09 April 2024

Ευρωεκλογές 2024: Καταχώριση υποψηφίων - Απαγόρευση Ηλία Κασιδάρη

 


Δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 η Υπουργική Απόφαση 31486/2024 (ΦΕΚ B 2040/03.04.2024) η οποία καθορίζει την διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Μεταξύ άλλων, προβλέπει και τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων των διατάξεων οι οποίες θεσπίστηκαν για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη.

Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

Ηλεκτρονική δήλωση συνδυασμών & υποψηφίων

Η δήλωση συνδυασμών και υποψηφιοτήτων θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ηλεκτρονική πύλη του gov.gr.

Κόμματα και συνδυασμοί κάνουν αρχική γραπτή δήλωση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία περιέχει τα εξής στοιχεία: 

- ονοματεπώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του χρήστη που εξουσιοδοτείται για την πρόσβαση στη ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων.

- Το ονοματεπώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του υπεύθυνου για την κατάρτιση του συνδυασμού.

- Τον Α.Φ.Μ. του κόμματος ή του συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων 

Κατόπιν, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου παρέχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων στους εξουσιοδοτημένους χρήστες των κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, καθώς και στους υπεύθυνους κατάρτισης των συνδυασμών.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής πρόσβασης, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες κάθε κόμματος και συνδυασμού εισέρχονται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων και καταχωρίζουν τα στοιχεία όλων των υποψηφίων και υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε υποψήφιο.

Όταν ο εξουσιοδοτημένος χρήστης του κόμματος ή του συνδυασμού ολοκληρώσει την καταχώριση των υποψηφίων, κάθε υποψήφιος πρέπει να συνδεθεί στην ηλεκτρονική πύλη και να επικυρώσει την αίτηση - δήλωση υποψηφιότητάς του. Αν δεν το κάνει τότε δεν περιλαμβάνεται στο συνδυασμό που υποβάλλεται.

Παραίτηση υποψηφίου ευρωβουλευτή από το ψηφοδέλτιο

Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου του 2023, παρουσιάστηκε το ζήτημα της διαγραφής υποψηφίων βουλευτών από το ψηφοδέλτιο (Κατρούγκαλος - Πνευματικός). Από την στιγμή όμως που θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο, δεν μπορεί να γίνει διαγραφή υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο.

Η υπουργική απόφαση δίνει την δυνατότητα σε υποψήφιο να παραιτηθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης του συνδυασμού, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί έως πενήντα (50) ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Απαγόρευση Κασιδιάρη

Υπενθυμίζουμε ότι, στα τέλη Γενάρη του 2024, με το άρθρο 4 του Ν. 5083/2024 (ΦΕΚ Α 12/26.01.2024) για την επιστολική ψήφο, τροποποιήθηκε το άρθρο 3 του Ν. 4255/2014 περί εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε το άρθρο 32 του ΠΔ 26/2012 περί εκλογής Βουλευτών (στο οποίο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες Βορίδη για την απαγόρευση Κασιδιάρη) να εφαρμόζεται και στις Ευρωεκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Ευρωεκλογές 2024 - Επιστολική ψήφος: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5083/2024 για την επιστολική ψήφο

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης 31486/2024, μετά την οριστική υποβολή των συνδυασμών, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου συνδέονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης υποψηφίων και ελέγχουν τους συνδυασμούς υποψηφίων. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται αφορούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η εκλογική νομοθεσία. 

Ειδικότερα, ελέγχονται τα εξής:

- Απαιτούμενος αριθμός υποψήφιων ευρωβουλευτών που προβλέπει ο νόμος.

- Έλεγχος ορθής δήλωσης φύλου

- Ελάχιστο ποσοστό κάθε φύλου 40%.

- Απαιτούμενο ποσό παραβόλου για κάθε συνδυασμό.

- Ελάχιστη ηλικία που πρέπει να έχει κάθε υποψήφιος.

- Παραίτηση υποψηφίου από το αξίωμα του βουλευτή 

- Παραίτηση από την υπηρεσία και από τις θέσεις που, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος και των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 30 του π.δ. 26/2012

- Έγγραφα πιστοποίησης πληρεξουσιότητας.

- Έλεγχος εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012

Μεά από αυτούς τους ελέγχους, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Α1 Τμήματος του Άρειου Πάγου, ολοκληρώνουν τη διαδικασία αποδοχής ή μη αποδοχής των υποψηφίων και προχωρούν στην ανακήρυξή των συνδυασμών που γίνονται αποδεκτοί, εντός πέντε (5) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, κατά τη σειρά που προβλέπεται στην παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 4255/2014. Η απόφαση της ανακήρυξης ανακοινώνεται αμέσως στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επομένως, ένας από τους ελέγχους οι οποίοι γίνονται είναι και αυτός του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 δηλαδή της διάταξης η οποία θεσμοθετήθηκε για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη. Ο έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 θα γίνει από την καινοφανή δικαστικό σχηματισμό ο οποίος αποκαλείται "Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου" ο οποίος εφευρέθηκε με τροπολογία του Μάκη Βορίδη τον ΑΠρίλιο του 2023, η οποία ψηφίστηκε με τον Ν. 5043/2023.

UPDATE 24.04.2024: Κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματος "Σπαρτιάτες" η Νέα Δημοκρατία

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ώστε να εμποδιστεί η συμμετοχή του κόμματος "Σπαρτιάτες" στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Ευρωεκλογές 2024 - Απαγόρευση Κασιδιάρη: Υπόμνημα κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος Σπαρτιάτες



Διαβάστε περισσότερα για την απαγόρευση Κασιδιάρη στα άρθρα μας:

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Τα δικαστήρια ως προέκταση του επιτελικού κράτους | Βορίδης: "Μην γίνετε σαν εμένα".

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Όταν το 1975 ο Φλωράκης είχε προβλέψει τί θα κάνει το 2023 ο Βορίδης.

Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 5019/2023 που τροποποιεί την εκλογική νομοθεσία.

Απαγόρευση Κασιδιάρη - Εκλογές 2023: Δημοσιεύτηκε ο Ν. 5043/2023 για την απαγόρευση Κασιδιάρη

Διαβάστε την άποψη του πρ. προέδρου του ΣτΕ κου. Ρίζου ότι το άρθρο 29 του Συντάγματος δεν ελέγεται δικαστικά, στο άρθρο μας Απαγόρευση Κασιδιάρη: Δεν ελέγχεται δικαστικά το άρθρο 29 του Συντάγματος λέει ο πρ. Πρόεδρος ΣτΕ κος. Ρίζος
















Photo by Alexey Larionov on Unsplash