πριν την διεξαγωγή των εκλογών, αυτά δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι συνήλθε  Βουλή στις 13/06/2024

Το διάστημα διακοπής εργασιών της Ολομέλειας μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών για τις Ευρωεκλογές του 2024 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας θα είναι το 2ο μεγαλύτερο των τελευταίων 40 ετών. Την 1η θέση σε διάρκεια διακοπής εργασιών της Ολομέλειας πριν από την Κυριακή των εκλογών καταλαμβάνουν οι Ευρωεκλογές του 1994 επί ΠΑΣΟΚ.

Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται οι ημερομηνίες κατά τις οποίες η Βουλή διέκοπτε τις εργασίες της:


Συναίνεση της Βουλής για την διακοπή εργασιών

Από τις 16 φορές που έγινε διακοπή εργασιών της Ολομέλειας, μόλις 3 φορές ερωτήθηκε ξεκάθαρα η Βουλή εάν συναινεί στην διακοπή των εργαισών της λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης (Ευρωεκλογές 1994 & 2014 και 1η Κυριακή αυτοδιοικητικών εκλογών 1990).

UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε πάλι, μετά τις Ευρωεκλογές, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Ως εκ τούτου, η συνολική διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής ήταν για 20 ημέρεςΣε ό,τι αφορά στα στοιχεία της συναινεσης για την διακοπή εργασιών πριν την διεξαγωγή των εκλογών, αυτά δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι συνήλθε  Βουλή στις 13/06/2024.

Σε 11 περιπτώσεις διακοπής των εργασιών της Ολομέλειας απλώς ανακοινώθηκε η ημερομηνία της επόμενης συνεδριάσης της Βουλής και δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε διακοπή λόγω εκλογών αλλά ούτε και ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος ειδικά για διακοπή εργασιών λόγω εκλογών

Σε 2 περιπτώσεις (Αυτοδιοικητικές 2019 & Ευρωεκλογές 2024) όχι απλώς δεν ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος αλλά δεν ανακοινώθηκε καν στην Βουλή το πότε θα γίνει η επόμενη, μετά τις εκλογές, συνεδρίαση της Ολομέλειας. Και οι 2 αυτές περιπτώσεις έγιναν επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Όπως προκύπτει, λοιπόν, η ρητή συναίνεση του σώματος είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς ανακοινώνεται στην Βουλή η επόμενη συνεδριάση της Ολομελειεας (11 φορές). 

Το 2009, οπότε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκάλεσε την λήξη της τακτικής συνόδου για να επέλθει η "παραγραφή" για τα σκάνδαλα που απασχολούσαν την Κυβέρνηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει (01':21"):

"Η Βουλή πράγματι για τις Ευρωεκλογές έκανε διακοπή εργασιών. Άλλο πράγμα.εν έκλεινε η Ολομέλεια. Για 10, 15, 20 ημέρες ή 4 ή 5 ή 6 εβδομάδες, κατόπιν όμως συμφωνίας των κομμάτων, εις γνώση των κομμάτων, και ξανάνοιγε μετά τις Ευρωεκλογές."

Μάλιστα, στο ίδιο βίντεο είχε εμφανιστεί και ο Κώστας Αγοραστός, ως εκπρόσωπος της ΝΔ.

Θα ανοίξει πάλι η Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές?

Είναι αυτονόητο ότι τίθεται το ερώτημα εάν θα ανοίξει και πάλι η Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου 2024 ή εάν, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχει το ενδεχόμενο διάλυσής της και προκήρυξης Εθνικών Εκλογών. Εάν από τις Ευρωεκλογές διαπιστωθεί ότι η ΝΔ ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, δεν είναι απίθανο για το επιτελείο του Μητσοτάκη να τον συμβουλέψει να προλάβει την φθορά με νέες εθνικές εκλογές ώστε να ανανεώσει την τετραετία έστω και για ένα έτος ακόμα.

Πάντως, δεν πρέπει να συνδέεται το κλείσιμο της Βουλής με τυχόν εξάλειψη του αξιόποινου για τυχόν ποινικά αδικήματα υπουργών σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών. Από το άρθρο 86 του Συντάγματος έχει καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία εντός της οποία μπορεί η Βουλή να ασκήσει τις δικαστικές της αρμοδιότητες κατά μελών της Κυβέρνησης.

Η αναφορά της κυρίας Καρυστιανού για το κλείσιμο της Βουλής

Η κυρία Καρυστιανού, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, κατέθεσε αναφορά προς τον Πρόεδρος της Βουλής σχετικά με την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας τη Βουλής, η οποία έχει ως παρακάτω:

«Με αφορμή αυτήν την επιστολή και το γεγονός ότι μόλις χθες 23.5.2024 διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο, τον κ. Υφυπουργό Μεταφορών Μιχαήλ Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την Υφυπουργό Υγείας Ζωής Ράπτη, σύμφωνα με όσα ορίζει η με αρ. 43/2024 Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, οφείλω να επισημάνω τα κάτωθι:

Σύμφωνα με όσα δέχεται η με αρ. 43/2024 Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, αποδεδειγμένα έλαβε χώρα «επιχείρηση» στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών με σκοπό την εξαφάνιση πειστηρίων και στοιχείων. Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε με κάθε πρόσφορο μέσο όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου σχετικώς, προκειμένου να αποφευχθούν σκόπιμες καθυστερήσεις στη διερεύνηση της ταυτότητας των υπαιτίων ως προς την αλλοίωση του πεδίου του εγκλήματος των Τεμπών.

Τα διερευνόμενα αδικήματα, όπως ενδεικτικά της υπόθαλψης, της συμμετοχής σε κατάχρηση εξουσίας κ.α., είναι αδικήματα, των οποίων η διάπραξη ουδεμία σχέση έχει με την άσκηση υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων. Η διαδικασία που προβλέπεται στο άρ. 86 του Συντάγματος ενεργοποιείται μόνο για ποινικά αδικήματα που τα μέλη της κυβέρνησης τέλεσαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Συνεπώς, οφείλουν τα μέλη του Κοινοβουλίου, όταν εντοπίσουν στοιχεία που τυποποιούν τη νομοτυπική μορφή αδικημάτων που κείνται εκτός των υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, να διαπιστώσουν ότι η διερεύνηση τους δεν είναι της αρμοδιότητας τους και ως εκ τούτου να τα παραπέμψουν στην τακτική Δικαιοσύνη για διερεύνηση. Το αυτό οφείλουν να πράξουν και όταν τα μέλη του Κοινοβουλίου, κατά τη διερεύνηση τέτοιων αδικημάτων, διαπιστώσουν την εμπλοκή περισσοτέρων μελών της Κυβέρνησης, είτε ως συμμετόχων είτε ως φυσικών αυτουργών.

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι, με την αναρμόδια και απολύτως παράνομη παρέμβαση στο πεδίο του εγκλήματος από τους εντολοδόχους του Πρωθυπουργού, με την επίκληση της δήθεν «αποκατάστασης του πεδίου», δίχως όχι απλώς την συναίνεση αλλά ούτε την ενημέρωση της Δικαιοσύνης, όπως επιβεβαιώνεται και στην με αρ. 43/2024 Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, παραβιάστηκαν οι Συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, θα ήθελα να πληροφορηθώ εάν πράγματι η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της ενόψει των Ευρωεκλογών σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Εάν ναι, παρακαλώ όπως μου γνωστοποιήσετε εάν αυτό έχει ξανασυμβεί και ποιος ο λόγος της επίσπευσης, δεδομένου ότι οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε 16 ημέρες. Εάν πράγματι διακόπτονται σήμερα οι εργασίες της Βουλής, τότε η χθεσινή διαβίβαση στη Βουλή της ως άνω δικογραφίας των μελών της Κυβέρνησης (Τριαντόπουλου κλπ.) μοιάζει να είναι εντελώς προσχηματική, καθώς η Βουλή θα ασχοληθεί με την υπόθεση μετά την επανέναρξη των εργασιών της, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και αντιλαμβανόμαστε όλοι την σκοπιμότητα αυτής της επιλογής. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι η με αρ. 43/2024 Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, που διατάσσει την υποβολή της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο για να την εισάγει στη Βουλή αμελλητί, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, δημοσιεύθηκε πριν ένα μήνα, ήτοι την 22.4.2024 και σε κάθε περίπτωση η χθεσινή διαβίβαση μόνο αμελλητί δεν είναι.

Αναμένω από εσάς να τιμήσετε το θεσμικό σας ρόλο και να διαφυλάξετε την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του Κράτους, ώστε να διερευνηθεί νομίμως η υπόθεση των Τεμπών και κάθε υπαίτιος να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ακόμα κι αν έχει την υπουργική και βουλευτική ιδιότητα».

Διακοπή εργασιών της Βουλής στο παρελθόν

1. Ευρωεκλογές 1984

Για τις Ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου 1984, οι οποίες διεξήχθησαν με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας διότι με Προεδρικό Διάταγμα έληξε η τακτική σύνοδος.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε την 18η Μαΐου 1984, οπότε και ανακοινώθηκε στο σώμα από τον Πρόεδρο της Βουλής ότι ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής λόγω της λήξης της συνόδου.

2. Αυτοδιοικητικές εκλογές 1986

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 1986 έγινε την Κυριακή 12.10.1986 και ο δεύτερος γύρος την Κυριακή 19.10.1986, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Η Βουλή δεν έκανε μία διακοπή η οποία να καταλαμβάνει και τους 2 γύρους των εκλογών. Έκανε 2 διακοπές.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από την διεξαγωγή του 1ου γύρου των εκλογών έγινε στις 07.10.1986 και η επόμενη συνεδρίαση έγινε στις 13.10.1986. Δηλαδή η Βουλή συνεδρίασε πάλι την επόμενη ημέρα από την διεξαγωγή του 1ου γύρου. Κατόπιν, διέκοψε εκ νέου τις εργασίες της στις 15.10.1986 για τον 2ο γύρο των εκλογών και συνεδρίασε πάλι στις 20.10.1986, δηλαδή μία ημέρα μετά τον 2ο γύρο.

Η συνολική διάρκεια της διακοπής ανήλθε σε 11 ημέρες ενώ η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής έγινε 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή του 1ου γύρου των εκλογών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 07.10.1986 και από τα πρακτικά της 15.10.1986, δεν ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος ρητά αλλά απλώς ανακοινώθηκε η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

3. Ευρωεκλογές & Εθνικές εκλογές 1989

Οι Ευρωεκλογές του 1989 διεξήχθησαν μαζί με τις Εθνικές εκλογές την Κυριακή 18 Ιουνίου 1989. 

Δεν έγινε διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας επειδή έληξε η Δ' τακτική σύνοδος της Βουλής στις 12 Μαϊου 1989 με Προεδρικό Διάταγμα και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. 

Η τελευταία συνεδρίαση τς Ολομέλειας έγινε στις 12.05.1989 οπότε και, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια η λήξη της συνόδου.

4. Αυτοδιοικητικές εκλογές 1990

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1990 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 14.10.1990 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 21.10.1990 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κων. Μητσοτάκη.

Η Βουλή διέκοψε 2 φορές τις εργασίες της. Μία πριν τον 1ο γύρο των εκλογών στις 04.10.1990 και συνεδρίασε πάλι στις 15.10.1990, δηλαδή την επόμενη ημέρα του 1ου γύρου. Η δεύτερη διακοπή έγινε στις 17.10.1990 και συνήλθε πάλι στις 22.10.1990 δηλ. μία μέρα μετά τον 2ο γύρο των εκλογών.

Η διακοπή είχε συνολική διάρκεια 16 ημέρες ενώ η πρώτη διακοπή έγινε 10 ημέρες πριν την διεξαγωγή του 1ου γύρου των εκλογών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 04.10.1990, ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος για την 1η διακοπή πριν από τον 1ο γύρο των εκλογών. Ειδικότερα, ο ΠτΒ το έθεσε ως εξής:

Κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχουμε δημοτικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου και τα κόμματα συμφωνούν, δέχεστε να λύσουμε στο σημείο αυτό τη συνεδριάση για την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου;

Αυτό όμως δεν έγινε και για τον 2ο γύρο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 17.10.1990, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

5. Ευρωεκλογές 1994

Οι Ευρωεκλογές του 1994 έγιναν την Κυριακή 12 Ιουνίου 1994 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας διήρκησε 21 ημέρες. Πρόκειται για την 2η μεγαλύτερη διακοπή των τελευταίων 40 ετών

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε 19 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Πρόκειται για την νωρίτερη διακοπή των εργασιών Ολομέλειας πριν από την διεξαγωγή των εκλογών. Στην 2η θέση έρχονται οι ευρωεκλογές του 2024 με διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας 16 ημέρες πριν την διενέργεια των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής έγινε στις 24.05.1994 και η επόμενη, μετά τις εκλογές, στις 14.06.1995.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 24.05.1994, ο Πρόεδρεύων Παυσανίας Ζακολίκος ζήτησε την συναίνεση του σώματος για την διακοπή ως παρακάτω:

Κύριοι συνάδελφοι, ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων έχει αποφασισθεί να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής, λόγω των επικειμένων Ευρωεκλογών. Ερωτάται η Βουλή, αν δέχεται τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας σήμερα λόγω των επικειμένων Ευρωεκλογών και μέχρι τη 14η Ιουνίου 1994.

6. Αυτοδιοικητικές εκλογές 1994

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 16.10.1994 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 23.10.1994 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και σε αυτές τις εκλογές έγιναν 2 διακοπές των εργασιών της Ολομέλειας, μία πριν από κάθε γύρο των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τον 1ο γύρο των εκλογών έγινε στις 07.10.1994 και η επόμενη συνεδρίαση έγινε στις 18.10.1994. Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν τον 2ο γύρο έγινε στις 20.10.1994 και η επόμενη συνεδρίαση έγινε στις 25.10.1994.

Η διακοπή είχε συνολική διάρκεια 16 ημέρες ενώ η πρώτη διακοπή έγινε 9 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των εκλογών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 07.10.1994 και από τα πρακτικά της 20.10.1994, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

7. Αυτοδιοικητικές εκλογές 1998

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 11.10.1998 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 18.10.1998 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη. 

Σε αυτές τις εκλογές έγινε διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για 12 ημέρες. Η διακοπή έγινε 4 ημέρες πριν την την διεξαγωγή του 1ου γύρου των εκλογών. Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 07.10.1998 και η επόμενη συνεδρίαση στις 19.10.1998. 

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 07.10.1998 ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

8. Ευρωεκλογές 1999

Οι Ευρωεκλογές του 1999 έγιναν στις 13 Ιουνίου 1999 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη.

Η Ολομέλεια δεν χρειάστηκε να διακόψει τις εργασίες της διότι με Προεδρικό Διάταγμα έληξε η τακτική σύνοδος. Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής έγινε στις 28.05.1999.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 28.05.2024, ο ΠτΒ έκανε ρητή ανακοίνωση της λήξης της τακτικής συνόδου στο σώμα.

9. Αυτοδιοικητικές εκλογές 2002

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 13.10.2002 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 20.10.2002 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη. 

Η ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 14 ημέρες. Η διακοπή έγινε 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή του 1ου γύρου των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 08.10.2002 και η επόμενη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έγινε στις 22.10.2002.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 08.10.2002, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

10. Ευρωεκλογές 2004

Οι Ευρωεκλογές του 2004 έγιναν την Κυριακή 13 Ιουνίου 2004 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 12 ημέρες. Η διακοπή έγινε 10 ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 03.06.2004 και η επόμενη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές έγινε στις 15.06.2004.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 03.06.2004, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

11. Αυτοδιοικητικές εκλογές 2006

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 15.10.2006 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 22.10.2002 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή. 

Η ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 14 ημέρες. Η διακοπή έγινε 5 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 10.10.2006 και η επόμενη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έγινε στις 24.10.2002.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 10.10.2006, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

12. Ευρωεκλογές 2009

Οι Ευρωεκλογές του 2009 έγιναν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή. 

Η Ολομέλεια δεν χρειάστηκε να διακόψει τις εργασίες της διότι με Προεδρικό Διάταγμα που προκάλεσε ο Καραμανλής την 08.05.2009 έληξε αιφνιδιαστικά η τακτική σύνοδος.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε την 08.05.2009. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας δεν γνώριζε τίποτα για την λήξη της συνόδου και είχε ήδη ανακοινώσει στο σώμα την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Δευτέρα 11 Μαΐου 2009.

13. Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 07.11.2010 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 14.11.2010 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 14 ημέρες. Η διακοπή έγινε 5 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 02.11.2010 και η επόμενη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έγινε στις 16.11.2010.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 02.10.2010, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

14. Ευρωεκλογές & Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 18.05.2014 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 25.05.2014 με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι Ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν την Κυριακή 25.05.2014, μαζί με τον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 19 ημέρες. Πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη διακοπή των τελευταίων 40 ετών. Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της 9 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 09.05.2014 και η επόμενη συνεδρίαση, μετά τις εκλογές, έγινε στις 28.05.2014.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 09.05.2014, ο Πρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος ως εξής:

Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση και να διακόψουμε τις εργασίες του Σώματος λόγω των εκλογών για τις 28 Μαΐου 2014

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ζητήθηκε ρητά η συναίνεση του σώματος για την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας πριν από εκλογές.

15. Ευρωεκλογές & Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 26.05.2019 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 02.06.2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 διεξήχθησαν την Κυριακή 26.05.2019, μαζί με τον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 14 ημέρες. Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της 6 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 20.05.2019 και η επόμενη συνεδρίαση, μετά τις εκλογές, έγινε στις 03.06.2019.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 20.05.2019, ο ΠτΒ δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά απλώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης.

16. Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 διεξήχθησαν, ο 1ος γύρος την Κυριακή 08.10.2023 και ο  2ος γύρος την Κυριακή 15.10.2023 με κυβέρνηση ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της για 13 ημέρες. Η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της 3 ημέρες πριν τον 1ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε στις 05.10.2023 και η επόμενη συνεδρίαση, μετά τις εκλογές, έγινε στις 18.10.2023.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της 05.10.2023, ο ΠτΒ όχι μόνο δεν ζήτησε την ρητή συναίνεση του σώματος αλλά δεν ανακοίνωσε ούτε το πότε θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια μετά τις εκλογές. 

Ήταν η 1η φορά τα τελευταία 40 χρόνια που δεν ανακοινώθηκε ούτε η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης της Βουλής. Η επόμενη φορά θα ήταν στις Ευρωεκλογές του 2024.

17. Ευρωεκλογές 2024

Οι Ευρωεκλογές του 2024 θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίο 2024.

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής έγινε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης αυτής, όχι απλώς δεν ζητήθηκε η συναίνεση του σώματος για την διακοπή των εργασιών αλλά  δεν ανακοινώθηκε ούτε το πότε θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια μετά τις εκλογές.

Κάνουμε την υπόθεση ότι ισχύουν τα δημοσιεύματα (εδώ & εδώτα οποία αναφέρουν ότι η Βουλή θα συνεδριάσει ξανά μία εβδομάδα μετά, δηλαδή την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024. Έτσι, το χρονικό διάστημα διακοπής των εργασιών της Ολομέλειας ανέρχεται σε 24 ημέρες και αποτελεί την μεγαλύτερη διακοπή εργασιών της Βουλής τα τελευταία 40 χρόνια

UPDATE 13/06/2024: Η Βουλή συνεδρίασε πάλι, μετά τις Ευρωεκλογές, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Ως εκ τούτου, η συνολική διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής ήταν για 20 ημέρεςΌπως προκύπτει από τα στοιχεία, πρόκειται για την 2η μεγαλύτερη διακοπή εργασιών της Βουλής τα τελευταία 40 χρόνια.



Ακολουθήστε μας στο mastodonστο twitter και στο Facebook